Hosszú Katinka meg a többiek

A világ vezető, úszással foglalkozó szakportálja négy magyar aranyérmet jósol, a glasgowi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon.

Ch. Gáll András
2019. 12. 04. 10:55
SZABÓ Szebasztián
A délvidéki sprinter először indul Eb-n színeinkben Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhárom fős magyar válogatott (nyolc nő, tizenöt férfi) utazott el hétfőn Glasgow-ba, a rövid pályás úszó Európa-bajnokságra. A viadalt ugyanott rendezik, ahol 2017 augusztusában az „igazi”, azaz az 50 méteres medencében lebonyolított Eb-t: a Tollcross International Swimming Centre uszodájában. Az akkori – és a tavalyi kvangdzsui vb-n remeklő – hősök közül többen kihagyják a viadalt, a három legnagyobb név a hiányzók közül a svéd Sarah Sjöström, a brit Adam Peaty és a mi Milák Kristófunk, illetve ha az Eb-t hanyagoló ismertebb magyarokat kellene sorolnunk, akkor Verrasztó Dávid és neve kívánkozik ide. Szóval egyértelmű, hogy nem a 2019–2020-as úszószezon legfontosabb viadala a glasgow-i kontinenstalálkozó.

A Swimswam.com, a világ vezető, úszással foglalkozó szakportálja négy magyar aranyérmet jósol a skót nagyvárosban, és mind a négynek lenne a gazdája a három vegyes számban, illetve 200 méter pillangón. Ezek mellett még 100 méter pillangón is begyűjt egy ezüstöt az Iron Lady. Ez majdnem százszázalékos teljesítmény lenne, hiszen Hosszú – aki a minap vált meg kurtán-furcsán edzőjétől, Petrov Árpádtól – „csak” ebben az öt számban indul. (Két éve Koppenhágában hat arany volt fenoménünk mérlege.) Amúgy a Swimswam is vezető helyen csámcsog a bulvárjellegű információn, miszerint Katinkát edzői minőségben (amit a magyar szövetség cáfol, és „kísérői” akkreditációt emleget) elkíséri Skóciába barátja, Gelencsér Máté. Úgy látszik, ez határainkon túl is hírértékkel bír.

A délvidéki sprinter először indul Eb-n színeinkben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ha lehet hinni a Swimswamnek, akkor Hosszún kívül csak Szabó Szebasztián szerez érmet a mieink közül – 50 méter pillangón egy ezüstöt –, női 400 méter vegyesen pedig akár a Hosszú, első, második, harmadik hely sem lenne elképzelhetetlen, ami tényleg világra, pontosabban Európára szóló szenzáció lenne – ha nem lennének szabályok. De vannak, és ezek nem teszik lehetővé, hogy a döntőben egy nemzetet kettőnél több úszó képviseljen. Vissza Szabóhoz: a zentai Herkules életében először indul nagy versenyen magyar színekben, a két legrövidebb gyors- és pillangótávon.

Pikáns lehet Hosszú és az olasz Ilaria Cusinato összecsapása a vegyes számokban, bár a húszéves olasz lányt már nem Katinka exférje, Shane Tusup edzi. A 200 méter vegyes két évvel ezelőtti Eb-ezüstérmese időközben hazatért Padovába, és ott Morena Daga keze alatt készül az olimpiára. Hol van már Tusup „Olympic Dark Horse” projektje?

Kvangdzsui aranyérmeseink közül tehát Milák és természetesen a nyílt vízi klasszis, most nem versenyez, de említést érdemel, hogy a 200 méter pillangó világcsúcstartója a minap kijelentette, Tokióban a 200 és a 400 méter gyorson is babérokra pályázik, ezért most gyilkos edzésekkel készül odahaza trénere, Selmeci Attila irányításával. Elvégre eleget versenyzett az ősszel a FINA-világkupán és az ISL pénzdíjas erőpróbáin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.