Milák Kristóf címlapsztori lett a koreai vizes vb-n

Sokan nem tudtunk aludni szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, ezerszer visszapörgettük a fejünkben Milák Kristóf lenyűgöző úszását a 200 méter pillangón, a kvangdzsui vizes világbajnokság úszódöntőinek negyedik napján. De a jól megtermett tinédzser világcsúcsától nemcsak mi, magyarok ájultunk el, hanem az egész úszótársadalom.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu) 
2019. 07. 25. 6:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első dolog, amire figyelmes lettem, amikor csütörtök reggel beléptem a Nambu egyetem úszókomplexumának sajtószobájába, a világbajnokság hivatalos napi kiadványa volt. A címlapon egész oldalt beborító fotójával, és a képaláírással: Maximum speed – maximális sebesség.

És ebben nincs is semmiféle túlzás, Selmeci Attila tanítványa a futurisztikus 1:50.73 perces eredményével 78 századot faragott le Michael Phelps legendás, 1:51.51 perces világrekordjából, amit tíz éve, a római világbajnokságon úszott – ott és akkor, amikor is első világbajnoki aranyérmét szerezte 400 méter vegyesen, ő is és Phelps is a mostaninál lényegesen jobb időket megengedő, egész testet beborító, cápabőrt utánzó szuperdresszekben.

Aztán a belső oldalon is Milák bravúrjáról szóló írással és fotóval folytatódik a magazin, szóval, Kristóf végképp berobbant. Az újságírók – az amerikai tévétársaságoktól a brit Craig Lordig, a földkerekség legelismertebb szakírójáig, aki Kvangdzsuból a swimmingworldmagazine.com honlapot tudósítja – Milákról kérdezgettek, kíváncisak voltak a gyermekkorára, hogy nem éppen milliomoscsaládban nőtt fel, vagyonőr édesapával és ápolónő édesanyával, s hogy a szülei milyen áldozatkészen segítették briliáns tehetségű gyermekük kiteljesedését. Szó esett a végtelenül szerény edzőről, Selmeci Attiláról, aki féltve dédelgette tanítványát, és aki még mindig nem akarja elhinni a mesébe illő világcsúcsot.

De nemcsak Kvangdzsuban sztár Milák, hanem az egész világsajtóban. A New York Times újságírója, Karen Crouse megszólaltatta a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelpst (a cikket Csurka Gergely sajtófőnök fedezte fel és fordította le a MÚSZ honlapjának), és minden idők legnagyobb úszója, sőt, sportolója cseppet sem bánkódott, amiért Kristóf megjavította a tízéves rekordját.

„Persze kissé frusztráló megélni, hogy elesett ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hisz láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig. Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot. Megemelem a kalapom előtte” – mondta Phelps, és ha ő mondja, akkor az úgy is van. Az amerikai 18 éven keresztül tartotta a szám világcsúcsát, amikor először megjavította, Kristóf még pár hónapos volt.

Aztán itt van a CBS Sports, az egyik vezető amerikai tévétársaság sportrovata. Szó szerint ezt írja: „Az úszóvilágnak szüksége van egy új fiatal királyra Michael Phelps visszavonulása után, és Milák könnyűszerrel betöltheti ezt az űrt.”

A swimswam.com, a leginkább mértékadó sportági honlap nem fukarkodik a hangzatos mondatokkal „Milák Kristóf lemészárolja 200 pillangós világrekordját 1:50.73-as idejével” című írásával. A cikk megemlíti, hogy 100 méternél hajszálra ugyanannyi volt Milák ideje (52.88 mp), mint Phelpsé a 2009-es világcsúcs-úszása közben. A második százon azonban a magyar tinédzser 78 századot vert a régi királyra (57.85 kontra 58.63). És még egy „apróság”: Milák 3.13 másodperccel előzte meg a második helyezett japán Daija Szetót. Ez minden idők legnagyobb győztes különbsége a világbajnokságok történetében a 200 méter pillangón, eddig a legnagyobb fölény Phelpsé volt, amikor 2007-ben, Melbourne-ben 3.04 másodperc volt a differencia közte és az ezüstérmes között.

Emlékezetes, hogy Milák tavaly augusztusban, amikor Glasgow-ban élete első felnőtt Európa-bajnoki címét szerezte 200 méter pillangón, 150-nél ugyanúgy a világcsúcsidőn belül tempózott, mint Kvangdzsuban, csak Skóciában még „elfogyott” az utolsó 50 méterre, nem úgy, mint szerdán.

Bob Bowman, Phelps edzője is megnyilvánult, a mester a swimmingworldmagazine.com honlapon:

„Vitán felül áll, hogy Milák úszásának a leginkább lenyűgöző része az utolsó száz méter volt – mondta a szakember. – A második százon úszott 57.8 másodperc új perspektívába helyezi a 200 pillangót. Nagyon tetszik, ahogy Kristóf úszik, a karcsapásai Michaelére emlékeztetnek. Hosszú és lapos tempókat tesz, előrefelé vesz levegőt a felszínre érve, hosszú és egyenletes a lábtempója. Ahogy az utóbbi egy évben úszott, gondoltam, hogy rámegy Michael világcsúcsának megdöntésére, de arra nem számítottam, hogy itt és most bemegy 1:51 alá. Micsoda lenyűgöző úszás! Le a kalappal Kristóf előtt!”

Chad LeClos, a kvangdzsui bronzérmes érdekes szempontra mutatott rá: „Ez az 1:50.78 gyorsúszó idő! Amikor idén versenyeztem 200 méter gyorson a dél-afrikai bajnokságon, 1:49-et mentem. Megmondom őszintén, engem sokkolt Kristóf ideje, és még inkább a részidői. Olyan fantasztikus világcsúcsot úszott, hogy nemcsak a kalapomat veszem le előtte, hanem mindent, ami rajtam van!”

Azt mindig is tudtuk, hogy Chad imádja Budapestet és a magyar úszók nagy barátja, no de ez azért egy kis túlzás lenne...

Csütörtök délelőtt is voltak előfutamok, vegyes eredményekkel. Verrasztó Evelyn el sem indult 200 méter gyorson, Horváth Dávid 200 méter mellen 2:12.83 perces idővel a vert mezőnyben végzett, Telegdy Ádám viszont 200 méter háton simán továbbjutott az esti középdöntőbe. Végül a 4x200 méteres női gyorsváltónk (Késely Ajna 1:58.82 perc, Verrasztó 2:00.37, 1:59.60, Hosszú Katinka 1:56.61) 7:55.40 perces idejével összesítésben hetedik lett, benn van az esti döntőben, és az olimpiai kvótát is megszerezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.