Egy lengyel tinédzser lány nyerte meg idén a Roland Garrost

A lengyel Iga Swiatek nyerte meg a Roland Garrost, miután a döntőben két szettben legyőzte az amerikai Sofia Kenint. A 19 éves játékos hazája első Grand Slam-torna-győztese.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 17:58
null
A lengyel Iga Swiatek jó úton jár az újabb trófeája felé Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa Forrás: MTI/EPA/Julien De Rosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai ellenfelénél két évvel fiatalabb Iga Swiatek az első játszmában könnyen hozta az adogatásait, élt az első bréklehetőségével, így gyorsan ellépett 3:0-ra. Ekkor megtorpant, sokat hibázott, és a világranglistán 6. helyen álló Sofia Kenin ezt kihasználva egyenlített (3:3). Fordítania nem sikerült, sőt újra elveszítette adogatását, de 5:3-nál, játszmalabdánál Swiatek talán megijedt, nem tudta megcsinálni, a következő gémben azonnal visszabrékelt, s a lengyel lány 50 perc alatt 6:4-re megnyerte az első szettet. A második játszma elején Kenin brékkel kezdett, de ezzel el is lőtte az összes puskaporát. Kisebb sérülése is zavarta, és már nem tudott játékot nyerni. Swiatek az első meccslabdáját megnyerve 19 évesen Grand Slam-torna-győztes lett, 6:4, 6:1-re győzött.

 

A lengyel Iga Swiatek sikere hatalmas meglepetés
Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

 

Iga Swiatek Szeles Mónika 1992-es sikere óta a legfiatalabb Roland Garros-bajnok, és az első tinédzser győztes Iva Majoli 1997-es remeklése óta. A világranglista 54. helyezettjeként óriási meglepetésre jutott a fináléba, és a számítógépes WTA-rangsor 1975-ös bevezetése óta ő a legalacsonyabban jegyzett döntős, és most már nyertes Párizsban. Korábban még egyetlen profi versenyt sem nyert. Hat korábbi Grand Slam-tornáján a legjobb eredménye a nyolcaddöntő volt, idén pedig előzőleg még szettet sem bukott a Roland Garroson, összesen pedig 23 gémet vesztett. Swiatek 81 év után az első lengyel nő volt a párizsi fináléban. Swiatek karrierje első trófeája mellé 1,6 millió eurót (568 millió forint) kapott, és hétfőtől a 17. helyen jegyzik a világranglistán.

– Fel sem fogtam még, hogy mi történt – hangzott az első nyilatkozata a győztesnek. – Nagyon boldog vagyok, és különösen annak örülök, hogy itt lehetett a családom is. Ez a siker számomra mindent felülmúl, őrület ez az egész. Két évvel ezelőtt nyertem egy junior Grand Slamet, most pedig itt vagyok Párizsban, a Roland Garros győzteseként. Nagyon gyorsan elrepült ez a két év…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.