Hajdúnánáson épül fel a hazai MotoGP-pálya

2023-ban hazánkba érkezik a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye: a 65 milliárd forintból felépülő versenypálya a sportvilág érdeklődésének középpontjába helyezi hazánkat és a kelet-magyarországi térséget.

Forrás: NSO2020. 06. 20. 15:44
Yamaha MotoGP rider Lorenzo of Spain takes a curve ahead of compatriots and Honda riders Marquez and Pedrosa during the Valencia Motorcycle Grand Prix in Cheste, near Valencia
Yamaha MotoGP rider Jorge Lorenzo of Spain takes a curve ahead of compatriots and Honda riders Marc Marquez (L) and Dani Pedrosa (R) during the Valencia Motorcycle Grand Prix at the Ricardo Tormo racetrack in Cheste, near Valencia, November 8, 2015. Spain's Jorge Lorenzo won the MotoGP world championship after finishing first in the final race of the season in Valencia on Sunday and overtaking Valentino Rossi in the points table. REUTERS/Heino Kalis - RTS613H Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ilyen típusú beruházások azok, amelyekkel sikerül magasabb fokozatba kapcsolni a hazai gazdaságot, emellett egy MotoGP-futam megrendezése olyan marketingértékkel bír az országnak, mint a Formula–1 – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hajdúnánáson rendezett sajtótájékoztatón.

– A 65 milliárd forint értékű beruházás természetesen a régió gazdasága szempontjából is fontos, mert ezt a pályát magyar emberek tervezik, építik, üzemeltetik majd, nem beszélve a futamhoz kapcsolódó turizmusról, valamint a járműipari relevanciáról. A pálya építése hamarosan elkezdődik, hiszen 2022 végén vagy legkésőbb 2023 év elején tesztversenyt kell rendeznünk, és addigra készen kell állniuk az ehhez kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak, oktatóközpontnak is.

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: olyan projektindító esemény a mostani, amely a térség számára döntő jelentőségű lesz.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szenvedélyes motorosként nagyon örül annak, hogy Kelet-Magyarország felkerül a motorsport világtérképére: – A MotoGP világbrand, amely legalább annyira népszerű, mint a Formula–1, amely hatalmas érdeklődést vonz nem csupán az egyes helyszíneken, hanem világszerte a televíziók képernyői elé is – nyilatkozta Kósa Lajos. – Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a motorozás életforma, amely lehetővé teszi majd, hogy minden évben 200 napon át legyen pályahasznosítás, vagyis ennyi napon keresztül rendezzenek valamiféle eseményt az új aszfaltcsíkon. Nem csupán világszínvonalú versenypályát, hanem motoros élményparkot építünk, amelyben a család összes tagja megtalálja a neki való szórakozást.

A MotoGP korábbi magyar világbajnoka, Talmácsi Gábor a pályát méltatta. – Öt különböző kategóriában, öt különböző gyártónál versenyeztem, nyertem világbajnoki címet, de az nem adatott meg, hogy hazai közönség előtt világbajnoki futamon szerepeljek. Így amikor egy sérülés miatt befejeződött a pályafutásom, az lett az új célom, hogy Magyarországra hozzuk a MotoGP-t, úgyhogy régi álom válik most valóra. Egy ilyen multifunkciós pálya azonban nem csupán a versenyzés miatt fontos, hanem nagyon lényeges szerepet játszik a közlekedésbiztonságban, és egy olyan vízió, amely által az egész motorsport, az egész motorozás átalakul. A versenysport mellett lényeges, hogy ha utcai motorosként valaki adrenalinra vágyik, azt biztonságos körülmények között, légzsákos bőrruhában, biztonságos bukóterekkel szerezze meg, s erre is kiváló lesz ez a pálya.

Hermann Henrik, a Magyar Motorsport-szövetség elnöke köszönetet mondott azoknak, akiknek köszönhetően a motorsport csúcskategóriája immár belátható időn belül hazánkba érkezik. Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere hangsúlyozta: határozott céljuk, hogy a hagyományokra építik a fejlesztéseiket, amelynek egyik nagyon fontos pontja a MotoGP-pálya megépítése, a világbajnoki futam megrendezése, amely miatt több tízezer ember érkezik a térségbe.

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a közösségi oldalán Hajdúnánásnak és országgyűlési képviselőjének, Tiba Istvánnak ahhoz, hogy ott fog felépülni a hazai MotoGP-pálya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.