Villámkarrier harmincon túl

E hét végén még szerte a nagyvilágban, így Magyarországon is bajnoki fordulót rendeznek, a magyar labdarúgó-válogatott viszont másfél hét múlva, csütörtökön már Európa-bajnoki selejtezőt játszik Splitben Horvátország ellen. Kísérletezni végképp nincs idő, ezért Marco Rossi szövetségi kapitány a kipróbált embereiben bízik – illetve azokban, akik remek formába lendültek. Így került be a keretbe nyolc év után, harminchárom évesen Feczesin Róbert, valamint Tamás Krisztián.

2019. 10. 01. 12:45
null
Marco Rossi ismeri az Újpest támadóját Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feczesin Róbert egy hónapja igazolt haza, avagy vissza az Újpesthez, s az NB I előző három fordulójában négy gólt szerzett, szombaton a listavezető Fehérvár legyőzéséből is góllal vette ki a részét. Tamás Krisztián már volt a keret tagja, Rossi azért szavazott neki bizalmat ismét, mert ebben az idényben a ZTE-ben rendszeresen szerepel. Utóbbi behívását az indokolja, hogy Baráth Botond az eltiltását tölti, ­előbbiét viszont csakis az, hogy a kapitánynak égető szüksége van jó formában lévő, önbizalomtól duzzadó emberekre.

– Feczesin Róbertet még abból az időből ismerem, amikor Olaszországban játszott. Mindig is kedveltem, igazi csapatjátékos. Amióta Újpesten játszik, teljesen megváltozott a csapat arculata. Technikás, jó fizikumú futballista, nagy segítségére lehet a válogatottnak, ha Szalai Ádámmal valami történne, de akár együtt is szerepelhetnek – jellemezte Rossi a tegnapi sajtótájékoztatón Telkiben a harminchárom éves középcsatárt, aki legutóbb nyolc éve volt válogatott.

A szlovákok ellen kiállított Baráth Botondon kívül is kénytelen kihagyni a spliti mérkőzést. Ő sárga lapok miatt nem szerepelhet, illetve nem csak amiatt. A Szlovákia elleni Eb-selejtező óta nem játszott a klubjában, s a Bristol vezetői bizony számon is kérték Rossin, sérülten miért állította a csapatba. A magyar kapitány a profi futballban szokatlan kommunikációs módszerrel kezeli ezt a konfliktust. Teljes őszinteséggel.

ismeri az Újpest támadóját
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Teljes mértékben engem terhel a felelősség, amiért Szlovákia ellen pályára küldtem Ádámot, hiszen nem volt megfelelő fizikai állapotban. Ezt a hibát aztán azzal is tetéztem, hogy Pátkaira cseréltem le, aki szintén nem volt teljesen egészséges. Ha mást küldök be helyette, akkor lehet, hogy döntetlenre hozzuk vagy megnyerjük a mérkőzést. Ezért engem terhel a felelősség, a játékosokat nem illeti elmarasztalás – mondta a kapitány. Hozzátette, folyamatos kapcsolatban van Naggyal, s úgy tudja, a hét végén már szerepel a Bristolban. Splitben eleve nem játszhat, de Azerbajdzsán ellen újra ott lehet a kezdőben.

A kapitány osztozik értetlenségünkben, miszerint a szlovákok ellen kitűnő teljesítményt nyújtott miért nem jut szóhoz a Freiburgban. Elárulta, beszélt is a csapat edzőjével, igaz, a magyar szélső ennek dacára a mögöttünk hagyott hét végén sem kapott lehetőséget.

Rossi végezetül vázolta a felkészülés nehézségeit. Jövő hétfőn majd csak a keret felével dolgozhat, kedden két edzés lesz, szerdán utaznak, s átmozgatás jelleggel ismerkednek a helyszínnel.

– Nagyképűség lenne azt mondani, hogy a győzelemért utazunk Splitbe. Sőt, ha a horvátok a tudásuknak megfelelően teljesítenek, akkor a döntetlen is bravúr lenne. Azerbajdzsán ellen viszont muszáj nyernünk, s akkor Wales ellen még lehet esélyünk kivívni az Európa-bajnoki részvételt – nézett előre a kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.