Bergamóért és az olasz fociért

Egy éve az Internazionale és a Milan szurkolói nagyon rossz viccnek tartották volna, hogy a Bajnokok Ligája 2019/20-as szezonjában a stadionjukban játszanak majd BL-meccseket, ám a nyolcaddöntőben a San Siróban majd az Atalanta lesz a házigazda. Márpedig ez a helyzet, és most először az is előfordult, hogy a legjobb tizenhat közé csak az öt legnagyobb bajnokságból – angol, német, olasz, spanyol és francia – jutottak be csapatok.

2019. 12. 13. 13:57
Shakhtar Donetsk vs Atalanta
Gian Piero Gasperini csodát tett a bergamói kiscsapattal Fotó: SERGEY DOLZHENKO Forrás: MTI/EPA/Sergey Dolzhenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Serie A-ban legutóbb bronzérmes Atalanta üde színfolt az olasz élvonalban. A csapatot 2016 nyara óta irányító Gian Piero Gasperini fiai az előző idényben a legtöbb gólt lőtték, a 38 forduló alatt 77-et, de sokat is kaptak, 46-ot, vagyis bátran támadnak és nem vonulnak sündisznóállásba. Ezzel a felfogással a BL-ben a sorozat újoncaként sem szakítottak, és a C csoportban eleinte hősiesen estek el a csatákban: az első három meccsükön sorrendben kikaptak idegenben 4-0-ra a Dinamo Zagrebtől, otthon 2-1-re a Sahtar Donecktől, majd a Manchester Cityhez látogatva 1-0-s vezetésük után 5-1-es kiütéses vereségbe szaladtak bele. Ám már akkor érdemes volt Pep Guardiola nyilatkozatát hallgatni, a City edzője kiemelte, hogy nagyon nehéz meccset játszottak egy „különlegesen” futballozó csapat ellen. 5-1-es győzelem után ritkán dicsérik így az ellenfelet, amely aztán a folytatásban hét pontot szerzett. Szerdán 3-0-ra nyert a Sahtar vendégeként, és az élet úgy rendezte, hogy a manchesteriek mögött másodikként zárt – negatív, 8-12-es gólkülönbséggel! A hazai Bajnokok Ligája-meccseit a milánói San Siróban játszó Atalanta egyszersmind a BL-históriában az első csapat lett, amely három vereséggel indítva is elérte a nyolcaddöntőt. (Az Inter csak az Európa-ligában folytathatja, a Milan sehol nincs…)

– Bevallom, csak a harmadik gólunk után nyugodtam meg – nyilatkozta Gasperini. – Boldogok vagyunk, hogy megcsináltuk, Bergamo városáért, a szurkolóinkért és az olasz futballért! Megmutattuk, hogy a játékstílusunk a BL-ben is eredményes lehet, és hittünk benne, hogy történelmet írhatunk. Ezeket az esélyeket meg kell ragadni az életben, és mi a lehető legjobb módon tettük ezt – fogalmazott a tréner. Alejandro Gómez csapatkapitány pedig a siker egyik összetevőjére is rávilágított:

– Nálunk nincsenek sztárok, csak kemény munka van, és mindannyian nagyon alázatosak vagyunk. S amit most véghez vittünk, az örökre fennmarad a klub és a labdarúgás históriájában.

Szerda éjjel utolsóként az Atlético Madrid jutott be a nyolcaddöntőbe, miután a D jelű négyesben hazai pályán 2-0-ra nyert a Lokomotiv Moszkva ellen. A találkozót a BL-ben jó ideje jegelt Kassai Viktor vezette. A hazaiak javára két jogos büntetőt megítélő honfitársunk legutóbb tavaly novemberben a Manchester City–Sahtar Doneck (6-0) találkozón dirigált, de a mostani ténykedése után vélhetően tavasszal is számíthat munkára.

