Más módszerrel, de másodszor is pozitív

Kettőből kettő. A sportban jól hangzik, kár, hogy ez a történet nem érmekről és helyezésekről szól. A Trion SC junior Eb-ezüstérmes, magyar bajnok öttusázója, Kardos Bence április közepén, majd a múlt héten is pozitív koronavírustesztet produkált. Aggodalomra nincs ok, értetlenségre viszont igen: a 21 éves versenyző kínjában nevet, nehezen tudja mire vélni, hogy min megy keresztül. De legalább felfedezte a családja a puzzle-t.

2020. 05. 22. 7:18
null
A lézerpisztollyal legalább otthon is lehet lőni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a szokásos. Fiatal, ambiciózus sportolóból Dunát lehetne rekeszteni, tizenévesen mindenki olimpiai bajnok akar lenni. Kardos Bence sem volt kivétel: a Trion SC öttusázója tavaly nem kopogtatott, berúgta a felnőttmezőny ajtaját, junior korúként, megelőzve a nagyokat, megnyerte a felnőttbajnokságot. A junior Eb-n pedig ezüstérmet szerzett.

Februárban többek között az olimpiai bronzérmes Marosi Ádámmal együtt ő is rajthoz állt a kairói világkupaversenyen, s onnan hazatérve borzasztóan legyengült a szervezete, de semmilyen különleges betegséget nem mutattak ki nála. Két hónap múlva viszont igen. A még mindig csak huszonegy éves öttusázó ezúttal nem az eredményeivel jelentkezett, de még az a szerencse, hogy némi öniróniával a helyén tudja kezelni a dolgot. Április közepén vett részt a felnőttválogatott versenytársai­val az első, múlt héten a második koronavírusteszten. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz: pozitív.

– Áprilisban az ujjbegyünkből vettek mintát, akkor ezt tartották a leginkább hatékony eljárásnak. Az orvosok hangsúlyozták, hogy ez sokkal biztonságosabb, jobb, mint a nyálkahártyán keresztül történő vizsgálat. Pozitív lett az eredmény, karanténban kellett töltenem két hetet. A vége felé vérplazmadonornak jelentkeztem, és ehhez is szükség volt a szűrésre. Május 12-én a nyálkahártyán keresztül teszteltek, majd pár nap múlva hívtak, hogy pozitív lett az eredmény, és újabb karantént rendeltek el. Fura ez az egész… De komolyan kell venni, vannak idősebb rokonaim, rájuk is figyelni kell. Amikor másodszorra mondták, hogy pozitív lett a teszt, szinte már nevettem. De ez egy ironikus kacaj volt. Hála istennek, versenyidőszak még sokára lesz – mesélte a Magyar Nemzetnek telefonon a kötelező házi karanténhoz hozzászokott Kardos Bence.

A lézerpisztollyal legalább otthon is lehet lőni
Fotó: Kurucz Árpád

A kispesti családi ház sok mindenre alkalmas, főleg ha valakinek olyan segítőkész edzője van, mint Burcsa Szabolcs, aki egy futópaddal ajándékozta meg pórul járt tanítványát. A lövészetet a kertben, a vívómozdulatokat szúrópárnán lehet gyakorolni, az úszást erőnléti kondiedzésekkel lehet pótolni. Jólesik olykor egy-egy jó szó a Trion SC vezetőedzőjétől s Martinek János szövetségi kapitánytól.

Kardos – stílszerűen – nem dőlt a kardjába, miután bejelentették az olimpia elhalasztását, fiatal kora miatt neki nem oszt, nem szoroz egy év. Jövőre még tapasztaltabb versenyzőként indulhat csatába a kvóta megszerzéséért. – Nem örülök a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetnek, de lehetőségként tekintek az olimpia elhalasztására. Idén is a tokiói szereplés lebegett a szemem előtt. Jövőre újult erővel vágunk neki a kvalifikációs időszaknak.

Előbb a karantént kell kibekkelni. Öröm az ürömben, hogy a bezártságnak is volt pozitív hozadéka. – Áprilisban az egész családomat karantén alá vonták. Kitaláltunk néhány érdekességet, például nagyon rákaptunk a puzzle-ra, többször előfordult, hogy az egész család, sőt még a barátnőm is ezzel volt elfoglalva. A második karantén során sajnos egyedül kell lennem, még a barátnőmet sem láthatom, de valahogy csak kibírom majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.