időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Halálos újévi kígyómarás

Novák Miklós
2020.01.03. 07:06
Halálos újévi kígyómarás

Ahogy azt megszokhattuk, dartsban avatták az esztendő első világbajnokát. A hagyományosan a londoni Alexandra Palace-ben újév napján játszott döntőben a skót Peter Wright viszonylag simán, 7-3-ra felülmúlta a háromszoros vb-győztes, világranglista-vezető holland Michael van Gerwent.

Hogy kerül a csizma az asztalra? Miért foglalkozunk a jellemzően pocakos, sportosnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető dartsosok szó szerint kocsmai vetélkedésével? Egy éve ugyanekkor már kitértünk erre. Egyrészt mert a darts megfelel a sport kritériumainak, a felek egyenlő esélyek mellett küzdenek egymás ellen, másrészt a játék népszerűsége nőttön nő, harmadrészt olyan egyéniségeket, történeteket termel ki, mint bármelyik sportág.

A győztesnek félmillió font is járt a trófea mellé
Fotó: MTI/EPA/Sean Dempsey

Elég csak a mostani világbajnokságra gondolni. Először fordult elő, hogy egy hölgy, bizonyos Fallon Sherrock a férfiak között meccset nyert a vb-n, ráadásul mindjárt kettőt; könnyek közepette búcsúzott a profi játéktól egy korábbi klasszis, a holland Raymond van Barneveld; az egyik elődöntő olyan parázs csatát hozott, hogy a felek kis híján egymást hajigálták a nyilakkal. A 2019–20-as vb valószínűleg erről marad emlékezetes.

A világranglistán harmadik Gerwyn Price a Wright elleni mérkőzés előtt azt találta mondani, az ellenfele örülhet, ha csak egy szettet nyer ellene. Nos, nyert, rögtön az elsőt, ami után visszamart, ha már kígyómarás (Snakebite) a beceneve. Odaszólt Price-nak, röhejesek voltak a szavai, aki erre föl a lélektani hadviselés teljes eszköztárát felvonultatta – grimaszolt, agyonörült minden győztes leget, s többször meg sem várta, amíg Wright kiveszi a táblából a nyilait, máris célra tartott – s kikapott.

A finálé minden szempontból békés és sima volt. Wright első vb-sikere után egyből Van Gerwent méltatta, aki pedig elismerte, ma jobb volt az ellenfele. Jópofa srácok ezek a dartsosok. Kitöltik az ünnepi estéket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.