Kényszer nélkül

A sérülésektől sújtott, megfiatalított férfi-kézilabdaválogatott különösebb lelki teher nélkül játszhat a hét végén kezdődő Európa-bajnokságon. Az elutazás előtti sajtótájékoztatón Gulyás István szövetségi kapitány és Nagy László alelnök kijelentette, nincs hivatalos elvárás a csapatával szemben.

2020. 01. 09. 15:06
null
Bánhidi Bence (a labdával) szerint a jó rajt nagy lendületet adhatna Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodó Richárd, Juhász Ádám és Ancsin Gábor sérült, az elmúlt másfél évtized extraklasszisa, tavaly nyáron visszavonult. A huszonöt év alatti átlagéletkorú férfi-kézilabdaválogatottal szemben nem fogalmazott meg hivatalos célkitűzést a szakmai stáb a hét végén kezdődő Eb előtti sajtótájékoztatón, ha csak a nemzetközi tapasztalatszerzést nem ennek tekintjük.

– A 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokság felé vezető út fontos állomása lesz a héten kezdődő torna – mondta a kézilabda-szövetég alelnöke, Nagy László. – Sok játékosunk élete első felnőttvilágversenyére készül, így reálisan kell kezelni a célkitűzéseket. Hivatalos elvárást nem fogalmaztunk meg, de ez nem jelenti azt, hogy ne akarnánk megnyerni az összes csoportmeccsünket. A realitás talaján állva nem szabad felesleges terhet tenni a játékosok vállára.

Gulyás István szövetségi kapitány néhány számadatot közölt a felkészüléssel kapcsolatban: – A válogatott huszonöt közös edzésen vett részt, három edzőmérkőzést játszott. A Csehország elleni meccs első félidei játéka elégedettséggel töltött el. Ha minimalizálni tudjuk a hullámvölgyeket, akkor lehet esélyünk szebb eredményekre is – fogalmazott a kapitány, majd rátért a csoportellenfelekre. – Jelenleg nem látható, ki lesz az orosz válogatott balkezes lövője, de megpróbáljuk meglepni őket. A dánokkal szemben nyílt sisakos játékra számítok, úgy készülünk, hogy nekik kell ugranunk. Az Izland elleni záró találkozón muszáj lesz észnél lennünk, nem férhet bele egy-egy könnyelmű labdaeladás, fontos, hogy inkább lövéssel fejezzük be a támadásokat.

A Mol Pick Szeged kapusa, Mikler Roland hosszú pályafutása során először vezetheti csapatkapitányként a magyar válogatottat fontos világversenyen. – Köszönöm az edzői stábnak a bizalmat, remélem, a rutinommal tudok segíteni a fiataloknak, mindenekelőtt abban, hogy lekerüljön a vállukról a teher, s elhiggyék, az Európa-bajnokságon is csak mérkőzéseket kell játszaniuk – mondta a harmincöt éves kapus, majd hozzátette, lelke mélyén azt reméli, hogy az ellenfelek kicsit lenézik a magyar válogatottat, mert ennek előnyeit akár ki is használhatják a malmői csoportmeccseken.

(a labdával) szerint a jó rajt nagy lendületet adhatna
Fotó: Mirkó István

Mikler tíz évvel fiatalabb klubtársa, Bánhidi Bence már az ötödik világversenyére készül; a hórihorgas beálló is igyekszik szárnyai alá venni a fiatalokat, és már alig várja a szombati oroszok elleni csoportmérkőzést.

– Mindig az első meccs a legfontosabb, ha sikeresek tudunk lenni a bemutatkozó meccsen, akkor bármi előfordulhat a későbbiekben. Nyomás nélkül tudunk játszani.

Első Európa-bajnokságán bizonyíthat Székely Márton. A Veszprém kapusa a magyar védelem adottságait emelte ki, majd a motivációról ejtett szót. – A belső négyesünk minden tagja két méternél magasabb, ezt egész Európa megirigyelheti. Mindenki tudja, hogy a hazánkért játszunk címeres mezben, ennél nem kell nagyobb motiváció.

A magyar válogatott szombaton Oroszország ellen (tv: 16.00, Sport 1) mutatkozik be az osztrák–norvég–svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.