Már nem csak edzenek, végre versenyeznek is

Legjobbjaink, olimpiai és világbajnokaink kivétel nélkül vízbe ugranak a Duna Arénában.

Ch. Gáll András
2020. 07. 17. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától vasárnapig rendezik a Duna Arénában az úszók harmadik tesztviadalát, amely az utolsó felmérő erőpróba a következő hétvégére beiktatott Négy Nemzet versenye előtt, amelyen a Margitszigeten a magyar mellett a cseh, a lengyel és az osztrák úszósport képviselteti magát, számonként két-két versenyzővel. Legjobbjaink, olimpiai és világbajnokaink kivétel nélkül vízbe ugranak, a háromszoros ­olimpiai aranyérmes, öt, a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, hat, az újdonsült menyasszony pedig hét rajtot vállal, de is rajtkőre lép a Széchy Tamás Uszodában. Mindez úgy, hogy egy szerdai hír szerint elmarad a 2022-es dakari ifjúsági olimpia, ami nem éppen optimizmusra okot adó információ a jövő évi tokiói felnőttolimpia előtt.

– Most lennék pesszimista, amikor arról szólnak a híradások, hogy az oroszok feltalálták és megalkották a koronavírus oltóanyagát? – replikázott erre Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. – A törzskönyvezés ott gyorsabban megy, kevesebb a formaság, nem feltétlenül a WHO szabályai érvényesek. De félretéve a viccet, várható volt, hogy egy katonai nagyhatalom rukkol elő a szérummal, mert ezeknél a biológiai fegyverek gyártása és elhárítása sokkal intenzívebben folyik, mint másutt, ezen a téren elég nagy a jártasságuk. Ettől függetlenül nekem muszáj optimistának lennem, de azért bennem is van aggodalom.

Mivel ez már nem az első tesztverseny, hanem a harmadik, érdekelné a közvéleményt, milyen tapasztalatokat szűrt le a kapitány az első két erőpróba eredményeiből. – Nem a legjobbakat, de ezen nincs mit csodálkozni – folytatta Sós. – Típusa válogatja, akik amúgy nagyon szorgalmasak és rengeteget dolgoznak, azok estek vissza most a leginkább, mint például Késely Ajna. Milák pont az ellentéte, időnként feltűnik az uszodában, aztán úszik egy olyan sorozatot ötven pillangón, hogy tavaly Kvangdzsuban sem különbet. Ez röhej. Egy hétig nem is látjuk, aztán felbukkan a Duna Arénában, és kivág egy olyan tízes sorozatot 27-28 másodperces ötven pillangókból, hogy leesik az állam. Pedagógiai szempontból ez nem a legjobb, mert azt fogja hinni, hogy nem is kell edzeni a nagy eredményhez, ami persze nem igaz. Cseh Laci becsületesen készül, neki speciális a helyzete, csak az olimpiai arany érdekli. Ha esetleg bejelentenék Tokió további halasztását, ő azonnal abbahagyná, de ez nem okozna neki egzisztenciális törést, mert januártól már jogosult az olimpiai járadékra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.