Meglepnék a CSZKA-t

A H csoport két nyeretlen csapata, a CSZKA Moszkva és a Ferencváros mérkőzésén (tv: 18.55, Sport 1) képviselteti magát a magyar klubfutball az Európa-liga harmadik fordulójában. Az orosz katonacsapat 2005-ben megnyerte a sorozat elődjének számító UEFA-kupát, később megfordult a Bajnokok Ligájában is. Az FTC az Újpest elleni derbin bizonyította, hogy rossz futballal is tud meccset nyerni. Moszkvában elég lenne megismételni a szombati eredményt, és akkor életben maradnak a zöld-fehérek továbbjutási esélyei.

2019. 10. 24. 13:54
null
A zöld-fehérekre az orosz fővárosban is szívós ellenfél vár Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási hangrobaj rázta meg az Üllői úti stadiont 1994. szeptember 15-én. Azon a kellemes őszi estén tizenegyespárbaj döntött a továbbjutásról a CSZKA Moszkva ellen a KEK első fordulójában; a hatodik sorozatig minden labdarúgó hibátlanul teljesített, a hetedikben Hrutka János is pontosan célzott, a moszkvai Szergej Kolotovkin viszont a léc fölé lőtt. Továbbjutott a Fradi, a közönség önkívületben éltette a kedvenceket, egyebek mellett Balogh Tamás kapust.

„Az esélytelenek nyugalmával utaztunk ki a párharc első meccsére. Az eredményen is látszott, hogy nem volt annyira acélos csapat az akkori CSZKA. A mostani teljesen más meccs lesz, mint a huszonöt évvel ezelőtti. Hogy milyen esélyekkel indulunk útnak? Mindig, mindenhol győzni szeretnénk” – nyilatkozta a Ferencváros honlapján a jelenlegi kapusedző.

A zöld-fehérekre az orosz fővárosban is szívós ellenfél vár
Fotó: Mirkó István

A zöld-fehér kontingens tegnap kelt útra, s még az elutazás előtt derűs optimizmussal várta az FTC harmadik Európa-liga-csoportmérkőzését. „Biztos vagyok benne, hogy jobban fogunk játszani Moszkvában, mint az Újpest ellen, persze mindannyian tudjuk, nem lesz egyszerű mérkőzés. Megpróbáljuk meglepni a CSZKA-t, jó játékkal jó eredményt szeretnénk elérni.”

Legutóbb valóban nem sziporkázott a Fradi, a szerencsének és főleg az Újpest impotens támadójátékának köszönhetően nyerte meg a derbit 1-0-ra. A gyenge játék, három pont kombinációt mindenki aláírná a mai összecsapás előtt, hiszen egy győzelemmel életben maradna a két eddigi meccsen (Espanyol ellen 1-1, Ludogorec ellen 0-3) eddig egy pontot szerzett Ferencváros továbbjutási esélye. Az ellenfél mindkét csoportmeccsét elveszítette, előbb 5-1-re kikapott a Ludogorec vendégeként, majd otthon 2-0-s vereséget szenvedett az Espanyoltól. Érdekesség, hogy ezzel a moszkvaiaknak az ugyancsak orosz Krasznodarral együtt holtversenyben a legrosszabb a gólkülönbségük az egész Európa-liga-mezőnyt figyelembe véve.

Az egykori Vörös Hadsereg fennhatósága alá tartozó katonacsapat a kétezres évek közepén élte a fénykorát. Már akkor is a klublegenda, a jelenleg 33 éves Igor Akinfejev védte a kaput. Korábban a Manchester United és a Barcelona is csábította a moszkvaiak portását, de ő mindvégig hűséges maradt, soha nem akarta elhagyni a nevelőegyesületét.

A vörös csillagot máig a címerében megjelenítő klub 2005-ben megnyerte az UEFA-kupát. Legutóbb tavaly szerepelt a Bajnokok Ligájában, a csoportkör legnagyobb szenzációját okozva oda-vissza, otthon 1-0-ra, a Bernabéuban 3-0-ra legyőzte a Real Madridot. Végül a továbbjutás nem jött össze Viktor Goncsarenko csapatának.

A jelenlegi keretből az orosz válogatott balhátvédje, a brazíliai születésű Mario Fernandes a legértékesebb labdarúgó, a mértékadó Transfermarkt szerint ő egymaga nyolcmillió euróval többet ér, mint a 22 millió euróra taksált Ferencváros játékosállománya. Innen szép nyerni…

Csak emlékeztetőül: a Fradi első ellenfele, az Espanyol összértéke 133 millió euró volt, mégis döntetlent harcolt ki a magyar bajnok Barcelonában. Mit nem adna most Szergej Rebrov az egy pontért! Bár azzal sem lenne sokkal beljebb a Ferencváros.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.