Balaton-átúszás: idén félig is át lehet úszni a magyar tengert

Augusztus 1-jén 38. alkalommal rendezik meg a legnépszerűbb hazai nyílt vízi szabadidősport-eseményt, a Lidl Balaton-átúszást. A szervezők legfontosabb törekvése idén is, hogy az úszók biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp–Balatonboglár között az 5,2 km-es vagy az idei újdonságként kínált Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 2,6 km-es „Féltávot”.

Magyar Nemzet
Forrás: Budapest Sportiroda2020. 07. 16. 14:30
null
Összesen 8223-an vetették magukat a habokba Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amatőr és profi sportolókat is megmozgató 38. Lidl Balaton-átúszás résztvevői augusztus 1-jén rajtolhatnak el Révfülöpről, hogy teljesítsék az ország legnépszerűbb nyílt vízi úszóeseményét.

– A Balaton-átúszás az elmúlt években egy igazi nagyszabású szabadidős sporteseménnyé vált, ahol fiatalok és idősek, profik és amatőrök családias hangulatban, közösen ünnepelhetik az úszás és a sport szeretetét. Talán még sosem volt annyira hangsúlyos az egészséges életmód, mint napjainkban. A közelmúlt járványhelyzete még inkább ráirányította a figyelmet, mennyire fontos egy ellenálló immunrendszer, amit rendszeres sportolással lehet fejleszteni és karbantartani, az úszás pedig minden szempontból az egyik legegészségesebb sportág és mozgásforma – fogalmazott Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

– A sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a közel 150 vitorlásból, kishajókból és motorcsónakokból kialakított úszófolyosó, amelyben a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Összesen 1500 rendező ügyel a résztvevők biztonságára –– mondta el Máth István versenyigazgató.

Az esemény népszerűségére jellemző, hogy mintegy 1000 hazai településről várnak úszókat. Érdekesség, hogy tavaly a teljesítők több mint harmada nő volt, míg az első 1979-ben megrendezett Balaton-átúszáson mindössze négy százalék volt a hölgyek aránya. 1979 óta 194 002 fő összesen 1 008 810 km-t úszott, azaz a Balaton-átúszás eddigi résztvevői több mint két és félszer tették meg a Föld–Hold távolságot

A 2,6 km-es távról Máth István így beszélt:

– Féltáv, de teljes siker! Március közepétől mostanáig zárva voltak az uszodák, úszással nehezen lehetett készülni a megmérettetésre. A Féltávval így szeretnénk lehetőséget adni azon régi úszóinknak, akik nem érzik magukat elég felkészültnek ebben az évben. Várjuk azokat is, akiknek mindig is soknak tűnt az 5200 méter, de szívesen csatlakoznának Magyarország egyik legpatinásabb szabadidősport-eseményéhez, és úsznának egy rövidebbet a csodálatos Balatonban.

A cél idén is Balatonboglárnál lesz
MTI Fotó: Varga György

Az online előregisztráció július 15-én nyílt meg a 38. Lidl Balaton-átúszás mindkét távjára, azonban a helyszínen is lesz lehetőség nevezésre. A részvétel feltétele az egy hónapnál nem régebbi vagy helyszíni orvosi vizsgálat. Az 5,2 km-es vagy 2,6 km-es táv megtétele után a versenyzők a balatonboglári Platán strandon érnek partot, ahol számos programmal várják őket és a szurkolókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.