Laporta újratöltve: ugrásra kész a Barça aranykorának klubelnöke

A „hardcore” Barcelona-fanatikusok a mai napig nosztalgiával gondolnak vissza a 2003 és 2010 közötti időszakra, amikor Joan Laporta elnöksége alatt fénykorát élte a katalán óriás: négy bajnoki cím, egy Király Kupa, három spanyol szuperkupa, két Bajnokok Ligája-trófea, egy-egy UEFA szuperkupa és FIFA klubvilágbajnoki cím tette példátlanul eredményessé ezt a hét évet. A klub jelenlegi kétségbevonhatatlan hanyatlása arra készteti a még mindig csak 57 éves barcelonai ügyvédet, hogy fontolgassa az indulást a jövő júniusi elnökválasztáson.

Ch. Gáll András
2020. 05. 12. 9:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laporta mindezt a TV3 katalán tévécsatorna műsorában jelentette be, és azt is megszellőztette, hogy szeretné visszacsábítani Pep Guardiolát, a korábbi sikeredzőt, aki jelenleg a Manchester City menedzsere.

„Drámai helyzetbe került a klub, azon dolgozunk, hogy olyan javaslattal álljunk elő, amely megoldja a kilábalást a jelenlegi válságból. Lelkes vagyok, tele illúziókkal, hiszen már voltam egyszer a klub elnöke, és tudom, mi kell a sikerhez. Meg kell változtatnunk azt a szomorú képet, ami az utóbbi néhány évben kialakult a klubról” – fogalmazott.

„Nagyon szeretném, ha Guardiola visszatérne oda, ahová tartozik, de ő jelenleg a Manchester City menedzsere – folytatta Laporta. – A szurkolóinknak, és így nekem is, ő a Barça sikereinek garanciája, és biztos vagyok benne, hogy sokan örülnénk, ha ő lenne a csapat edzője. De most csak annyit mondhatok, hogyha jövő tavasszal eljön a választások ideje, előállok az edzőjelöltemmel.”

Laporta kitért egy másik helyi legenda, Xavi Hernández személyére is. „Xavi olyasvalaki, aki a futballnak él. Neki magának kell eldöntenie, melyik az a pillanat, amikor visszatér Barcelonába. Nem szabad elfelejteni, hogy a 2021-es választások idején még fognak olyanok futballozni a csapatban, akik Xavi játékostársai voltak. Neki kell tudnia, hogy készen áll-e valamikori játékostársait irányítani, ami nem lenne könnyű. De bármi is lesz a döntése, Xavi rengeteget tud a futballról, biztos vagyok benne, hogy a korrekt döntést hozza meg. Mint ahogy abban is biztos vagyok, hogy előbb vagy utóbb a Barça edzője lesz.”

Laporta egy korábbi nyilatkozatában utalt arra is, hogy rendbe kéne tenni a klub pénzügyeit. „A Barcelona a hárommilliárdos klub. Hogy miért mondom ezt? Mert egymilliárd euró az éves bevétele, egymilliárd euró a költségvetése és egymilliárd eurós adósságot görget maga előtt. Ez összesen hárommilliárd.” Lehet, hogy nem hajszálpontos diagnózis, de mindenesetre jól hangzik.

Joan Laporta a kilencvenes évek végén az Elefant Blau (Kék elefánt) nevű szurkolói csoport élén tűnt fel, célul tűzve ki az akkori elnök, Josep Lluís Núñez megbuktatását. Ez 1998-ban még nem sikerült, de a 2003-as választáson óriási meglepetésre Laporta lett a befutó a későbbi elnök, Sandro Rosell támogatásával. Ezzel szédületes sikersorozat vette kezdetét. Először is leszerződtette a fiatal holland mestert, Frank Rijkaardot, kiseprűzte a régi, sikertelen csapat játékosait, és a brazil szupersztár köré kezdte építeni a kétezres évek új Barcelonáját. A csapat 1999 óta nem nyert semmilyen trófeát, de ennek a sanyarú időszaknak hamarosan vége szakadt. A 2004-2005-ös szezonban bemutatkozott és beindult a vörös-kék henger. 2005-ben bajnokságot nyert a csapat, új sztárok érkeztek Deco, Eto'o, Xavi, Puyol személyében, az adósság kezelhető szintre csökkent, és 2006-ban sikerült elhódítani a Bajnokok Ligája serlegét. 2008-ban Rijkaardot Pep Guardiola váltotta fel a vezetőedzői poszton, és a debütáló fiatal mester fantasztikus sikert aratott: első évében mindjárt hat trófeát (BL, bajnoki cím, Király Kupa, spanyol és európai szuperkupa, klubvilágbajnokság) nyert, ez volt az Equipo de Seis Copas.

Visszatérésétől a korábbi sikerek megismétlését és a jelenlegi kilátástalannak tűnő, elöregedett csapat felfrissítését várják a rajongók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.