29 évesen nyugdíjba megy a világbajnok

Pénteken tette közzé Instagram-profilján, hogy 29 évesen befejezte labdarúgó-pályafutását.

Ch. Gáll András
2020. 07. 17. 20:14
null

Pénteken tette közzé Instagram-profilján, hogy 29 évesen befejezte labdarúgó-pályafutását.

29 évesen nyugdíjba megy a világbajnok.

Mintha csak a sors könyvében írták volna meg, a 2014-es labdarúgó-világbajnokság Németország–Argentína döntője egyetlen góljának mindkét alkotóművésze visszavonul vagy hajszál választja el a visszavonulástól. Pedig egyikük még csak 29 éves, másikuk pedig még annyi sincs, csak 28. A 29 éves André Schürrle, az egy évvel fiatalabb Mario Götze.

Schürrle elfutása és beadása 1:33-nál

A hangsúly most Schürrlén van, aki pénteken tette közzé Instagram-profilján, hogy befejezte labdarúgó-pályafutását, és most az élet új kihívásai várnak rá. „Helló, mindenki! Szeretném megosztani veletek, hogy az aktív pályafutásom befejeződött. A magam és a családom nevében szeretnék köszönetet mondani nektek, akik valamennyien részesei voltatok a magatok módján ezeknek a fenomenális éveknek. Hihetetlen volt az a támogatás és szeretet, amiben részesítettetek, ennél többet nem is kívánhattam. Készen állok és nyitott vagyok mindazon gyönyörű távlatoknak a befogadására, amelyek előttem állnak! André”

Ennyi volt. Schürrlét várja a család Fotó: Twitter/Borussia Dortmund@BlackYellow

Schürrle szülővárosában, Ludwigshafenben kezdett futballozni, onnan igazolt át Mainzba 2006-ban, és itt is mutatkozott be a Bundesligában 2009-ben, alig 19 évesen, Thomas Tuchel keze alatt. 2011-ben átigazolt a Bayer Leverkusenbe, majd onnan 2013-ban a Chelsea-be 21 millió euróért. A Chelsea játékosaként került be Joachim Löw világbajnoki keretébe. Négy alkalommal lépett pályára, Portugália, Algéria, Brazília és Argentína ellen, mind a négyszer csereként. A brazilok elleni 7-1 alkalmával ő lőtte a Nationalelf hatodik és hetedik gólját, majd a döntőben – mint már említettük – ő adta a gólpasszt Götzének. A braziloknak lőtt két parádés gól:

Az elsőt Lahm beadásából passzolta be hét méterről jobb belsővel, a másodikat átadása után előbb levette, majd ballal, nehéz szögből irtózatos erővel a léc alá vágta, a labda a keresztléc alsó lapjáról vágódott be, Júlio César fel sem tudta emelni a kezét.

Érdekes módon Schürrle nem csinált karriert a Chelsea-nél, 2015 februárjában visszatért a Bundesligába, 22 millió fontért a Wolfsburghoz. Onnan 2016 júliusában Dortmundba szerződött, de két év múlva kölcsönadták a Fulhamnek, majd 2019-ben a Szpartak Moszkvának. Itt azonban sérülések gyötörték, és 2020-ban nem is tudott pályára lépni, pénteken pedig bejelentette, hogy visszavonul.

Schürrle sokat köszönhet Moszkvának, például a feleségét, a kazah származású fotómodell-építészmérnököt, Anna Saripovát, akit tavaly vett feleségül, azóta gyermekük is született. Andrét várja az új, a civil élet. A régit – benne 57 válogatottsággal, 22 góllal – maga mögött hagyta. Lesz mit mutogatni a gyerek(ek)nek. Világbajnoki aranyérmet mindenképpen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.