Félig magyar vagyok – szögezte le a BEK-győztes futball-legenda

„Apám magyar, anyám szász”, jelentette ki a napokban a Gsp.ro-nak adott interjúban Gavril Pele Balint, azaz Bálint Gábor Pelé, a román labdarúgás egyik legendája, az 1986-ban Bajnokcsapatok Európai Kupáját nyerő Steaua Bucuresti egyik alapembere.

Forrás: erdelysport.hu, FourFourTwo2020. 08. 30. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arra az Erdélysport.hu portál emlékeztet, az 57 éves korábbi támadó a Beszterce-Naszód megyei Oláhszentgyörgyön született. Származása Jenei Imre, a BEK-győztes Steaua edzője kapcsán került szóba. „Visszahúzódó, csendes gyerek voltam. Aztán Jenei sok szabadságot adott nekem a pályán, sokat segített nekem. Lehet azért is, mert apám magyar, akárcsak ő. Félig magyar vagyok magam is, anyám pedig szász”, fogalmazott a korábbi támadó. Jeneiről beszélve elmondta: „Mindig közel állt a játékosaihoz. Nagyon közvetlen edző volt, aki nagy önbizalmat adott nekünk. Számunkra nem létezett nálunk jobb csapat! Jenei vezetésével mindig támadó szelleműen gondolkodtunk”.

Balint 1980 és 1990 között játszott a Steauában, amellyel a BEK-győzelem mellett Európai Szuperkupát is nyert, majd 1989-ben még egyszer bejutott a BEK döntőjébe, akkor a Milan 4-0-ra legyőzte a Steauát. Ezt követően három évet húzott le Spanyolországban, a Real Burgus együttesében. A román válogatottban 34 meccsen 14-szer volt eredményes. Egyébként Marius Lacatus mellett ő volt a másik játékos, aki berúgta a tizenegyest a Barcelona ellen a BEK döntőjében 1986-ban, amikor Helmuth Duckadam (ő meg bánsági sváb) négy tizenegyest megfogott, az első keleti BEK-győztes csapattá téve így a Steauát.

Balint egy korábbi interjúban, amit a FourFourTwo magazin magyar kiadásának adott, elomondta, hogy a „Pelé” nemcsak afféle művésznév. Valóban így anyakönyvezték a hajdani Romániában a futballfanatikus erdélyi apa kisfiát. S hogy a Pelé név mennyire hivatalos, azt az is bizonyítja, hogy Bálint a személyi igazolványát is megmutatta az FFT-nek. Mindez lehetséges volt Ceausescu Romá­niá­já­ban, jóllehet, az idős anyakönyvvezető kétszer visszakérdezett, mert nem ismerte a világhírű „keresztapát”. Ebből a cikkből az is kiderül, hogy a román környezetben nevelkedett korábbi legenda nem beszél magyarul, az interjút angolul adta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.