Jaksicsék újból mindent vinnének

Az FTC-Telekom férfivízilabda-csapata valóságos Dream Team; az elmúlt idényben minden lehetséges trófeát elhódított a BL-serlegtől kezdve a Magyar Kupán, az európai és a hazai szuperkupán keresztül az OB I elsőségéig. Varga Zsolt edző kompániája jövő szerdán a WASPO 98 Hannovert fogadja a Bajnokok Ligája csoportkörének nyitányán a Komjádi-uszodában.

Ch. Gáll András
2019. 10. 04. 17:54
null
Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népligetiek kerete tavaly is bombaerős volt, idén pedig, ha lehet, még erősebb: érkezett a magyar válogatott balkezese, a Szolnokból, a görög Jannisz Funtulisz, a világ egyik legjobb kapásoldali bombázója az Olympiakoszból és a kanadai válogatott Nicolas Constantin-Bicari, a nagyszerű center Sydneyből, az ausztrál bajnokság MVP-jeként. Egyedül a cserekapus Gárdonyi András és az egyik balkezes Kállay Márk nem válogatott jelenleg a Fradi keretéből – de Kállay is bármikor odakerülhet.

Märcz Tamás minap kihirdetett Eb-keretében – jövő januárban Budapest rendezi az Európa-bajnokságot – kilenc fradista található: Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Német Toni, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, és Zalánki Gergő. Rajtuk kívül Funtulisz görög, Aaron Younger ausztrál, Constantin-Bicari kanadai, Nikola Jaksics pedig szerb válogatott, sőt, utóbbi olimpiai bajnok is 23 éves létére. Vele készítettünk interjút a pénteki edzésen.

– Hogyan teltek a júliusi, kvangdzsui világbajnokság utáni hetek?

– Mindössze három hét pihenőt kaptunk, ez nem volt elég, de igyekeztem kihasználni. Belgrádban pihentem, és a görög tengerparton, végül egy pár napot Budapesten is töltöttem. Aztán már augusztus végén megkezdtük a Fradival az edzéseket, és most már egyre jobb formába lendültünk. Rövid volt a vakáció, de kellemes, minél több élményt próbáltam belesűríteni.

– Az elmúlt idényben mindent megnyert klubcsapatával. Innen lehet még feljebb jutni?

– Lehet, igen egyszerűen: ismételni kell, mindent meg kell nyernünk még egyszer. Még egyetlen klubcsapat sem tudta megcsinálni azt, hogy két egymást követő idényben mindent megnyerjen. Jó lenne, ha a Fradi lenne az első. Képesnek érzem a csapatot a duplázásra, ez jelenti számomra – és gondolom, a többieknek is – a motivációt.

– Ön még fiatal játékos, 23 éves, nem nehéz motiválnia önmagát.

– Valóban, ilyen gondjaim nincsenek. Már csak azért sem, mert a válogatottal nagy céljaim vannak: felkészülni a januári budapesti Európa-bajnokságra, majd utána a tokiói olimpiára, hiszen a világliga-elsőséggel már megváltottuk a repülőjegyet. Mindkét viadalon a végső győzelem a célunk, az olimpiai címvédés.

– Kvangdzsuban csak ötödikek lettek, néhány idősebb játékosuk kimaradt a válogatottból.

– Igen, mert Pijetlovicséknak szükségük volt a pihenésre, akkora volt a terhelésük a szezonban. A szövetségi kapitányunk, Dejan Szavics megmondta, hogy az olimpia után az lesz a szerb válogatott, amely most Kvangdzsuban szerepelt, az öregek ugyanis visszavonulnak. Cseppet sem tartom kudarcnak az ötödik helyezést, értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk. Elégedett vagyok a csapattal annak ellenére, hogy a negyeddöntőt 12-9-re elveszítettük Spanyolország ellen. Annyira akartuk a győzelmet, hogy begörcsöltünk. Sebaj, nem lehet mindig nyerni, látom a fényes jövőt a fiatal csapatunk előtt.

– A szurkolók nem voltak csalódottak?

– Nem, hogyan lehetnének csalódottak, mikor annyiszor győztünk az utóbbi tíz évben?!

Fotó: MTI

– Mit szól a Fradi új igazolásaihoz?

– Valamennyien nagyszerű pólósok, Funtulisz a világ egyik legjobb kapásoldali lövője, Dumi mellett nagyszerű lesz, bár kicsit fura játékos (mosolyog, mert a görög éppen ott megy el mellettünk, és hallja, hogy mit beszélgetünk – a szerk.) Zalánki pompás balkezes szélső, Constantin-Bicari pedig nem véletlenül volt az ausztrál liga MVP-je. Erősödött velük a Fradi.

– Ön minden poszton használható…

– Kicsit neheztelek is Zsoltra, az edzőnkre, hogy kapusként még nem játszatott! (újabb mosoly…)

– Kivel gyűlhet meg a bajuk a magyar bajnokságban?

– Az OSC ígérkezik a legkeményebb ellenfélnek idén is, mind a bajnokságban, mind a kupában, de a Szolnokkal és az Egerrel is kell számolnunk. De azért az OSC látszik a legerősebbnek.

– Gondolt arra, hogy veretlenül nyerhetnek bajnokságot?

– Persze, hogy gondoltam. A szezon azonban nagyon hosszú, mindig vannak hullámvölgyek. Ha már ki kell kapni, akkor most kapjunk ki, az elején, amikor még nem számít. De azért megpróbáljuk a lehetetlent. A potenciál megvan bennünk.

– Önök lehetnek az új Pro Recco!

– Szép is lenne!

– Hogy érzi magát itt a Fradiban?

– Remekül. Egy év alatt megszerettem Budapestet, nagyon hasonlít Belgrádra a hangulata, és ha beülök a kocsimba, három és fél óra alatt otthon vagyok Belgrádban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.