Gólok tizenkét percenként

Erling Braut Haaland eddig 59 percet töltött a pályán két Bundesliga-mérkőzésen a Borussia Dortmund színeiben, és ennyi idő alatt ötször talált az ellenfelek – az Augsburg és az 1. FC Köln – hálójába. Nem egészen 12 percenként egy gól. Amióta Bundesliga létezik, egyetlen játékos sem szerzett még öt gólt első két mérkőzésén, pláne csereként.

Ch. Gáll András
2020. 01. 25. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken, a Köln ellen a 65. percben küldte be a 19 éves, 194 centis norvég óriást Lucien Favre, a Borussia Dortmund edzője. Most is 3-1 volt az állás, mint egy hete az Augsburg ellen, csak akkor az ellenfél vezetett, most pedig a Dortmund, a 81 365 néző nagy örömére. Haaland akkor 183 másodperc után talált be, most 12 percet kellett várni: előbb a 77. percben egy kipattanót terelt közelről a hálóba, majd tíz perc múlva megkerülte Timo Horn kapust, és szinte az alapvonalról tekerte ballal az üres kapuba a labdát. Ez utóbbi mestermunka volt, rúgott hasonlót decemberben éppen Haaland korábbi klubja, az RB Salzburg ellen.

Haaland – akit utólag filléreknek tűnő 20 millió euróért vásárolt meg január elsején a Dortmund – szinte minden labdaérintésével rekordokat dönt. Ebben a szezonban 33 gólnál tart, ebből 28-at még Salzburgban szerzett 22 mérkőzésen. Minden 46 percben rúg egy gólt, de ha a dortmundi termelékenységét nézzük, akkor 12 percenként. Ha a mostani dortmundi tempót tartja – ami persze lehetetlen -, akkor 117 góllal fogja befejezni a 2019-2020-as szezont.

– Ez egyszerűen csodálatos. Két meccs, öt gól, láttam már rosszabb bemutatkozást is – dicsérte társát Marco Reus csapatkapitány.

Az ember azt gondolná, ezek után egy hét múlva, a következő hazai bajnokin, az újonc Union Berlin ellen Haaland egészen biztosan ott lesz a kezdő tizenegyben. De ez korántsem biztos.

– Erling decemberben nem tudott edzeni, mert sérült volt. Óvatosnak kell lennünk, adagolnunk kell a játékperceket. Ezért még gondolkodom azon, hogy kezdjen-e az Union Berlin ellen – mondta Favre a Köln elleni meccs után, amit 5-1-re nyert meg a Dortmund. Amióta Haaland megérkezett, a Borussia két mérkőzésen tíz gólt szerzett, ebből ötöt a norvég srác. Aki cseppet sincs elszállva magától, ahogy az az Augsburg ellen szerzett mesterhármasa után adott nyilatkozatából is kitűnik.

– Könnyű egy ilyen csapatban gólokat rúgni, ahol olyan kitűnő társaktól kapom a gólpasszokat, mint Thorgan (Hazard), Jadon (Sancho) vagy Marco (Reus). Amikor az Augsburg elleni mérkőzésre készültem, arra gondoltam, bárcsak rúgnék egy gólt. De amikor már 3-1-re vezetett az ellenfél, már arról fantáziáltam, milyen csodálatos lenne, ha az én mesterhármasommal fordítanánk meg az eredményt. És az álmom valóra vált!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.