Két futammal bővült a naptár

Ilyen se volt még a Formula–1 hetvenéves krónikájában, hogy két egymást követő hétvégén ugyanazon a pályán versenyezzen a mezőny, a koronavírus-járvány miatt kényszerből átalakított versenynaptárban azonban Spielbergben most éppen ez történik – egy héttel a Magyar Nagydíj előtt.

2020. 07. 11. 12:24
Steiermark Grand Prix
Tegnap Max Verstappen volt a leggyorsabb a spielbergi pályán Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Valtteri Bottas (Mercedes) győzelmét hozó múlt vasárnapi Osztrák Nagydíj után a mezőny Spielbergben maradt, de gyorsan tegyük hozzá, nem mindenki. Éppen Bottas és Charles Leclerc (Ferrari) ugyanis hazaugrott Monacóba, és utóbbi figyelmeztetést is kapott a járványvédelmi szabályok megszegése miatt. Leclerc balga módon olyan fotót posztolt a közösségi médiában, amelynek alapján egyértelmű, hogy fittyet hány a távolságtartásra, amit szigorúan megkövetelnek a Formula–1 sűrűn tesztelt belső körében is. Mást ne mondjunk, a Ferrari másik pilótáját, Sebastian Vettelt azért rótták meg, mert a múlt hét végén a Red Bull főhadiszállásán szájmaszk nélkül beszélgetett korábbi csapata vezetőivel. „Figyelmeztettük a Ferrarit, hogy a jövőben minden hasonló esetet a versenybírók fognak felülvizsgálni” – dorgálta meg a maranellóiakat a Nemzetközi Automobil-szövetség szóvivője.

Spielbergben a Stájer Nagydíj – mert a verseny neve azért változott – tegnapi első szabadedzése alatt kiderült, hogy a szeptember 6-i monzai Olasz Nagydíj után Itáliában marad majd a mezőny, szeptember 11. és 13. között Mugellóban lesz verseny, a vb-n a kilencedik, két héttel később pedig Szocsiban lesz a tizedik. A mugellói 5,245 kilométeres aszfaltcsíkon – amely a gyorsaságimotorkerékpáros-vb egyik rendszeres állomása – még soha nem rendeztek F1-es futamot, amúgy a Ferrari tesztpályája. Így jelképesnek tekinthető, hogy az olasz csapat hazai pályán futhatja ezredik Formula–1-es versenyét, amely stílszerűen a Toszkán Ferrari 1000 Nagydíj nevet kapta. Szocsiban az idei lesz a sorozatban a hetedik Orosz Nagydíj, s az orosz szervezők bejelentették, hogy nézők előtt szeretnék megrendezni a futamot, hamarosan el is kezdik a jegyértékesítés szervezését.

Tegnap volt a leggyorsabb a spielbergi pályán
Fotó: Reuters

A Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media közölte, hogy a következő hetekben újabb versenyeket jelent majd be, és továbbra is az a cél, hogy 15-18 futamot tudjanak megtartani idén.

A Stájer Nagydíjon az első szabadedzésen a mexikói Sergio Pérez (Racing Point), a jobb köridőket hozó másodikon a holland Max Verstappen (Red Bull) volt a leggyorsabb. Így szó nincs arról, hogy egy hét alatt semmi sem változott, mert múlt pénteken mindkét szabadedzést a most csak negyedik és hatodik helyeket jegyző (Mercedes) nyerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.