Tokmac jelentheti a különbséget a Molde elleni sorsdöntő BL-selejtezőn

Kovács Péter itthon nem számított kiemelkedő játékosnak, később Skandináviában kiteljesedett: 1998 és 2017 között egy rövid bel­giumi kitérővel Finnországban két, Norvégiában hét klubban szerepelt, 2012-ben norvég gólkirály lett a Strømsgodsetben. 2012 és 2015 között egy csapatban játszott az akkor juniorkorú Tokmac Nguennel, és úgy véli, a Fradi norvég támadója lehet holnap a ­Molde elleni Bajnokok Ligája-selejtező kulcsfigurája.

2020. 09. 22. 6:34
Kovács Péter; Zsidai László
Játékosként Norvégiában teljesedett ki a vörös hajú csatár (10) Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itthon felfokozott hangulatban várják a szurkolók a Ferencváros ­Molde elleni meccsét, és a norvég csapat bajnoki szerepléséből kiindulva egyre inkább belelovalják magukat a továbbjutásba. Tényleg ilyen gyenge formában van a Molde?

– Norvégiában tényleg nem találja a ritmust a csapat, az elmúlt kilenc bajnoki mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni. De óva intenék mindenkit a túlzott magabiztosságtól: a Molde nem felejtett el futballozni, a Qarabag ellen védekező taktikával érte el a célját, tizenegyesekkel jutott tovább a play off-körbe. Az első mérkőzésen hazai pályán, műfüvön futballozhat, ez neki előnyt jelenthet, a Fradinak alkalmazkodnia kell a körülményekhez.

Játékosként Norvégiában teljesedett ki a vörös hajú csatár (10)
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

– Miért ilyen kétarcú a Molde? A tizenhat pontos hátránya miatt feladta a bajnokságot, és ezért tesz fel mindent a nemzetközi porondra?

– Jó kérdés. Figyeltem a hétvégén a Molde Valerenga elleni mérkőzését, Erling Moe vezetőedző több kulcsjátékosát pihentette. A Fradi ellen biztosan játszani fog Magnus Wolff Eikrem és Leke James is, akit nagyon veszélyes csatárnak tartok. Moe csapata ugyan hullámvölgyben van a norvég bajnokságban, de nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a számára létfontosságú mérkőzést. Legutóbb 2008-ban szerepelt norvég csapat, a Rosenborg a BL csoportkörében.

– A Fradi pedig 25 éve. Mi döntheti el a párharcot?

– A türelem és Toki. Én csak így hívom Tokmac Nguent, 2012-ben még juniorként került fel a Strømsgodset felnőtt keretéhez. Együtt edzettünk, megmaradt a jó kapcsolatunk. Ahogy látom, hallom, Toki jó formában van. Ha a Fradi ki tudja használni az ő gyorsaságát vagy akár Franck Boliét, akkor továbbjuthat a párharcból.

– Kinek drukkol?

– Nekem teljesen mindegy, melyik csapat jut tovább. Két jó meccset akarok látni.

– Ha az Újpest játszana a Moldéval, akkor is ezt mondaná?

– Persze, nem ezen múlik. Mindkét ország klubfutballjának jót tenne, ha lenne csapata a Bajnokok Ligája csoportkörében.

– Talán ezzel kellett volna kezdenem: mivel foglalkozik, amióta befejezte a pályafutását?

– Természetesen a futballal. Beiratkoztam az egyetemre, futballedzői képesítést akarok szerezni, hogy hivatalosan foglalkozhassam a fiatal labdarúgók képzésével. Sandefjordtól húsz kilométerre, Tønsbergben lakunk a párommal. Októberben születik meg az első gyerekünk, kislány lesz. Már nagyon várjuk.

– Magyarországgal milyen a kapcsolata?

– Legutóbb korábbi újpesti csapattársammal, Fehér Csabával beszélgettem. Követem az otthoni sporthíreket. Ha minden jól megy, akkor jövő nyáron már hármasban látogatunk el Magyarországra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.