Kapásnak hiányoznak a cicái, de örül, hogy versenyezhet

Kapás Boglárka nyilatkozott lapunknak az év legrangosabb úszóversenye, az International Swimming League kapcsán, amely ma rajtol a Duna Arénában. Pénteken és szombaton két magyar érdekeltségű csapat küzd a pontokért, a címvédő és legnagyobb esélyesnek kikiáltott Energy Standardban Jakabos Zsuzsanna, a New York Breakersben pedig a világbajnok Kapás mellett Késely Ajna és Telegdy Ádám versenyez.

2020. 10. 16. 11:30
Swimming - 18th FINA World Swimming Championships
Kapás Boglárka és társai egyszerre irigylésre méltó és embert próbáló munkát végeznek Fotó: Reuters Forrás: Stefan Wermuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorú járványügyi előírások mellett rendezik meg a zárt kapus International Swimming League-t (ISL) Budapesten: az úszók a november 22-ig tartó verseny végéig beköltöztek a Margit-szigeti szállodába, ötnaponta tesztelik őket, és az edzéseken, versenyeken kívül csak naponta másfél órára hagyhatják el a hotelt, és akkor is a szigeten kell maradniuk.

a decemberi országos bajnokságra fókuszál. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Én a szerencsések közé tartozom, hiszen nem sokan mondhatják el, hogy itt van velük a párjuk a buborékban – árulta el lapunknak Kapás Boglárka, akinek a vőlegénye, a hátúszó Telegdy Ádám szintén a New York Breakerst erősíti. – Ádámmal együtt azért sokkal könnyebb, de természetesen hiányzik az otthonom, a cicáim és a szabadság, hogy akkor és oda menjünk, ahova szeretnénk.

Erre a néhány hétre ezt félre kell tenni, most a verseny és az edzések a legfontosabbak.

Az eredeti tervek szerint az ISL döntőjét az idén elmaradt olimpia helyszínén, Tokióban rendezték volna meg, ám végül a szervezők úgy döntöttek, hogy a Duna Arénában fejezik be a teljes sorozatot. A döntés a biztonságot és az észszerűséget szolgálta a jelenlegi járványhelyzetben, de a 2021-es olimpia szempontjából nem lett volna-e hasznos a tokiói tapasztalat?

– Szerintem ez inkább jó hír, mint rossz, hiszen így egy helyen letudjuk az összes versenyt, és nem kell tovább utazni a világ másik felére, ami most ebben a vírushelyzetben nagyon veszélyes lehet – válaszolta a felvetésre Kapás, aki a tavasszal már átesett a fertőzésen.

A tavalyi világbajnokságon 200 pillangón aranyérmes úszó szerint szüksége lesz kis időre, mire átáll az ötvenméteres medencéről a rövidpályás ISL-re, amelyet a felkészülése részének tekint.

– Természetesen, ha elindulok egy versenyen, akkor szeretném kihozni magamból a legtöbbet, és elégedetlen vagyok, ha úgy érzem, ez nem sikerül. De a legfontosabb most az országos bajnokságra való felkészülés, így a versenyek között folytatjuk az edzéseket, a legjobb formámat decemberre időzítjük. Ehhez remek lehetőség ez a néhány verseny, amelyek mindig lendítenek rajtam.

Bár számait például nem lehet előre tudni, Kapás elárulta, hogy ő 200 pillangón, 200 gyorson, 400 gyorson és 400 vegyesen indul az ISL-ben. Természetesen elsősorban a tavaly világbajnoki címet hozott számra koncentrál.

– A középpontban továbbra is a 200 pillangó áll egyértelműen, de amikor rövidpályás versenyre kerül a sor, a 400 gyors is előtör, mint főszámom – tudtuk meg Kapástól. – Ez valószínűleg azért van, mert tíz évet versenyeztem gyorsúszóként, és könnyebb megszoknom a huszonöt méteres medencét ebben az úszásnemben, főként a fordulók tekintetében.

Kapás idei ISL-csapatában, a New York Breakersben olyan úszók kapnak helyet, mint például a dánok kétszeres világbajnok gyors- és pillangóúszója, Jeanette Ottesen, a belgák olimpiai ezüstérmes gyorsúszója, Pieter Timmers és a németek világbajnok mellúszója, Marco Koch.

– Nehéz az esélyekről beszélni, mert tavalyhoz képest sokat cserélődtek a csapatok tagjai, és sokan el sem jöhettek az idei ISL-re – fogalmazott Kapás. – Emiatt mindenki kíváncsian várja, hogyan alakul az erősorrend.

Bízom benne, és mindent meg fogok tenni azért, hogy legalább a középdöntőig eljussunk a New York Breakersszel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.