Földindulás a válogatott csapatkapitányának kínos videója után

Roppant kínos a történet, de Oroszországban nem lehet szőnyeg alá söpörni, mégiscsak a labdarúgó-válogatott kapitánya, Artyom Dzjuba járta meg, hogy a hét végén napvilágra került róla egy „házi” videó. A játékost, aki a 2018-as vb-n még a haza ünnepelt hőse volt, a soron következő Nemzetek Ligája-meccsek előtt kipenderítették a csapatból. Ám egyre többen állnak ki a védelmében, és már mozgalom is szerveződött mellette.

2020. 11. 10. 18:32
null
Anna Hilkevics színésznő lelkes futballszurkoló Forrás: Instagram/https://www.instagram.com/annakhilkevich/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztori Oroszországban vasárnap felrobbantotta az internetet, erre kerestek rá a legtöbben, a hír a legtávolabbi kamcsatkai faluba is gyorsan eljutott. Artyom Dzjubáról egy olyan, minden bizonnyal még 2019-ben készült „házi” videó került fel az internetre, amit nyilvánvalóan nem oda szánt, s ugyan egyedül van az ágyban, és csak deréktől felfelé látszik, így is felettébb kínos a nyilvánosságra kerülése. A háttérzajból az egyik orosz sportcsatorna műsora szűrődik ki, mégpedig Marija Orzul műsorvezető hangja, akit néhány éve gyengéd szálak fűztek a labdarúgóhoz. A hölgy a hét elején sietett jelezni, hogy semmi köze a videóhoz, Dzjubával pedig már „ezer éve” nem is beszélt.

A Zenit vasárnap este bajnoki rangadót játszott az ugyancsak BL-főtáblás Krasznodarral, Dzjuba a kezdőcsapatban volt, de a csapatkapitányi karszalag átkerült tőle a horvát Dejan Lovrenre, a bemutatásánál pedig őt magát a szentpétervári szurkolók egy része jól hallhatóan kifütyülte. S egy kifeszített molinót is neki címeztek: „A történelembe nehéz bekerülni, de ott könnyű elbukni” – állt rajta. Dzjuba az első félidő hosszabbításában 0-1-nál 11-est hibázott, de jól játszott, komoly érdemei voltak abban, hogy csapata végül 3-1-re nyert, és a 79. percben ő állította be a végeredményt. S mit tesz a sors, a szurkolók végül őt választották meg a Zenit legjobbjának.

Dzjuba a a nehéz helyzetében is csapata legjobbja volt
Fotó: Instagram/Zenit_spb

Dzjuba ezután egy olyan videóüzenettel jelentkezett, amit valóban a nyilvánosságnak szánt: „Ez volt pályafutásom legnehezebb meccse… Annyit szeretnék mondani, hogy nem vagyok tökéletes, mint bárki, én is hibázok. S most csak magamat hibáztathatom. De amikor szinte mindenki elfordul tőlem, hihetetlenül hálás vagyok azoknak az embereknek, akik velem vannak, akik támogatnak egy ilyen nehéz időszakban.”

Sztanyiszlav szövetségi kapitány mindenesetre a botrány miatt úgy döntött, hogy nem hívja meg a válogatott keretébe, a csütörtöki, Moldova elleni barátságos mérkőzésre, továbbá a törökök és a szerbek elleni Nemzetek Ligája-találkozókra. A szakvezető szerint nem lenne szerencsés, ha a játékosok figyelmét elterelné a Dzjuba személyét övező figyelem.

Ám időközben kiderült, hogy orosz közvélemény nagyobb része jóval „megengedőbb”, és bízik benne, hogy a játékos visszakerül a válogatottba. Sokak számára inkább az a kép él a 32 éves támadóról, hogy a hazai rendezésű, 2018-as világbajnokságon három gólt szerzett, és a válogatott legjobbja volt. Dzjuba volt az, aki a spanyolok elleni negyeddöntőben büntetőből egyenlített, a végül megnyert 11-es párbaj előtt pedig gyújtó hangú beszéddel tüzelte fel a társait.

Az ominózus videó úgy kerülhetett fel a világhálóra, hogy meghekkelték a telefonját, és ezzel összefüggésben erkölcsi példabeszéd Igor Lebegyev parlamenti képviselő is arra mutatott rá, hogy Oroszországban nagyon alacsony szinten van a személyes adatok védelme. S azt tanácsolta Dzjubának, hogy vegye fel a kapcsolatot a bűnüldöző szervekkel.

Közben sorban állnak ki sportolók és közéleti személyiségek is Dzjuba mellett. A kétszeres olimpiai bajnok szinkronúszó Alla Siskina Instagram-oldalán azt írta, hogy a mai modern világban, amikor az e-mail-fiókok és a WhatsApp feltörése mindennapos dolog, nem kell csodálkozni azon, ha valakinek az intim fotói vagy videói kiszivárognak. Ami nem csak a sztárokkal fordulhat elő. „Ha az illető nem árt másoknak, akkor nem kellene máglyára vetni. Aki pedig megbélyegzi, az először nézzen tükörbe” – írta Siskina, és mellékesen mindenkinek kétfaktoros hitelesítést javasolt a fiókoknál.

Anna Hilkevics színésznő lelkes futballszurkoló
Fotó: Instagram/annakhilkevich/

Anna Hilkevics színésznő, akinek az Instagramon 10,1 millió követője van, pedig ezt írta: „Igazságtalannak tartom, ami Artyom Dzjubával történt. Felfüggesztették a válogatottságát, de miért? Azért, mert valaki alattomos módon kiszivárogtatta a privát videóját? A szövetségi kapitánynak és a válogatott többi tagjának is ki kellett volna állnia mellette, elvégre a labdarúgás csapatjáték.” A bejegyzést máris 145 ezren kedvelték, s viharos gyorsasággal terjed az Artyom Dzjubát támogató «ЯмыДзюба» hashtag is, ami azt jelenti, hogy „veled vagyok, veled vagyunk, Dzjuba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.