Meghiúsult a rekordkísérlet, a bravúr mégis elvitathatatlan

Nagy csatákat és váratlan eredményeket is hozott a tegnap véget ért kajak-kenu országos bajnokság. Ki kell emelni Csipes Tamarát, aki tíz számot vállalt, s hét aranyat szerzett, valamint Varga Ádámot, aki azután, hogy hétfőn párosban Kammerer Zoltánnal nyert ezer méteren, tegnap egyesben legyőzte a tavalyi világbajnok Kopasz Bálintot. Minden számban az első két helyezett indulhat szeptember végén a szegedi világkupán.

2020. 08. 26. 21:30
null
Csipes Tamara lett az ob legeredményesebb versenyzője hét arannyal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárász Anna, Bodonyi Dóra – a női mezőny három csillaga egyetlen számban sem indult el a Szolnokon megrendezett országos bajnokságon. mondhatni, helyettük is odatette magát. Édesapja, egyben az edzője, Csipes Ferenc mindegyik női kajakos versenyszámba benevezte.

A klasszikus leosztáson – 200, 500, 1000, egyes, kettes, négyes – felül ez az 5000 méterrel és a vegyes futammal együtt tizenegy döntőt jelent. Tamara hétfőn és kedden az 500 és az 1000 méter három-három fináléját kipipálta, amivel elérhető távolságba került Takács Tamara rekordja, az egy ob-n a kilenc arany. Csipes tegnap megtorpant, a sprinttávon „csak” egy arany jött össze neki a négyessel, s a vegyes párosban is lemaradt a dobogóról, s mivel ezzel eldőlt, hogy nem lehet csúcsdöntés, 5000 méteren már nem is állt rajthoz.

Elmaradt a rekord, de megcsinálta a show-t

– Fontos volt, hogy ötszázon egyesben nyerjek, mert ez a fő számom. Motivál, hogy lássák, ha jövőre olyan helyzetben vagyok, akkor számíthatnak rám, tudok az olimpián duplázni vagy akár triplázni. Ha már az egyesületi érdek úgyis azt kívánja, hogy minél több versenyszámban induljak, akkor miért ne legyek ott mindegyikben. Édesapám úgyis unatkozik a parton, önmagamnak is bizonyíthatok, és ez kicsit arról is szól, hogy csináljuk a show-t – értékelt összességében Csipes Tamara.

Varga Ádám show-ra egyelőre gondolni sem mer, annál sokkal szerényebb, pedig van mire büszkének lennie. Ezer méteren egyesben és kettesben is győzött, ami ritkaság a magyar mezőnyben, sőt talán még senki sem volt képes erre a bravúrra. Az is szép eredmény, hogy még hétfőn, Kammerer Zoltánnal egy hajóban első lett, tegnap pedig megelőzte a regnáló világbajnokot, a tavaly Szegeden megkoronázott Kopasz Bálintot. A siker érdekessége, hogy a két kiválóság néhány hete kettesben együtt tesztelt, de aztán Kopasz úgy érezte, nem stabil alattuk a hajó, ezért lemondta a közös fellépést. Varga Ádám méltó választ adott.

sportszerűségből jeles

Kopasz Bálint gratulál Varga Ádámnak
Fotó: MKKSZ

– Kicsit féltem attól, hogy esetleg kapok három, négy vagy öt hajót Bálinttól, bár sokan arra tippeltek, hogy közelebb leszek hozzá. Miután nem vagyok robbanékony, ezért inkább arra figyeltem, hogy az iramom legyen nagy. Nagyon elégedett vagyok, hogy sikerült nyernem, de gondolom, ez nem meglepő – nyilatkozta tárgyilagosan Varga Ádám.

– Őszintén mondom, nem lepődtem meg attól, hogy lett ellenfelem K–1 1000 méteren. A tesztversenyeken jó időket mentek az ellenfelek, tudtam, hogy Ádám gyors lesz, de azt hittem, hogy meg tudom verni, mert jó formában jöttem ide, ezt az idő is mutatja, amit elértünk. Nagyon kemény verseny volt, Ádámnak gratulálok a győzelemhez – értékelt sportsze­rűen Kopasz Bálint.

Említést érdemel még, hogy a Lucz nővérek közül a középső, Anna 200 méteren egyesben és kettesben is győzött, különösebben előző értékes, hiszen olimpiai szám.

Egymás ellenfelei lesznek a Lucz lányok

– A mai győzelem nagy motivációt ad, szeretnék jövőre felkészülni erre a számra – mondta a célba érve Lucz Anna. – Az olimpiai válogatókon a nővérem, Lucz Dóra lehet a legnagyobb ellenfelem, és persze Kozák Danuta, de Csipes Tamara is nagyon erős 200 méteren.

Az ob tegnap véget ért, az idény azonban még nem. Szeptemberben rendezik a világbajnokság rangjáról lefokozott világkupát. Nemzetenként két egység indulhat, az országos bajnokságról tehát az első két helyezett ott lehet ezen a versenyen. Persze ahogy az ob-t, úgy többen a világkupát is kihagyják majd. A fő cél az olimpia jövőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.