A Liu fivérek döntősök 1500 méteren

A magyarok közül Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang jutott fináléba 1500 méteren a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, míg Lockett Deanna és Jászapáti Petra a kisdöntőben lesz érdekelt.

Forrás: MTI2020. 01. 25. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként Bácskai Sára Lucát és Lockettet szólították jégre a leghosszabb táv elődöntőjében. A futam elején nagyon lassú tempóban körözött a hét versenyző, mivel senki nem akart vezetni, ezáltal felesleges energiát elégetni. Amikor fokozódott az iram, Bácskai a hétfős mezőny elején a továbbjutó helyekért harcolt, míg az ausztrál születésű Lockett hátul ragadt.

A hajrában a 20 évével legfiatalabb magyar elfáradt, megelőzte őt francia és orosz riválisa is, míg Lockett túl későn, az utolsó két körben gyújtotta be a rakétákat, így csak a harmadik helyig tudott előretörni, míg Bácskai az ötödikig zuhant vissza.

nagyon nehéz futamba került, és azt a taktikát választotta, hogy az élre állva ő diktálja a tempót. Öt körrel a vége előtt még vezetett, de akkor sorra mentek el mellette a frissebbnek tűnő riválisok, előbb az olimpiai, világ- és Európa-bajnok olasz Arianna Fontana, majd a táv vb-bronzérmese, Szofija Proszvirnova, végül a belga Hanne Desmet és a szintén világbajnok brit Elise Christie is. Jászapáti így az ötödik helyével Locketthez hasonlóan B döntőbe került.

A férfiaknál már több babér termett a magyaroknak a Liu fivéreknek köszönhetően. Előbb Liu Shaolin címvédőként rendkívül taktikus versenyzéssel lépett tovább. Eleinte a mezőny közepén helyezkedett, majd öt körrel a vége előtt hosszú körökön át külső íven korcsolyázott, de végül sikerült a második, még éppen döntőt érő pozícióba besorolnia a holland Itzhak de Laat mögé. A hátralévő körökben pedig meg tudta őrizni ezt a pozícióját.

Öccse, Liu Shaoang még magabiztosabban lépett tovább, ugyanis rendre az első három között korcsolyázott, majd három körrel a vége előtt ritmust váltott, mindenkit körbekorcsolyázva élre állt, végül meglehetősen nagy előnnyel haladt át elsőként a célvonalon. Az amerikai születésű Krueger Cole viszont nem járt sikerrel. Egyszer próbált meg előretörni, de körökön át a külső íven ragadt, amivel rengeteg energiát elpazarolt, így ezt követően könnyedén előzték vissza a riválisok, végül két esés miatt ötödikként ért célba.

Szombaton az 500 és az 1500 méter versenyeit, illetve a váltók elődöntőit rendezik, vasárnap pedig az 1000 végcsatározásaira, a 3000 méteres szuperdöntőre és a staféták fináléira kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.