Tartalékosan az olimpiai selejtezőre

A 2019–2020-as idény legfontosabb világbajnoki felkészülési állomása előtt áll a magyar jégkorong-válogatott. A mától vasárnapig Nottinghamben zajló torna persze egyúttal az olimpiai selejtező második szakasza – a téli játékokra majd a harmadikból lehet kijutni –, ám már a magyar csapat összetétele is arról árulkodik, nem annyira Peking és 2022, mint az idei ljubljanai divízió I/A vb a fő cél.

2020. 02. 06. 11:13
null
Sebők Balázs is hiányozni fog a csapatból a döntő jelentőségű tornán Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar jégkorong-válogatott eddig háromszor, 1928-ban, 1936-ban és 1964-ben, tehát a sportág hőskorában szerepelt olimpián. Amióta ki kell harcolni a részvételt, egyszer sem. Immár több olimpiai ciklus óta változatlan a rendszer, háromkörös selejtezőn át vezet az út a téli játékokra. Már akinek, persze. Nemhogy Kanada és Oroszország, a világ legjobb nyolc csapata mentesül a kvalifikáció alól. Az sem újdonság, hogy a magyar válogatott a második körben csatlakozik a selejtezőbe. Volt, amikor bravúrral, volt, amikor a papírformának megfelelően lépett túl ezen a fokon, s olyan is előfordult, amikor váratlanul kiesett. A Hollandiától 2012-ben, hazai pályán elszenvedett vereség a modern kori hokitörténelmünk egyik fájó kudarca. A lényeg persze az, hogy eddig egyszer sem jutottunk ki az olimpiára.

A 2020-as pekingi téli játékokra nézve sem kedvezők a kilátásaink. Az olimpián csak tizenkét csapat szerepel, s a magyar válogatottnak már a legjobb tizenhat, az elit vb is elérhetetlennek tűnik, inkább az a reális elvárás, hogy megkapaszkodjon a 17–22. helyen, tehát a divízió I/A mezőnyében.

Sebők Balázs is hiányozni fog a csapatból a döntő jelentőségű tornán
Fotó: Mirkó István

A reményt eleve feladni persze tilos. A mieink csütörtökön, szombaton és vasárnap sorrendben a divízió I/B-ben szereplő Észtországgal, a szintén I/A-s Romániával, valamint az elitbe két éve feljutott házigazda Nagy-Britanniával találkoznak. Keserűen állapíthatjuk meg, hogy több válogatott játékos nem kért ebből a lehetőségből. Három legértékesebb hokisunk, a svéd, illetve finn első ligában szereplő Bartalis István, Sebők Balázs és Galló Vilmos klubjaik kérésére nem vesz részt a tornán. Hiányzik továbbá egyetemi tanulmányai miatt Hetényi Zoltán és a csehországi átigazolása miatt honosított Jesse Dudás. Inkább beletörődéssel, mint megértéssel fogadható e játékosok távolléte, ahogy azt Majoross Gergely is kommentálta a Jégkorongblog szaklapnak nyilatkozva. „Topjátékosokról beszélünk, így kár lenne tagadni, hogy a távolmaradásuk komoly érvágás. Egy olyan kis hokinemzetnek, mint a magyar, ilyen játékosokat nélkülözni elég jelentős gyengülésnek számít. El kell gondolkodnunk azon, hogy mindez miért történt, mi lehetett ennek az oka. Eddig ez nem volt szokás a magyar jégkorongban, és remélem, hogy a jövőben sem lesz” – mondta a válogatott másodedzője.

Az észteket és a románokat – helyesebben a zömében csíkszeredai és brassói székelyű játékosokból álló román csapatot – nélkülük is illene felülmúlni, s akkor vasárnap a britek ellen következhet a döntőnek beillő csata. A torna győztese a harmadik selejtezőkörben várhatóan Szlovákiában lép majd jégre a pekingi részvételért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.