Elnököt buktatna az öttusázóknál olimpiai bajnokunk

A Magyar Öttusa-szövetség szeptember 2-i tisztújító közgyűlésen kihívója lesz a jelenlegi elnök Bretz Gyulának. Simicskó István is versenybe száll a posztért. A volt honvédelmi miniszter valamint sportért és az ifjúságért felelő államtitkár az olimpiai bajnok Mizsér Attila felkérésére vállalta a jelölését. Mizsér szerint gyökeres változásokra van szükség itthon a sportág irányításában.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2020. 08. 28. 8:39
null
Öttusázó múltjából sokat merített könyve megírásához Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mizsér Attila olimpiai és világbajnok öttusázó évek óta azt tapasztalja, hogy leépülést okozó „szervezeti vírusok” támadták meg a sportágát, aminek kiváltó okát a szakmai munka hiányosságaiban, az igénytelenségben, a konfliktusos helyzetek hibás kezelésében, a pártoskodásban, a felelősségvállalás hiányában, valamint a következmények elmaradásában látja. Általános „vírusírtóként” gyökeres szakmai- és szemléletváltozásért kardoskodik, amelynek egyik feltétele egy megújulást kezdeményező új elnök színre lépése, ezzel együtt az elnökség összetételének megváltozása. Az új vezérkarban maga is szerepet vállalna. A versenyzői bizottság szeretné a legjobban, hogy a jelenleg szervezetfejlesztéssel, mentorálással és motivációs tréningek szervezésével foglalkozó Mizsér általános alelnök legyen.

– Szavazati joggal nem rendelkező elnökségi tanácsadó tagként az elmúlt négy év alatt sokszor és sokféle módon próbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy a szövetségnek nincs jövőképe és épkézláb stratégiája, de a jelzéseim leginkább süket fülekre találtak. A javaslataim nem kerültek fel az elnökségi ülések napirendjére, csak kevés ötletemből született megvalósítás. Ahelyett, hogy érdeklődő, nyitott szemléletű pártfogókra találtam volna, inkább érdektelenség és értetlenség volt a reakció. Ennél is rosszabb volt, hogy sokan megalapozatlan, rosszindulatú rágalmakkal próbáltak meghátrálásra késztetni – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a jövőre 60 esztendős Mizsér Attila, aki gyakran hivatkozik arra, hogy a válságkezelés tudományát sikeres banki értékesítőként sajátította el.

Nem unt bele abba, hogy látszólag szélmalomharcot vív, és a szövetség döntéshozói még azt sem respektálják, hogy egy olimpiai bajnok és ötszörös világbajnok igyekszik felnyitni a szemüket, és rádöbbenteni őket arra, hogy nem szócsatákat kellene vívniuk és a pozíciójukat védeniük, hanem sportágfejlesztési programok kidolgozásával kellene jeleskedniük. Mizsér kidolgozott egy sportág-megújító programot, erről beszélgetett az elmúlt hónapokban többször is versenyzőkkel és szülőkkel, akik egyöntetűen pozitívan fogadták a terveit, és remélik, hogy az elképzelések megvalósulhatnak.

– Nem ellenségként, hanem segítőtársként kerestem meg néhány társammal együtt Bretz Gyula elnök urat 2018-ban, hogy ráirányítsuk a figyelmét a problémákra, és ugyanezt tettük tavaly is, de nem történt semmi sem, maradt minden a régiben.

A biztosítékot az verte ki, hogy idén az elnökség felkérése ellenére a szövetség szakmai bizottsága gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a jobbító javaslataimat. Csak a felvetések cáfolatával foglalkoztak mintegy másfél órán át, védve a saját „jó hírnevüket”.

Nekik az előrehaladás úttörőinek kellene lenniük, de falba ütköztem – folytatta Mizsér, akire most többen is ferde szemmel néznek, mert ő beszélte rá Simicskó Istvánt, volt honvédelmi minisztert és a sportért és az ifjúságért felelő államtitkárt, hogy a szeptember 2-i tisztújító közgyűlésen legyen Bretz Gyula, a jelenlegi elnök kihívója.

Mizsér Attila általános alelnök lenne
Fotó: Mirkó István

– Tisztelem Bretz urat, köszönet és tisztelet jár neki, mert ő vezényelte le tavaly a budapesti öttusa és a Laser Run világbajnokságot, amelynek helyszínét négy hónappal a rajt előtt kellett megváltoztatni. Elképesztő bravúr ilyen helyzetben a sportág legnagyobb versenyét megrendezni. Most mégis úgy gondolom, hogy egy olyan új vezetőnek kell a színre lépnie, aki a gyökeres változások zászlóvivője, és akinek lesz bátorsága a régóta halogatott átalakításokhoz. Nem titok, én kerestem meg Simicskó Istvánt és győztem meg arról, hogy pályázza meg az elnöki széket, én pedig mellé felsorakozva tölteném be az általános alelnöki tisztet. Ha az őrségváltást a közgyűlés megakadályozza, és ez is megtörténhet, minden marad a régiben, illetve még mélyebbre süllyedünk – hangsúlyozta Mizsér Attila.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.