időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Megújul a Főnix Csarnok Debrecenben

Forrás: MTI
2020.02.24. 17:58

A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra felújítják a debreceni Főnix Csarnokot.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón emlékeztetett: a létesítmény a 2002-es torna-világbajnokságra épült, és az elmúlt tizenhét év alatt számos nemzetközi versenynek, legutóbb januárban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak adott otthont.

- A csarnok ugyan jó állapotúnak tűnik, de megérett a felújításra – mondta.

Papp elmondása szerint a beruházás keretében a külső homlokzat javítása, festése mellett új színvilágú belső teret alakítanak ki, felújítják a vizes blokkokat, a burkolatokat, az öltözőket, a gépészeti berendezéseket és a légtechnikát.

Az aréna új hangosítást és vizuáltechnikai berendezést is kap, valamint áttérnek az energiatakarékos LED-világításra. A rekonstrukciónak nem része a lelátóbővítés, így továbbra is 6500 ülőhely lesz majd a sporteseményeken, koncerteken pedig egyszerre mintegy nyolcezer vendéget tud fogadni a Főnix Csarnok, amelyben a kézilabda Eb-re a nemzetközi előírásoknak megfelelő beléptetőrendszert és kamerahálózatot is kiépítik.

A felújítás a tervek szerint 2021 második felére fejeződik be, ezt követően kezdődhet majd a próbaüzem.

Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnoksághoz kapcsolódó feladatokért felelős kormánybiztos elmondta: a kormánydöntés értelmében a Főnix Csarnok felújítására 2,5 milliárd forintot fordítanak. Ebből az összegből a küzdőtér is teljesen új sportpadlót kap.

A határidők tartása a kormánybiztos szerint feszes, kemény menet lesz, ugyanakkor biztos abban, hogy Debrecen kiváló helyszíne lesz a kontinensviadalnak.

Becsky András, a csarnokot üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, a kormánytámogatás mellett további bruttó 300 millió forintot nyertek a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán, amelyhez a debreceni önkormányzat biztosította a harminc százalékos önrészt.

Az összegből többek között új mobilburkolatot vásárolnak a küzdőtérre és a labdafogó hálókat is lecserélik. Jelenleg a tervezési program összeállítása zajlik, azt követően készül el a rekonstrukció ütemterve.

- A felújítás előreláthatólag a nyáron kezdődhet el – mondta Becsky, hozzátéve, hogy a munkálatokat úgy próbálják ütemezni, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen zárva a létesítmény.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.