Ballack és Kroos utódjának tekintik a Bayern kiszemeltjét

Kai Havertz a szombati Leverkusen–Bayern München rangadót (simán, 4-2-re nyertek a vendégek) sérülés miatt ugyan kihagyta, az azonban változatlan, hogy továbbra is a Leverkusen húszéves tehetségét tekintik a bajor sztárcsapat legfőbb kiszemeltjének. Havertz Michael Ballack és Toni Kroos útját járhatja, akiknek szintén a Bayerből vezetett az útjuk a Bayernbe.

Magyar Nemzet
Forrás: Képes Sport2020. 06. 08. 7:18
Havertz, Kai; Rugani, Daniele
Leverkusen, 2019. december 11. Kai Havertz, a Leverkusen (b) és Daniele Rugani, a Juventus játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája hatodik fordulójában, a D csoportban játszott Bayer Leverkusen - Juventus mérkõzésen a leverkuseni Bay Arénában 2019. december 11-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Képes Sport azt járta körbe, vajon Havertz már érett-e arra, hogy a Bayern Münchenben karmesterré váljon. Az átigazolás lehetőségéről már márciusban cikkeztek. Terjedelmes írásában a Képes Sport feleleveníti Ballack és Kroos pályafutásának kezdetét, majd öt szempont alapján részletesen elemzik Kai Havertz képességeit.

1. Mekkora tehetségnek tartják Németországban?

„Mindössze húszéves, de már a negyedik idényét tölti a Bundesligában, ez sokat elmond. Mindenki csodagyerekként tekint rá Németországban, intelligens, jó vele együtt dolgozni, még zongorázik is! Nem tudjuk megtartani a nyáron, százmillió euróért fog távozni” – jelentette ki a Leverkusen edzője, Peter Bosz márciusban. Nem túlzott, amikor a csodagyerek kifejezést használta, Németországban évek óta Kai Havertzet emlegetik a legnagyobb tehetségként. Nem véletlenül figyelt fel rá a Bayern is.

2. Játékstílusa alapján mit várnak tőle a pályán?

A kezdeti éveiben legtöbbször Mesut Özilhez hasonlították az eleganciája és technikai képzettsége miatt, újabban azonban már Michael Ballack és Arturo Vidal is párhuzamot jelent vele kapcsolatban. Igazából Németországban ma már csak azt mondják rá, hogy „Allesköner”, azaz aki mindenre képes. Mindkét lábával jól bánik a labdával, nagyszerűen cselez, jól passzol, gólerős, és mivel magas (189 centi), a fizikai párharcokban, illetve a védekezésben is hasznos. Igazi all-round középpályás.

3. Mikor és hogyan cserélheti a Leverkusen mezét a Bayernére?

Már tavaly nyáron napirenden volt az átigazolása, ám akkor a legtöbb cikk arról szólt, hogy még hagyják egy évet Leverkusenben fejlődni, és 2020-ban valósulhat meg a váltás. Egészen biztos, hogy az idei nyár egyik legnagyobb slágere lesz Havertz, akinek a távozásával Peter Bosz edző nyilatkozata alapján számolnak a Leverkusennél. Németországon belül lényegében a Bayern az egyetlen klub, amely képes megfizetni, a nagy kérdés, hogy az ország határain kívülről kik szállnak még be a versenybe érte, és hogy a játékos akar-e már ilyen fiatalon légiósnak állni. A legvalószínűbb számítások szerint azonban Havertz útja Münchenbe vezet, az ár pedig akár 100 millió euró is lehet, ami legfeljebb a koronavírus-járvány hatásai miatt lehet kevesebb.

4. Mennyire érett a müncheni szintugrásra?

„A Bayernnél csak jónak lenni nem elég. Határozott karakterre van szükség, hogy az ember ki tudjon teljesedni Münchenben, Havertznek pedig még időre van szüksége ahhoz, hogy szellemileg felkészülhessen arra, mivel jár, ha az ember Bayern-játékos” – fogalmazott Michael Ballack, a játékos azonban rendre megcáfolja a pályán. Az előző szezonban 17 gólt szerzett, és Marco Reus mögött második lett az év játékosa szavazáson. Összességében már 35 Bundesliga-gólja van, ennél többet 21 éves kora előtt senki sem szerzett. Lehet, hogy még fiatal, de már 114 élvonalbeli meccse van. Kroosnak körülbelül feleennyi volt, amikor visszatért a Bayernhez, Ballacknak pedig – annak ellenére, hogy hat évvel idősebben került Münchenbe – kettővel kevesebb gólja volt a Bundesligában, mint amennyi Havertznek már most van.

5. Hogyan alakulhat a bajorországi és későbbi karrierje?

A 2013-ban triplázó Bayern München legnagyobb fegyvere az volt, hogy nemcsak a két szélen voltak klasszisai Franck Ribéry és Arjen Robben személyében, hanem a középpálya közepén is Toni Kroosszal és Bastian Schweinsteigerrel. Utóbbiakat próbálták pótolni Thiago Alcántarával, Corentin Tolisszóval, Leon Goretzkával vagy éppen James Rodríguezzel az utóbbi időben, de átütő megoldást egyikük sem jelentett. Havertzben látják azt, aki újra fazont adhat a Bayernnek, és a tehetsége biztosan megvan hozzá. A kérdés csak az, hogy húszévesen elbírja-e ezt a terhet, mert ha megveszik egy jelentős összegért, vele szemben olyan elvárások lesznek, mint amivel a már tapasztalt Ballack szembesült 2002-ben, miközben Havertz csak annyi idős, mint a fokozatosan felépített Kroos volt 2010-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.