Kína is történelmet írt

Úgy látszik, ez már a történelmi eredmények világbajnoksága Kvangdzsuban, jobban mondva (már ami a nyílt vízi úszást illeti) Joszuban.

Ch. Gáll András
2019. 07. 14. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, ez már a történelmi eredmények világbajnoksága Kvangdzsuban, jobban mondva (már ami a nyílt vízi úszást illeti) Joszuban. Szombaton Magyarország első vb-aranyérmét szerezte ebben a szakágban, vasárnap pedig Hszin Hszin ugyanezt a bravúrt érte el kínai színekben, a hölgyek 10 km-es, azaz olimpiai távján. Rossz hír, hogy Olasz Anna (16.) és Rohács Réka (22.) nem került az első tízbe, így nem szerzett olimpiai kvalifikációt.

A joszui tengeröblöt már ismerjük szombatról, amikor Rasovszky Kristóf itt megnyerte az 5 km-es versenyt, vasárnap a 25 éves szegedi Olasz Anna és Rohács Réka, a Kőbánya SC 19 éves úszója próbálkozott 10 kilométeren. A korábban az Arizonai Állami Egyetemen is tanuló Olasz volt a rutinosabb kettejük közül, a 2017-es budapesti vb-n és a 2014-es bonni Eb-n egyaránt ezüstérmet szerzett, de nem 10, hanem 25 kilométeren.

Vasárnap sajnos egyiküknek sem volt igazán esélye az olimpiai kvalifikációt jelentő első tízbe kerülésre. Jövőre a setúbali világkupa-futamon javíthatnak.

Jókora meglepetésre a 22 éves kínai Hszin Hszin győzött a 64 tagú mezőnyben, 9 tizeddel megelőzve a 27 éves amerikai Haley Andersont, a londoni olimpia ezüstérmesét, aki 2013-ban Barcelonában és 2015-ben Kazanyban vb-aranyat szerzett 5 km-en. Harmadiknak az olasz Rachele Bruni (28) ért célba, a riói olimpia második helyezettje ezen a távon. A francia Aurelie Muller, Kazany és Budapest világbajnoka csak 11. lett, így – egyelőre – lemaradt Tokióról, bár Setúbalban még ő is javíthat.

„Az volt a taktikám, hogy a táv első felében ne ússzam ki magam, és tiszta maradjon a fejem a hajrára. Úgy érzem, ennél még sokkal jobban is tudok úszni a jövőben” – mondta Hszin Hszin a célba érkezés után.

Olasz Anna a helyezése ellenére nem volt elkeseredve, legalábbis ez derül ki az M4 Sportnak adott nyilatkozatából: „ Az utolsó körben hihetetlen bunyót vágtak le a többiek, kemény volt. Igyekeztem kimaradni a verekedésből. A taktikát betartottam, de mi úgy gondolkodtunk, hogy hamarabb lesz az iramváltás, de nem így történt. Az iram nem volt olyan nagy, mint ahogy gondoltuk előzetesen. A tíz közé vártam magam, az előző világbajnokság és a rutinom is e mellett szólt, de kiúsztam magam. Négy éve a tizenegyedik lettem, bőgtem is utána, most nem fogok. Jövőre biztos, hogy meglesz a kvóta.”

Rohács Réka nyilatkozata: „Nagyon erős volt a mezőny, nekem meg nincs meg a kellő tapasztalatom, amiatt vagyok leginkább szomorú, hogy nem tudtam megcsinálni azt a hajrát, amit elterveztem”

Kedd hajnalban újra Rasovszkyért izgulhatunk, az olimpiai táv, a 10 km versenyében.

Nyílt vízi úszás, nők, 10 km.

1: Hszin Hszin (Kína) 1:54:47.2

2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:54:48.1

3. Rachele Bruni (Olaszország) 1:54:49.9

…16. Olasz Anna (Magyarország) 1:54:58.7

…22. Rohács Réka (Magyarország) 1:55:26.7

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.