Ovecskin olimpiai aranyra vágyik

Minden idők egyik legjobb jégkorongozója, Alekszandr Ovecskin már nyolcszor volt az észak-amerikai profi liga (NHL) gólkirálya, a márciusban felfüggesztett szezonban is az élen áll a mesterlövészek között, de a koronavírus-járvány miatt most nem kell rettegniük tőle a kapusoknak. A 34 éves, háromszoros világbajnok orosz klasszis ráérő idejében az Instagramon válaszolt a rajongók kérdéseire, és elárulta, hogy nagyon szeretne olimpiai aranyat nyerni. A Washington Capitals csillagának ez még hiányzik a gyűjteményéből.

2020. 04. 23. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandr Ovecskinnek nagy pechje van az olimpiákkal, mert hiába volt ott 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben is a téli ötkarikás játékokon, még érmet sem szerzett, az orosz válogatott sorrendben a negyedik, a hatodik és az ötödik helyen végzett. A legutóbbi, 2018-as phjongcshangi olimpiát kénytelen volt kihagyni, mert az NHL nem tudott megállapodni a NOB-bal, nem engedte el a játékosokat a dél-koreai seregszemlére. Ahol aztán ki nyerte meg a jégkorongtornát? Naná, hogy az oroszok, Ovecskin nélkül!

– A fő célom az, hogy én is olimpiai bajnok legyek. Nagyon örültem, amikor a srácok nyertek Phjongcshangban. Jó volna átélni azt az érzést, ami nekik megadatott, és remélem, még lesz rá lehetőségem – jegyezte meg a 34 éves játékos, akinek nem kopik a tudása. A koronavírus-járvány miatt félbeszakított szezonban 48 találatával holtversenyben vezeti a góllövőlistát a cseh David Pastrňákkal (Boston Bruins).

Ovecskin a 2005-ben kezdődött NHL-es karrierje során eddig 706-szor volt eredményes, ezzel az örökranglistán a nyolcadik. Az élen Wayne Gretzky (894), Gordie Howe (801) és Jaromír Jágr (766) a sorrend, és az orosz klasszis most is megkapta a kihagyhatatlan kérdést: befoghatja-e a Gretzkyt. A kanadaiak 59 éves élő legendája az idén már leszögezte, hogy Ovecskint képesnek tartja a gólrekordjának megdöntésére, és ha ez bekövetkezik, elsőként gratulál majd neki. Az orosz csatár szerint azonban ez a feladat túlságosan kemény diónak tűnik. „Olyan feladat ez egyelőre, mintha most el kellene gyalogolnom Kínába...” – reagált a felvetésre Ovecskin.

A beszélgetés apropóját egyébként egy szerdai jótékonysági esemény is adta: Ovecskin egy számítógépes programmal megmérkőzött Gretzkyvel – természetesen a Washington Capitals és az Edmonton Oilers csapott össze –, és a felek döntetlenre végeztek.

Az orosz játékos elárulta, hogy Washingtonban jelenleg nemcsak a feleségével és a 2018-ban született fiukkal lakik együtt – már útban van a második fiú is! –, náluk tartózkodik a testvére és a személyi edzője is. Naponta egy órát edz, és a trénerével, valamint orosz csapattársával, Jevgenyij Kuznyecovval időnként focizni is szoktak, az online-beszélgetés után is éppen ezt tervezték.

– Itt a lakóhelyem környékén csak a játszótereket zárták le, futni vagy kerékpározni lehet, nincs pánik. Én is elvégzem azt az edzésmunkát, amit az edzőm előírt. Megfelelő formában kell lennem, amikor majd a szezon újraindul – fogalmazott Ovecskin, aki elmondta, hogy nem örülne, ha az NHL nézők nélkül folytatódna, de amennyiben ez a döntés születik, akkor ezt el kell fogadniuk.

Ovecskin elárulta még még, hogy ha befejezi a játékospályafutást, a „családi tanács” fog dönteni, de szinte biztos, hogy hazaköltöznek Oroszországba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.