Gian Piero Gasperini csodát tett a bergamói kiscsapattal
Fotó: MTI/EPA/Sergey Dolzhenko

A BL-nyolcaddöntőbe most először csak az öt legnagyobb bajnokságból jutottak be csapatok: Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham (angolok), Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Valencia (spanyolok), Juventus, Napoli, Atalanta (olaszok), Bayern München, Dortmund, RB Leipzig (németek), PSG, Lyon (franciák). A nyolcaddöntő párosítását hétfőn készítik el.

BL-csoportkör, 6. (utolsó) forduló. Szerdai eredmények. A csoport: PSG–Galatasaray 5-0, Club Brugge–Real Madrid 1-3; a csoport végeredménye: 1. PSG 16, 2. Real Madrid 11, 3. Club Brugge 3, 4. Galatasaray 2. B csoport: Bayern München–Tottenham 3-1, Olimpiakosz–Crvena zvezda 1-0; a csoport végeredménye: 1. Bayern München 18, 2. Tottenham 10, 3. Olimpiakosz 4, 4. Crvena zvezda 3.

C csoport: Dinamo Zagreb–Manchester City 1-4, Sahtar Doneck–Atalanta 0-3; a csoport végeredménye: 1. Man. City 14, 2. Atalanta 7, 3. Sahtar 6, 4. Dinamo 5. D csoport: Leverkusen–Juventus 0-2, Atlético Madrid–Lokomotiv Moszkva 2-0; a csoport végeredménye: 1. Juventus 16, 2. Atlético Madrid 10, 3. Leverkusen 6, 4. Lokomotiv Moszkva 3.

Rekordokat döntött a Bayern München

A Bayern München mind a hat mérkőzését megnyerte a csoportkörében, ami nagyszerű, bár nem egyedülálló teljesítmény a Bajnokok Ligája történetében. A Bayern hetedikként zárta hibátlanul az őszt a BL-ben. Korábban a Real Madrid kétszer (2011-ben és 2014-ben), a Szpartak Moszkva (1995), az AC Milan (1992), a Barcelona (2002) és a Paris Saint-Germain (1994) egy-egy alkalommal lett százszázalékos. A bajorok mégis az élre kívánkoznak, hiszen az ő plusz 19-es (24-5-ös) gólkülönbségük a legjobb e körben. Az idegenbeli meccseken szerzett 16 góllal szintén az élre kerültek a bajorok, az eddigi csúcsot a Barcelona tartotta, amely két idényben (2008–2009, 2011–2012) is 12-12 találatig jutott vendégként.

A Bayern már a csoportkör negyedik fordulóját követően biztosította a helyét a nyolcaddöntőben, azt követően a Crvena zvezda otthonában aratott 6-0-s, kiütéses győzelmet, majd szerdán, a zárókörben otthon múlta felül 3-1-re Tottenham Hotspurt. Egyetlen üröm az örömben, hogy a találkozón megsérült Kingsley Coman (képünkön), aki idén már nem is léphet pályára. A 23 éves francia támadó szerezte a németek első gólját, majd még az első félidőben egy labdaátvételnél kifordult a térde. „Ez a sérülés beárnyékolta az egész találkozót” – mondta Hans Flick, a Bayern még mindig csupán ideiglenes vezetőedzője. A klub tegnap azt közölte, hogy a vizsgálatok szerint a szélső ínhúzódást szenvedett, illetve összenyomódott az ízület a bal térdében, amelyet sínbe kell tenni és pihentetni kell.

Coman tavaly kétszer is hosszabb időre kidőlt sérülés miatt. Sőt egy éve, 2018 decemberében arról beszélt, elege van a sorozatos sérülésekből, s egy újabb esetén abbahagyná a futballt. „Nem folytatnám egy harmadik operáció esetén. Elegem van. Hogyha a lábam nem a futballra van kitalálva, akkor egy másik, még ismeretlen pálya vár rám. Ez nagyon nehéz év volt számomra. A világ felfordult körülöttem, mikor először megsérültem. Nem akarom azt megint átélni” – nyilatkozta akkor a francia TF1 tévécsatornának.

A Bayernben rajta kívül a védő Niklas Süle és a francia világbajnok Lucas Hernández is csak jövőre térhet vissza.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.