Nem akadály a selejtezőn az olasz útlevél

Csütörtök délelőtt megérkezett a 22 tagú magyar küldöttség Londonba, az ökölvívó olimpiai selejtező színhelyére. Az európai kvalifikációs torna szombaton kezdődik.

Ch. Gáll András
2020. 03. 13. 12:30
Szaka Istvn
Debrecen, 2018. februr 10. A ksbbi gyztes Szaka Istvn rkezik a szoritba a 62. Bocskai Istvn nemzetkzi klvv emlkverseny frfi 52 kilogrammos slycsoportjnak dntje eltt a debreceni Olh Gbor utcai sportcsarnokban 2018. februr 10-n. MTI Fot: Balzs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délelőtt megérkezett a 22 tagú magyar küldöttség Londonba, az ökölvívó olimpiai selejtező színhelyére. Az európai kvalifikációs torna szombaton kezdődik, pénteken lesz a sorsolás a Copper Box Arenában, aminek még a sportágban megszokottnál is nagyobb a jelentősége.

A csapatot Bajkai István elnök vezeti, de kint van a brit fővárosban kettővel ezelőtti elődje, Csötönyi Sándor is, akit azért vittek ki, hátha mozgósítani tudja páratlanul szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét. Erdei Zsolt szakmai társelnök és Balzsay Károly szövetségi kapitány elővigyázatosságból otthon maradt, így a kazah Bolat Nijazimbetov a vezetőedző. A férfiak hét – Szaka István (képünkön, 52 kg), Gálos Roland (57), Fodor Milán (63), Kozák László (69), Bacskai Balázs (75), Tallósi Péter (81), Hámori Ádám (91) –, a nők öt – Tarnóczi Tamara (51), Szűcs Szabina (57), Pribojszki Kata (60), Oláh Eszter (69), Nagy Tímea (75) – súlycsoportban vetélkednek tizenegy napon át. A férfiaknál az alsó három kategóriában nyolc kvótát osztanak, a középső háromban hatot, míg a két felsőben négyet. A nőknél 51, 57 és 60 kilóban hat hely kiadó, 69 kilogrammban öt, 75-ben pedig négy.

Érdekes módon az olaszok teljes csapattal vesznek részt a tornán, és ami első hallásra ennél is érdekesebb, be is engedték őket a járvány európai epicentrumából a szigetországba. Ennek viszont az a magyarázata, hogy már hetek óta Stratfordban edzőtáboroznak, még a koronavírus-fertőzés eszkalálódása előtt léptek be Anglia területére.

Az eseményt – a világszövetség, az AIBA „törvényen kívül” helyezése miatt – a NOB akciócsoportja, az IOC Boxing Task Force rendezi, amelyben Kovács „Kokó” István is szerepet kapott. Bár a sorsolás még nem készült el, de kiemelés van – az 52 kilós Szakának a legjobb a helyzete, mivel itt csak húszan neveztek, és ha a Ferencváros bokszolója véletlenül erőnyerő az első fordulóban, akkor elég egyetlen meccset megnyernie, és máris ott van a legjobb nyolc között. Az pedig olimpiai részvételt ér. De a többi súlycsoportban is olimpikon lehet az illető két, legfeljebb három győzelemmel, ami azért nem elképzelhetetlen, erre Szakán kívül Fodort és Bacskait, esetleg Hámorit tartják esélyesnek.

A szakma legfeljebb két magyar olimpikonnal számol, a két hónappal később esedékes párizsi világselejtezőről már úgyszólván képtelenség kvalifikálni. Ami a nőket illeti, csak isteni szerencsével és remek sorsolással képzelhető el, hogy közülük bárki is eljusson Tokióba.

Már ha az olimpiát egyáltalán megrendezik a tervezett időpontban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.