Hansi Flick lepipálja Heynckest és Guardiolát is

Ahhoz képest, hogy a tizedik forduló, az Eintracht Frankfurttól elszenvedett 5-1-es vereség után a negyedik helyen állt a Bayern München a Bundesligában, manapság, huszonegy fordulóval később arról beszélgetnek a szurkolók és a szakemberek, hogy talán ez minden idők legerősebb Bayernje, felülmúlva a 2012-2013-as legendás triplázó (Bundesliga, Német Kupa, Bajnokok Ligája), Jupp Heynckes dirigálta és az egy évvel későbbi, Pep Guardiola vezette együttest is.

Ch. Gáll András
2020. 06. 14. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013. május 25-ét írtuk, és Philipp Lahm csapatkapitány magasba emelte a Bajnokok Ligája-trófeát. A Bayern München 2-1-re legyőzte a Borussia Dortmundot, és ezzel beteljesítette a triplázást; csúcson volt a csapat. Azóta, hét éve ezt tekintik etalonnak az Allianz Arénában és környékén, azt tartják minden idők legerősebb Bayernjének, már a modern korban, mert a hetvenes évek közepének háromszoros BEK-győztes társasága, már a legendák ködébe vész.

De most – a Borussia Mönchengladbach 2-1-es legyőzése után – egyre többször hangzik el a Säbener Straße, az FC Bayern székháza környékén, hogy egy nulla élvonalbeli vezetőedzői tapasztalattal rendelkező 55 éves férfiú keze alatt a történelem legjobb Bayernje van kialakulóban. Hans-Dieter Flick neve nem sokat mond az olvasóknak, mivel mindenki csak Hansi Flick néven ismeri a villámkarriert befutó szakembert.

Egy nemrégiben – április 30-án, amikor 2023 nyaráig szóló hároméves szerződést írt alá szeretett klubjához – publikált interjúból kiderül, hogy Flick karrierje minden, csak nem szokványos. „Több mint húsz éven át a sportboltomat vezettem, magam is dolgoztam az üzletben, és ez az időszak pont jó volt arra, hogy megtanuljam: csak csapatban szabad gondolkozni. Bízni kell a munkatársaimban, folytonosan kommunikálni kell velük, és visszajelzéseket kell adni nekik, hogy jól végzik a munkájukat. És ha ez megvan, a siker nem marad el, sem az üzletben, sem a pályán. Mert miközben az üzletemet vittem, egy percig sem adtam fel az edzői álmaimat.”

Twitter.com

Persze Flick nem a Marsról pottyant a Bayern edzői posztjára. Nem éppen kiemelkedő játékoskarrierjének fénypontja az az öt év volt, amikor 1985 és 1990 között 104 meccsen 5 gólt szerzett az FC Bayern színeiben. Szakvezetői pályafutása 1996-ban kezdődött a Viktoria Bammentalnál a baden-württembergi Oberligában. Két év múlva ki is estek, de Flick maradt, mígnem 2000-ben, az akkor a szintén az Oberligában szereplő 1899 Hoffenheim edzője lett, de 2005-ben elküldték, miután nem sikerült feljutni a Bundesliga 2-be. Ezt követően rövid ideig Giovanni Trapattoni és Lothar Matthäus asszisztense volt a Red Bull Salzburgnál, majd ugyanott sportkoordinátor.

2006. augusztus 23-án kinevezték a német válogatott másodedzőjének, Joachim Löw segítőjének. A 2014-es megnyert világbajnokság után kinevezték a szövetség sportigazgatójának, 2017. január 16-ig töltötte be ezt a posztot. A Bayern 2019. július elsején hívta Niko Kovac vezetőedző segítőjének, innen lépett elő vezetőedzőnek november 3-án, a Frankfurttól elszenvedett katasztrofális vereség után. Jól kezdett, olyannyira, hogy december 22-én megerősítették pozíciójában az idény végéig, majd április 30-án – a zajos sikerek hatására – 2023 júniusáig szóló szerződést kapott.

Így alakította át Flick a Bayern stílusát:

Itt tartunk most. Flick alatt 28 tétmeccset játszott a csapat, ebből huszonötöt megnyert, ez minden idők legjobb mérlege a Bayern történetében. A meccsenként megszerzett 2,71 pont felülmúlja Guardiola 2,6-os, sőt Heynckes 2,7-es pontátlagát is!

„Hansinak vérében van a klub mentalitása” – jelentette ki az edzőről Oliver Kahn, a legendás kapus, az FC Bayern vezetőségi tagja.

– Sok minden megváltozott ahhoz képest, mint amikor játékos voltam – állítja Flick. – Akkor elég volt csak 1-0-ra győzni, ma ki kell szolgálni a közönséget.

És ki is szolgálják. A csapat hármas gólátlaga parádés, Hansi Flick alatt csupán egyszer fordult elő, hogy nem rúgott gólt a Bayern, de akkor sem kapott ki, mert 0-0-t játszott az RB Leipziggel. A hármas bajnoki gólátlaga 3,14-re kúszik fel, ha a négy BL-meccset is hozzászámoljuk. De még ennél is szebb a kapott gólok átlaga, meccsenként 0,71, ami a legjobb Európa öt topligájában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.