Elesett Eger, veszélyben az ob I-es indulás

Hétfőn összesűrűsödtek az események a magyar vízilabdasportban. Azt tudtuk, hogy a szövetség elnöksége dönt a férfi és a női ob I esetleges folytatásáról vagy lezárásáról – az utóbbi változat jött be –, de az a robbanásszerű bejelentés, amelyet Szécsi Zoltán, az Egri Vízilabda Klub elnöke tett, mindenkit meglepett. Fizetésképtelenné vált az egyesületet működtető gazdasági társaság, minden alkalmazottnak azonnali hatállyal felmondtak. Ugyanakkor a szombathelyi pólóklub is közölte, nem vállalja az ob I-es indulást.

Ch. Gáll András
2020. 05. 11. 21:03
Baksa Benedek; Sánta János Dániel; Babic, David
Eger, 2019. október 30. Baksa Benedek (b) és Sánta János Dániel (j), az Eger, valamint David Babic, a francia Strasbourg játékosa a férfi vízilabda Eurokupa negyeddöntőjében játszott ZF-Eger - Strasbourg mérkőzésen az egri Bitskey Aladár Uszodában 2019. október 30-án. Az Eger 12-8-ra győzött. MTI/Komka Péter Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük Eger elestével. Ami 1552-ben nem sikerült Kara Ahmed pasának és Szokoli Mohamed ruméliai beglerbégnek, azt 468 évvel később a gazdasági gondok megtették: Egerben kitűzték a fehér zászlót. Igaz, nem a vár, hanem „csak” a 110 éves – háromszoros magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes – Egri Vízilabda Klub dőlt be, de a magyar sportban ez is katasztrófának számít. Hazudnánk, ha azt mondanánk, nem számítottunk valami hasonlóra, mégis sokkoló volt az a közlemény, amit Szécsi Zoltán, a klub háromszoros olimpiai bajnok elnöke juttatott el szerkesztőségünkbe.

Fotó: MTI/Komka Péter

„Az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződésekből befolyó összegek és a korábban minden év április 15-ig beérkező városi támogatás elmaradása miatt fizetésképtelenné vált. A fentiek miatt a mai nappal minden alkalmazottunknak rendkívüli felmondással felmondtunk. Az Egri Vízilabda Kft. vezetősége és irodai alkalmazottai a továbbiakban adminisztratív tevékenységüket társadalmi munkában végzik. Célunk a több mint háromszáz gyermek sportolását szervező, 110 éves Egri Vízilabda Klub megmentése a száz százalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft.-t érintő problémák mellékhatásaitól.”

Vajon mindez azt jelenti, hogy a csapat nem tud elindulni a következő ob I-es idényben? Erre Szécsi így felelt: – Őszintén? Ebben a pillanatban fogalmam sincs.

A közlemény kulcsmondata alighanem ez a kitétel: „a korábban minden év április 15-ig beérkező városi támogatás elmaradása”. Ennek tisztázására felhívtuk Mirkóczki Ádámot, Eger jobbikos polgármesterét.

– Ugyanakkora összeget állítottunk be a vízilabdaklub támogatására a 2020-as költségvetésünkbe, mint előző évben, azaz 68 millió forintot – kezdte a városvezető. – Ennek az átutalása azonban nem történt meg, mint ahogy a többi egri sportegyesület esetében sem, mert pont akkor robbant ki a koronavírus-járvány, amikor be kellett volna érkezniük az elszámolásoknak. Azt pedig az önkormányzati törvény előírja, hogy működési támogatást csak az előző évi tételes elszámolás beérkezése után lehet folyósítani. Ha ez megvan, akkor utalunk, de mivel március 12. óta adóbevételeinkkel 2,7 milliárd forint mínuszban vagyunk, ezért az eredeti összeget, a 68 millió forintot nem tudjuk folyósítani. Azt tudom garantálni, hogy nem engedjük el a vízilabdázók kezét, de valószínű, hogy az eddiginél csak kisebb támogatást tudunk nyújtani.

Mirkóczki cáfolta, hogy büntetnék a pólósokat a klubelnök politikai szimpátiája miatt, azt azonban nem tagadta a polgármester, hogy nincs beszélőviszonyban Szécsivel. További egri fejlemény, hogy a klub fizetésképtelenné válása miatt lekerült a napirendről Gerendás György, a korábbi sikeredző szerződtetése.

Ugyancsak tegnap jelentették be, hogy a szombathelyi pólóklub, az AVUS sem tudja vállalni az ob I-es szereplést, a vasiak az ob I/B-ben indulnak.

Lezárták, nem folytatják.

Hétfőn döntött a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége a 2019-2020-as ob I-es bajnoki szezon esetleges folytatásáról. A Liga javaslatát tiszteletben tartva úgy határozott a grémium, hogy törli a komplett bajnoki idényt, eredményt nem hirdet. Ha a lehetőségek engedik, nyáron a Magyar Kupával indulna a következő szezon, amelynek részleteiről később születik döntés. Igaz ez a nemzetközi kupaindulók megnevezésével kapcsolatban is. Faragó Tamás olimpiai bajnok, elnökségi tag lapunknak elmondta, érdemben pólózni csak akkor lehet, ha az iskolai oktatás is újraindul. Az Eger és a Szombathely összeomlott, több más klub is meghúzza a nadrágszíjat. Faragó szavaival az eddigi Kánaán megszűnt, a külföldiek nagy része hazamegy, szóhoz jutnak a tehetséges magyar fiatalok, egyfajta katarzis, megtisztulás várható a sportágban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.