Rossz hír az ökölvívásnak, lecserélték a nyári síugrásra!

Huszonhárom sportág szerepelhet a Krakkóban megrendezendő 2023-as Európa Játékok előzetes programján. A még nem véglegesített listát az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), valamint a lengyel delegáció közti találkozón fogadták el az olasz nemzeti olimpiai bizottság székhelyén, Rómában.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság2020. 09. 19. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportok kiválasztásánál fontos szerepet játszott, hogy az Európa Játékok kontinentális viadalként és/vagy kvalifikációs tornaként szolgálhat a 2024-es párizsi olimpiára az adott sportágnak. A végső egyeztetések a nemzetközi szövetségekkel közösen történnek. Íme, a teljes sportági lista: 3×3-as kosárlabda, asztalitenisz, birkózás, breaktánc, cselgáncs, hegyifutás, hetes rögbi, íjászat, kajak-kenu (kajak, kenu, szlalom), karate, kerékpár (országúti kerékpár, hegyikerékpár), öttusa, röplabda (röplabda, strandröplabda), síugrás (nyári), sportlövészet, sportmászás, strandkézilabda, súlyemelés, szinkronúszás, tollaslabda, torna, triatlon, vívás.

A síugrás nyári változata az egyik legizgalmasabbnak tűnő újítás. A Nemzetközi Síszövetség évente tart nyári programot is, ahol mesterséges felületen rendeznek síugróversenyeket, többek között a lengyelországi Wislában is. Az előzetes program alapján a strandkézilabda, a breaktánc, az öttusa, a hegyifutás, a hetes rögbi, a sportmászás és a súlyemelés is a soron következő Európa Játékokon debütálna.

Noha Minszkből 2019-ben a a vízi események hiányoztak, 2023-ban visszatérne a szinkronúszás. Az ökölvívás és a szambó Bakuban és Minszkben is a műsorban volt, Krakkóban valószínűleg nem lesznek. Érdekesség még, hogy Minszkben 15 sportág szerepelt 2019-ben, amelyek közül tíz szolgált kvalifikációs eseményként a 2021-es tokiói olimpiára.

Mi az az Európa Játékok?

Az Európa Játékok egy nemzetközi multisportesemény, amely európai sportolók között zajlik. A játékok az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elképzelései alapján valósult meg. A 2015. évi Európa játékok volt az első, amelyet Bakuban, Azerbajdzsánban tartottak meg, majd az azt követő minden negyedik évben rendezik a továbbiakat. Európa az utolsó földrész, ahol bevezették az ilyen jellegű kontinentális multisportjátékokat az Ázsia Játékok, a Pánamerikai Játékok, az Afrika Játékok és a Csendes-óceáni Játékok után.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.