Akár hétmilliárd forintot is kereshet a Fradi a BL-lel

A Ferencváros 15,25 millió eurót, azaz 5,3 milliárd forintot garantáltan kap az Európai Labdarúgó-szövetségtől, az UEFA-tól azzal, hogy feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. A különböző bónuszokkal együtt ez az összeg könnyen elérheti a 20 millió eurót, a 7 milliárd forintot. Ez pedig durván a futballklub egyéves költségvetésének felel meg.

Magyar Nemzet
2020. 09. 30. 9:06
Haratyin, Ihor; Sigr Dvid
Van mit ünnepelni. Nagyon jól jár a Fradi a BL-lel Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020–21-es idényben az UEFA garantáltan 15,25 millió euróval, azaz 5,3 milliárd forinttal honorálja a csoportkörbe jutást minden egyes csapatnak, tehát a Ferencvárosnak is, amely ezt a Molde elleni sikerrel biztosította.

Ehhez még további bevételek jöhetnek:

  • a csoportkörben minden egyes győzelem 2,7 millió, minden döntetlen 900 ezer eurót ér;
  • az európai rangsor után is kap minden klub bizonyos összeget, a Fradi esetében ez biztosan eléri az egymillió eurót;
  • a tévéközvetítési jogok is szép summát hozhatnak;
  • nagy kérdés a jegybevétel.
  • Normális esetben a BL-csoportkörben tízezerforintos átlagos jegyárakkal biztosan számolhatnánk. Az egyszerűség kedvéért húszezer nézővel kalkulálva ez meccsenként kétszázmillió forint. Úgy is mondhatnánk, az FTC a járványhelyzet, a zárt kapus mérkőzések miatt minden alkalommal ekkora összegtől esik el. Ez persze valamennyi klubot érinti. A budapesti Szuperkupa tapasztalatait mindenki kedvezően értékelte, így nem kizárt, hogy az UEFA már a csütörtöki sorsoláson bejelentheti, hogy enyhít az eddigi szigoron, s legalább korlátozott számban beenged nézőket.

    Ha a várható bevételeket összesítjük, akkor nem vakmerő becslés, hogy a Ferencváros a Bajnokok Ligájával könnyen kereshet húszmillió eurót, azaz mintegy hétmilliárd forintot.

    Azt is megbecsülhetjük, ez mit jelent a klub életében. Nos, durván az éves költségvetést.

    2016-ban 10-11 millió euró volt a költségvetés

    Abból indulhatunk ki, amit Kubatov Gábor még 2016 nyarán mondott. Az FTC elnöke a BL-selejtezőben a Partizani Tiranától elszenvedett kudarc után azt mondta, hogy a Ferencváros költségvetése úgy 10-11 millió euró.

    Az elmúlt négy év során a klub fejlődésével, a játékoskeret erősödésével ez az összeg durván a kétszeresére, tehát úgy húszmillió euróra duzzadhatott. A Fradi éppen ennyit, tehát egy éves költségvetését húzhatja be a BL-lel az UEFA-tól.

    Kubatov négy éve azt is elmondta, hogy a Fradi költségvetése ötven százalékkal kevesebb, mint az előző, tehát 2015–16-os idényben a BL-csoportkör „legszegényebb” csapatáé.

    A Ferencváros tehát 2020-ban az anyagiak terén is felzárkózhat a Bajnokok Ligája kisebb csapataihoz. Idehaza pedig óriássá nőhet.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.