Klopp pró és kontra a Manchester City felmentéséről

Bírálja a Manchester Cityt felmentő hétfői CAS-döntést Jürgen Klopp, az angol bajnok Liverpool FC labdarúgócsapatának vezetőedzője. A szavaiból az is kiderül, attól tart, hogy a pénzügyi fair play végleg elveszti különben sem túl jó renoméját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 14. 16:24
Liverpool - Jurgen Klopp Press Conference
Klopp félti a versenyt a futballban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az európai szövetség (UEFA) által a klubra kiszabott kétéves eltiltást, a 30 millió eurós pénzbüntetést pedig a harmadára csökkentette.

– Senkinek nem kívánok rosszat. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a tegnapi nem volt egy jó nap a futballnak – fogalmazott klubja keddi sajtótájékoztatóján a német tréner. – Szerintem a pénzügyi fair play jó ötlet. Azért van, hogy megvédje a csapatokat és a versenyt.

Az 53 éves szakember ügyelt a politikailag korrekt fogalmazásra, a részletekben azok ismerete nélkül végképp nem akart elmerülni, de senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a Manchester City felmentésére utalt. Inkább próbált általánosságban az UEFA gazdasági szabályainak betartása és betartatása mellett érvelni.

– Remélem, hogy marad a pénzügyi fair play intézménye. Határokat szab, ami jó a futballnak. Ha nem lennének szabályok, nehéz helyzet adódna. Az automatikusan odavezetne, hogy létrejönne egy világméretű szuperliga – mondta Klopp.

Klopp félti a versenyt a futballban
Fotó: Reuters

A pénzügyi fair play alapja az, hogy egy klub nem költhet többet, mint amennyi a bevétele.

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen. A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet 2012 és 2016 között szabálytalanul finanszírozták, és a klub éveken keresztül megtévesztette az UEFA-t, bár mindezt tagadta. A City a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val, ezért az európai szövetség februárban végül két idényre kizárta a Manchester Cityt az európai kupaporondról, mellékbüntetésként pedig 30 millió eurós bírságot szabott ki a klubra.

A CAS hétfői indoklása szerint a City nem sértette meg a pénzügyi fair play szabályait, nem volt erre elegendő bizonyíték, illetve sok állítólagos jogsértés elévült az UEFA-rendeletekben előírt ötéves határidő miatt. Ugyanakkor tízmillió eurós büntetést szabott ki az egyesületre, amiért a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val.

Klopp a döntéssel kapcsolatban kissé ironikusan megjegyezte: a Liverpoolnak amúgy jó, hogy a City az ősztől szerepelhet a nemzetközi porondon (a Bajnokok Ligájában), mert különben 10-12 meccsel kevesebbet játszott volna a Liverpoolnál az idény során.

– Pihentethette volna a játékosokat. Akkor egyértelműen a City lett volna bajnokság favoritja – mondta mosolyogva a német edző.

Guardiola: Lehet bocsánatot kérni

Pep Guardiola nem késett a riposzttal. – Nem rossz, hanem nagyszerű nap volt a tegnapi, mert kiderült, hogy ugyanolyan szabályok szerint játszunk, mint a többi élklub – jegyezte meg kéjesen. – Hihetetlenül boldoggá tett a döntés. Bizonyította, hogy semmi nem volt igaz abból, amit az emberek a klubunkról mondtak. Lehet bocsánatot kérni.

Guardiola kiakadt arra, hogy a La Liga elnöke, Javier Tebas is bírálta a CAS-döntést. – Senor Tebas valószínűleg nagyon irigykedik az angol futballra. Azért fogunk a következő szezonban a Bajnokok Ligájában játszani, Senor Tebas, mert a pályán kiharcoltuk a jogot a részvételre – fogalmazott.

Guardiola a jövőjével kapcsolatban nem kívánt részleteket közölni. A szerződése jövő nyárig köti a Manchester Cityhez. – Egy év egy edző életében nagyon hosszú idő. Korábban is boldog voltam itt, és most is az vagyok. Van még időnk a jövőről beszélgetni – mondta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.