Djokovicsék a hideggel is megküzdenek a Roland Garroson

Az idei utolsó Grand Slam-torna veszi kezdetét ma Párizsban. A francia nyílt teniszbajnokság, azaz a Roland Garros legnagyobb esélyese általában a salakspecialista Rafael Nadal, de a római főpróbán Novak Djokovics jelezte, hogy a US Openen okozott botránya után újra győzelemre készül. A nőknél Simona Halep a világelsőségért is küzd, de a 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet átírhatja az erőviszonyokat.

Magyar Nemzet
2020. 09. 27. 7:48
null
Djokovics feltalálta magát: kölcsönkért egy esernyőt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa leírni, hogy az év utolsó Grand Slam-tornája idén a Roland Garros. Eredetileg május 24. és június 7. között rendezték volna meg a francia nyílt teniszbajnokságot, amelyet Wimbledon és a US Open követett volna szokás szerint. De a koronavírus-járvány miatt előbbit lefújták, utóbbi pedig időben megelőzte a szeptember végére halasztott Roland Garrost. Így 2020-ban négy helyett csak három Grand Slamet tartanak, és az utolsó főtáblás küzdelmei ma kezdődnek Párizsban.

A férfiak között a világelső Novak Djokovics az első helyen kiemelt, akit szeptember elején botrányos körülmények között zártak ki a US Open nyolcaddöntőjében, amiért véletlenül, de dühből nyakon ütötte a labdával az egyik vonalbírót. A szerb klasszis azóta túltette magát a történteken, és jól felkészült a Roland Garrosra: megnyerte a főpróbaként számon tartott, salakborítású római ATP-tornát.

Novak Djokovics foghatta a fejét a US Openen – Fotó: Seth Wenig / MTI/AP

Ugyanitt nem sikerült a legjobban visszatérése, aki a koronavírus-járvány miatt hét hónap után lépett pályára először, mivel a topjátékosok többségével ellentétben kihagyta az amerikai versenyeket. A spanyol salakspecialista a negyeddöntőben kiesett, pedig kilenc római győzelmével ugyanúgy rekordere volt a tornának, mint tizenkét elsőségével a Roland Garrosnak. – Hosszú kihagyás után játszottam két jó mérkőzést, utána pedig egy rosszat – értékelt a Párizsban második helyen kiemelt Nadal, aki salakon mindig a legnagyobb esélyesek között van. – Végig kell gondolnunk, ez miért történt, és hogyan tudom kijavítani.

Ott van a párizsi mezőnyben az osztrák Dominic Thiem és a német Alexander Zverev is, akik nemrég a US Open döntőjét vívták egymás ellen. Akkor Thiem az első Grand Slam-trófeáját szerezte meg, amivel lezárta a nagy hármas, Djokovics, Nadal és egyeduralmát – 2016 és 2020 között addig csak ők tudtak a négy legnagyobb tornán diadalmaskodni. Ami Federert illeti, ő a februári térdműtétje miatt továbbra is a 2021-es visszatérést tervezi.

A férfi topjátékosok közül meg kell még említeni Danyiil Medvegyevet, aki a US Openen az elődöntőben kapott ki Thiemtől. Ő a Roland Garros első fordulójában Fucsovics Mártonnal találkozik. A magyar játékos mérlege 0-3 az orosz sztár ellen, de a legszorosabb meccsüket salakon vívták Monte Carlóban két évvel ezelőtt. A másik főtáblás magyar, Balázs Attila a japán Ucsijama Jaszutakával került szembe, aki hozzá hasonlóan top 100-as teniszező.

A nőknél nagy hiányzók vannak. A járványhelyzet miatt nem indul a Roland Garroson a címvédő Ashleigh Barty és az idei US Open-győztes Oszaka Naomi sem, aki térdsérülése miatt hagyja ki a tornát. Az első helyen kiemelt így a román Simona Halep, aki 2018-ban egyszer már nyert Párizsban, és az újabb győzelme esetén visszaszerezhetné a világelsőséget az ausztrál Bartytól.

A román teniszező Djokovicshoz hasonlóan győzelemmel hangolt a Roland Garrosra a római salakborítású viadalon, de felhívta a figyelmet arra, hogy Párizsban hidegebb van, 10 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, ami az erőviszonyokat is átírhatja. – Tizenöt fokkal van hűvösebb, mint Olaszországban, teljesen mások a körülmények: a pálya, a labdák, a közlekedés, a szálloda, minden – árulta el Halep.   – Bízom benne, hogy idejében megszokom mindezt.

A női mezőnyben egyéniben a román Ana Bogdan ellen kezdi meg a szereplését, akit kemény borításon legyőzött korábban. A soproni teniszező elsősorban ezúttal is párosban, a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán számít esélyesnek, hiszen a második helyen kiemelve kezdik a tornát.

A koronavírus nemcsak a Roland Garros megrendezésének időpontjára és a mezőnyre volt hatással, hanem az összdíjazásra is. 2020-ban 4,2 millió euróval kevesebb pénzt, 38,41 millió eurót (13,4 milliárd forintot) osztanak szét a résztvevők között. Így az október 11-én záruló verseny egyéni győztesei 2,3 helyett 1,6 millió eurót kapnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.