Márványtáblára kerültek a kajak-kenu életmű-díjasai

A sportág huszonkilenc meghatározó személyiségének a neve szerepel a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) székházában az arany érdemérmesek csütörtökön felavatott márványtábláján.

Magyar Nemzet
Forrás: kajakkenusport.hu2020. 06. 25. 18:24
null
Fábiánné Rozsnyói Katalin átveszi Schmidt Gábortól az Arany Érdemérmet igazoló diplomát Fotó: Kiss József Forrás: kajakkenusport.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségen a jövőre nyolcvanéves szövetség elnöke, Schmidt Gábor köszöntötte a megjelent tizennyolc legendás személyiséget, illetve a már elhunytak hozzátartozóit.

– Megtiszteltetés, hogy én köszönthetem sportágunk nagy alakjait, akik most egymás között elevenítik fel a múltat. A sztorik egy részének részese voltam, de sokat csak tőletek hallottam – mondta az elnök, majd hozzátette, ezek az emlékek, történetek is bizonyítják, hogy a sportág múltja valódi sikertörténet. Kiemelte, hogy a díjazottak közül volt, aki sportolóként, mások edzőként vagy sportvezetőként alakították a sportág hazai történetét.

– Óriási felelősségünk van abban, hogy ápoljuk, továbbvigyük a hagyományokat. A kajak-kenu ma már több mint sportág, egy viszonyítási pont, egy brand, amit ez a közösség tett azzá. Kérem, hogy továbbra is segítsétek a munkánkat tanácsaitokkal, én pedig ígérem, hogy megőrizzük, ápoljuk, továbbvisszük a hagyományokat – tette hozzá Schmidt Gábor.

Az MKKSZ legmagasabb kitüntetését, az Arany Érdemérmet 2006-ban alapították, amellyel azoknak a kiemelkedő személyiségeknek a tevékenységét ismerik el, akik több évtizeden át szolgálták a magyar kajak-kenut sportolóként, edzőként, sportvezetőként, és a legtöbbet tettek annak fejlődéséért és eredményességéért.

A márványtáblát Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző, olimpiai ezüstérmes versenyző, több olimpiai és világbajnok edzője, valamint Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok – akiknek a neve megtalálható a táblán – leplezte le.

Fábiánné Rozsnyói Katalin átveszi Schmidt Gábortól az Arany Érdemérmet igazoló diplomát
Fotó: Kajakkenusport.hu

– Hiányzik a munka, de azért jól elfoglalom magam – mondta Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki a közelmúltban zárta le rendkívül eredményes edzői pályafutását. – Végre van idő magamra és arra, hogy a családommal foglalkozzam. A régi versenyekről készült filmeket viszont szívesen nézem vissza a közösségi és videómegosztó oldalakon – tette hozzá az olimpiai bajnok Fábián László özvegye.

A márványtábla leleplezése után a díjazottak Schmidt Gábortól átvették az Arany Érdemérmet igazoló diplomát.

Vaskuti István olimpiai bajnok kenus az egyetlen a sportágban, akinek a neve immár három táblán is szerepel, korábban az örökös bajnokok és a mesteredzők táblájára került fel. A 64 éves sportember az eseményen tréfásan azt nyilatkozta: „Kell majd egy negyedik tábla is, amelyre felkerülhet a nevem.”

– Nagyon szerencsésen alakult a sorsom, voltam versenyző a kezdőtől az olimpiai bajnokig, edzőként is feljutottam a csúcsra, a hazai és a nemzetközi szövetségben is fontos pozíciókat láttam el. Megtiszteltetés, hogy a nevem olyan nagyságok közé került fel, akik közül többen az én edzőim voltak – tette hozzá Vaskuti István.

A magyar kajak-kenu sport Arany Érdemérem kitüntetettjei: Bonn Ottó, Fábián László, Söptei Róbert, Urányi János, Cseh Lajos, Dávid Géza, Varga Ferenc, Bánfalvi Klára, Péhl József, Vajda Vilmos, Babella László, Novák Gábor, Hajba Antal, Füzesséry Gyula, Tatai Tibor, Horváth Péter, Angyal Zoltán, Giczy Csaba, Koléder Vilmos, Kovács Béla, Vaskuti István, Baráth Etele, Kása Ferenc, Kovács Katalin, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Simon László, Füleky András, Kadler Gusztáv, Sziklenka László.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.