Az ütő virtuóza gyűlölte azt, amiért imádták

Minden a bokszoló apukával kezdődött: az iráni születésű harmatsúlyú öklöző, Emmanuel Agassi 1948-ban Londonban, majd négy év múlva Helsinkiben is szerencsét próbált az olimpián, de nem váltotta meg a világot. Helsinkiből már csak összepakolni tért haza. Elhatározta, ha fia születik és az ökölvívásnál igazságosabb tenisz felkerül az olimpia programjára, akkor a fia aranyérmes lesz. A jóslat bevált, sőt Andre Agassi túl is teljesítette az elvárásokat.

2020. 04. 29. 7:46
Graf, Steffi; Agassi, Andre
Wimbledon, 2012. július 4. Andre AGASSI egykori amerikai teniszcsillag és felesége, Steffi GRAF egykori hétszeres wimbledoni bajnok német teniszezõ részt vesz az angol nemzetközi teniszbajnokságon, Wimbledonban. (MTI/EPA/Gerry Penny) Fotó: Gerry Penny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag az apa született tehetség volt, de a galád pontozók keresztbe tettek neki, kipörgették az irániakat a londoni és a helsinki olimpia ökölvívótornájáról. Emmanuel Agassi megérezte a szabadság illatát Nyugaton, rögvest el is döntötte, hogy szerencsét próbál az Egyesült Államokban. Hamis okmányokkal eljutott New Yorkba, majd kisebb-nagyobb kalandok árán, rövid, nem túl sikeres profibokszkarrierje után Nevadában telepedett le. Itt alapított családot.

1970. április 29-én itt született Andre fia, hogy valóra váltsa az apja álmát. A későbbi teniszlegenda az Open című önéletrajzi könyvében mesélte el: apja már a születése előtt eldöntötte, hogy hivatásos teniszjátékost farag a fiából. Mike Agassi komolyan gondolta: a gyereknek naponta 2500, azaz minden héten 17 500, tehát az év végére egymillió labdát kellett ütnie a ház kertjében kialakított teniszpályán. Az apuka szentül hitt benne, hogy a számok nem hazudnak, aki ilyen lendülettel veti bele a munkába, az előbb-utóbb világelső lesz.

– Gyűlölöm a teniszt tiszta szívemből, és mégis egész délelőtt és délután ütögetek, mert nincs más választásom. Akármennyire is szeretném abbahagyni, nem teszem – emlékezett utóbb Andre a gyerekkori kínokra.

Az otthoni szigor után tizennégy évesen a legendás Nick Bollettieri bradentoni teniszakadémiáján készült, de két év múlva elküldték. Profinak állt, loboncos hajú, fülbevalós, biciklinadrágos, polgárpukkasztó külsejéről mindenki felismerte, de volt más ismertető jele is: a felszálló ágban megütött labdákkal és a pontos alapvonaljátékával sokkolta a mezőnyt. A forradalmár imázsba nem illett bele az „ókonzervatív” wimbledoni hófehér módi, ki is hagyott két füves pályás Grand Slam-versenyt. A sors fintora, hogy később éppen Wimbledonban nyerte az első GS-címét. 1995-ben nőtt be a feje lágya, megszabadult a loboncától, csak a teniszre koncentrált, ki is kötött a világranglista tetején, 1996-ban ő nyerte a férfi egyest az atlantai olimpián, de később sérülések vagy a hollywoodi bulik titokzatos világa és a rosszul sikerült házasság (Brooke Shields) vetették vissza. Másodjára megtalálta a boldogságot az ugyancsak teniszcsillag Steffi Graf mellett.

A 141. helyről visszakapaszkodott a ranglista élére, ő lett az ötödik a tenisztörténelemben, aki mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte, összesen nyolc GS-trófeát hódított el. A 2000-es években a sérülések homályosították el az újabb sikereket. Tizennégy éve a US Openen búcsúzott el a közönségtől.

– Harminchat éves vagyok, de úgy kelek fel, mintha kilencvenhat lennék. Hivatásos teniszjátékos vagyok, bár gyűlölöm a teniszt, gyűlölöm sötét és titkos szenvedéllyel, ahogy mindig is – sokkolta önéletrajzi könyve olva­sóit. S hogy mire gondolhatott? Csigolyacsúszással született, az alsó csigolyája kiugrott a helyéről, így kevesebb hely jut a gerincoszlopban futó idegek számára, s azok a legkisebb mozdulatra fájdalmasan összenyomódnak.

Bár imádta a közönség, a teniszen túli életében teljesedett ki. Nem olyan rég a Time magazinnak kifejtette, hogy mióta letette az ütőt, sokkal több célja van, mint bármikor korábban. A ma ötvenéves Andre Agassi a nevét viselő alapítvány révén segít a rászoruló gyerekeknek, és éli a boldog családapák életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.