Vegyes érzelmekkel fogadott határozatok

Nem sokan gondolták, hogy a járvány óta bizonytalanul mozgó, érdemi döntésekre képtelen testület megembereli magát.

2020. 04. 25. 10:24
null
A veszprémiek újra játszhatnak a BL-serlegért Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a bennfentesek is óvatos távolságtartással követték az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottságának pénteki ülését. Nem sokan gondolták, hogy a koronavírus-járvány óta bizonytalanul mozgó, érdemi döntésekre képtelen testület megembereli magát, és tisztázza a szezon befejezésével és a nemzetközi versenyekkel kapcsolatos nyitott kérdéseket. Ehhez képest kora délután döntésdömpinget hozott nyilvánosságra.

Kezdjük a legjobb hírrel, amelynek klubszimpátiától függetlenül minden magyar kézilabdabarát örülhet! Az EHF törölte a 2021-es egyiptomi férfi világbajnokság és az év végén esedékes női Európa-bajnokság selejtezőit, és az előző világversenyeken elért eredményeket vette alapul. E szerint mindkét magyar csapat kvalifikálta magát a következő világversenyre.

A klubversenyeket érintő döntéseknek azonban nemcsak magyar kedvezményezettjei, hanem kárvallottjai is vannak. Az EHF törölte a férfi Bajnokok Ligája nyolcad- és negyeddön­tőit, a sorozat négyes döntőjét december 28–29-én bonyolítják le megszokott helyszínen, a kölni Lanxess Arénában. A Final Four résztvevői a csoportkörben az A és a B csoport első és második helyén végzett csapatok: a Telekom Veszprém, a Barcelona, a THW Kiel és a PSG Handball.

– Örömteli, hogy idén is ott leszünk a Final Fourban. Ez a munkánkat minősíti, hiszen nemcsak a szezon végére kell élessé válni, hanem idény közben is, ezért tudtuk kivívni a csoportban megszerzett második hellyel az újabb négyesdöntőben való szereplést – értékelt a Telekom Veszprém sportigazgatója.

A veszprémiek újra játszhatnak a BL-serlegért
Fotó: Mirkó István

A csoportjában harmadik helyen zárt Mol-Pick Szeged számára befejeződött a szezon. – Sajnálom, hogy ezzel a döntéssel az EHF a saját érdekeit tartotta szem előtt, nem a csapatokét – nyilatkozta a szegedi klub elnöke, Szűcs Ernő Péter. A klub későbbre ígért részletes tájékoztatást. A Szeged és a válogatott kapusa, Mikler Roland a Kossuth rádióban fakadt ki: – Először azt hittem, hogy ez valami április tréfa. Miért veszik el a lehetőséget azoktól a csapatoktól, amelyek előtt még nyitva lett volna a kapu? Ez felháborító!

A női BL-ben a szeptember ­5–6-i négyes döntőjének időpontját nem változtatta meg az EHF, de még vizsgálja annak a lehetőségét, hogy közvetlenül előtte, 3-án kerüljön-e sor a negyeddöntőkre (a Győri ETO ellenfele a román CSM Bucuresti lenne). Ha októberre tolódna a Final Four, törölnék a negyeddöntőket, és a középdöntő első két helyezettje a francia Metz és Brest, a dán Esbjerg és a Győri ETO jutna a magyarországi négyes döntőjébe.

Lehet, hogy fekete hónapként vonul be az április a Siófok KC történetébe: 9-én nyilvánította befejezettnek az aktuális szezont a magyar szövetség, és a Siófokra nézve hátrányosan döntött a nemzetközi kupaindulásról, ráadásul tegnap törölték az EHF-kupát, így a Balaton-partiak nem tudják megvédeni a címüket a második számú kupasorozatban. De nem csupán a Siófok érdeke sérült: a férfifronton még állva maradt Grundfos Tatabánya sem lehet elégedett a döntéssel.

Az Európai Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottságának magyar tagja, Horváth Gabriella így értékeli a döntéseket: – A férfi és a női válogatottunk, valamint a Telekom Veszprém férficsapata kedvezményezett, de nagyon sajnálom a Mol-Pick Szegedet és a többi, egyébként állva maradt magyar kupacsapatot, mint az EHF-kupában címvédő Siófokot, hogy nem tudta befejezni a szezont. Ami a Bajnokok Ligája lebonyolítását illeti: mindannyian azt szeretnénk, hogy a férfi és a női Final Fourt nézők előtt játszhassák le, a zárt kapus rendezéssel egyelőre nem számolunk.

Nem született még döntés minden kérdésben, a női olimpiai selejtezőtornák – amelyen a magyar válogatott is érdekelt – új időpontjait nem határozta meg az EHF, egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy ezekre jövő tavasszal kerül sor. A végső szót a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondja majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.