Még meg tud érkezni a kapu elé

Feczesin Róbert, amikor idén augusztus 28-án, 13 év után visszajött első NB I-es klubjához a Megyeri útra egy török másodosztályú csapattól, egyedül Erzsikét, a konyhás hölgyet ismerte, az eltelt időben a tulajdonostól a pályamunkásig mindenki kicserélődött a Szusza Ferenc Stadionban. És most, alig egy hónap elteltével Gulácsival, Willi Orbánnal és a többiekkel készül Marci Rossi szövetségi kapitány válogatott keretében a jövő csütörtöki spliti, horvátok elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

Ch. Gáll András
2019. 10. 02. 7:06
null
A világot járt csatár segíthet a horvátok ellen Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha azt mondom, 2007. augusztus 22., akkor…

– Akkor 3-1 az aktuális világbajnok Olaszország ellen a Puskás Ferenc Stadionban. És én rúgtam a harmadik gólunkat Gianluigi Buffon hálójába Gera Zoltán jobb oldali beadásából.

– Ugyanolyan gól volt, mint amit a minap a Mol Fehérvárnak rúgott, igaz, ezúttal nem Gera, hanem Simon Krisztián adta a labdát.

– Igen, eszembe is jutott, csak most közelebbről pofoztam be, Buffonnak egy kicsit távolabbról rúgtam. Amúgy egy centernek az a dolga, hogy érkezzen ezekre a beadásokra.

A világot járt csatár segíthet a horvátok ellen
Fotó: Havran Zoltán

– Hát ez az, manapság nincsenek igazi magyar centerek, legalábbis a fiatalabb évjáratban. Miért?

– Fogalmam sincs, de most, hogy mondja, Böde, Priskin is a ’86-os évjáratból való, akárcsak én, ’87-es, talán csak Novothny Soma és Futács futott be a fiatalabbak közül.

– 2007-ben szerződött Bresciába, annak már tizenkét éve, ennyi idő alatt mi változott a magyar futballban?

– Minden. A körülményeket – infrastruktúra, a klubok pénzügyi stabilitása – össze sem lehet hasonlítani. Tavaly a Vidi, idén a Fradi jutott be az Európa-liga csoportkörébe. Ilyesmire hosszú évekig nem volt példa. És azért azt se felejtsük el: mostanság már ritkán fordul elő olyasmi, hogy egy jóval gyengébb csapattal szemben kiesik valamelyik magyar klub a selejtezők első körében.

– Ön jobb futballista, mint tizenkét éve volt?

– Nem így fogalmaznék, hanem azt mondom, rutinosabb és tapasztaltabb lettem, az évek során ezt már a csapat és a magam előnyére tudom használni. Amikor a kétezres évek közepén itt játszottam, kétszer is másodikok voltunk, sőt amikor elszerződtem Sopronba, az élen álltunk. Nagyon hiányzik egy bajnoki cím az Újpesttel! Tudom, hogy úgyis megkérdezné, ezért mondom: a válogatottságra álmomban sem gondoltam. (Ebben a pillanatban Nebojsa Vig­njevics, az Újpest edzője sétál el mellettünk, és mosolyogva odaszól Feczesinnek magyarul: „Harminchárom éves! Még fiatal!” Erre a center replikázik: „Mester! Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát!”)

– Ismerte Vignjevicset?

– Ismertem, hiszen 2014 és 2017 között játszottam a Videotonban, csapataink többször is megmérkőztek egymással.

– És Rossit?

– Őt pedig még Kispestről ismerem.

– Felidézné azt a telefonbeszélgetést, amelyben a kapitány behívta a válogatott keretébe?

– Olaszul beszélgettünk, hiszen a hét, odakint töltött év alatt elsajátítottam a nyelvet. Megkérdezte, elsőre miért nem vettem fel a telefont, és én mondtam, hogy azért, mert nem ismertem a számát.

– Amúgy érdekelne: miért lepődött meg annyira a behívón?

– Nem gondoltam volna, hogy harminchárom évesen eszébe jutok a kapitánynak, de úgy gondolom, akkor nem voltam olyan formában, hogy megérdemeltem volna a meghívót. Most viszont igen.

– Mert Rossit nem az évek száma érdekli, hanem a forma. Amúgy tart a horvátoktól?

– Nem fogok megijedni a feladattól.

Újpesttől Újpestig

Szülőhelyén, Dabason kezdett futballozni Feczesin Róbert, majd a Vasason keresztül jutott el Újpestre, ahol 17 évesen mutatkozott be az NB I-ben. 2006-ban Sopronba igazolt, innen vitte el 2007-ben a Brescia. Itt 2012-ig szerepelt, de közben egy évre kölcsönadták a Debrecennek, így részese volt a Loki BL-menetelésének. 2012 után az Ascoli és a Padova következett, 2014-ben hazatért Magyarországra a Videotonhoz, ahol 97 tétmeccsen 46 gólt szerzett. Dél-Korea, majd Törökország közbeiktatásával szerződött vissza a Megyeri útra idén augusztus végén. A válogatottban eddig 11 mérkőzésen 4 gólt szerzett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.