Egy héten belül két Eb-aranyat nyert a 19 éves magyar óriás

Négy érem jutott cselgáncsozóinknak a horvátországi Porecben rendezett U23-as Európa-bajnokság záró napján. A férfiak +100 kg-os súlycsoportjában pedig Sipőcz Richárd egy héten belül másodszor is Európa-bajnok lett, hiszen néhány nappal korábban az ugyanitt rendezett junior Eb-t is megnyerte.

Magyar Nemzet
2020. 11. 10. 21:02
Sipőcz Richárd
Sipőcz Richárd visszavágott grúz riválisának Forrás: Judoinfo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Judoinfo.hu beszámolója szerint a címvédő, s még mindig csak tizenkilenc éves Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) az orosz Kajtov és az azeri Feyziyev legyőzésével jutott be a fináléba, ahol a grúz Zaalisvilivel találta magát szembe. Az ellenfél junior világ- és Európa-bajnok, s eddigi három összecsapásuk grúz diadallal ért véget, de ami még pikánsabbá tette ezt a csatát: október végén a budapesti Grand Slam Hungaryn bírói hibák miatt csúszott ki Sipőcz Richárd kezéből a biztos győzelem. Az U23-as Eb-döntőt már nem bízta másra: a hosszabbításban megingatta az addig biztos lábakon álló grúzt, ez pedig Európa-bajnoki címvédést jelentett! Gyimes Nikolett tanítványa már öt korosztályos Európa-bajnoki aranyérmet számlál: kettőt az ifjúságiak, egyet a juniorok, kettőt az U23-asok között szerzett.

Sipőcz Richárd (szemben) visszavágott grúz riválisának
Fotó: Judoinfo.hu

A 100 kilogrammosok között is volt magyar döntős: a Ceglédi VSE junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, Vég Zsombor az orosz Plijev és a grúz Szaneblidze ellen is ipponnal nyert, így jutott be az aranycsatába. A tizenkilenc esztendős magyar vesrenyző a dán Madsen ellen ugyan szerzett egy vazarit, de végül riválisa bizonyult jobbnak. A 90 kilogrammosok küzdelmeiben az egyik bronzmeccset Gőz Roland (MTK Budapest) és Tóth Apor (Miskolci VSC) vívta, előbbi nyert, s a dobogó harmadik fokára állhatott fel a nőknél Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) is.

Az U23-as Európa-bajnokságon 36 ország 328 cselgáncsozója vett részt. Ami az érmeket illeti, Grúzia (két arany, két ezüst, négy bronz) teljesített a legjobban, az éremtáblázat második helyén Franciaország (két arany, egy ezüst, három bronz), a harmadikon pedig Hollandia (két arany, három bronz) végzett. A magyar válogatott egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel hatodik lett a rangsorban, a mieink az érmek mellé még begyűjtöttek két ötödik és két hetedik helyezést is.

Itthon fatális vereség…

Október végén a budapesti Grand Slam-versenyen – ami az olimpiai kvalifikációs sorozat része volt – Sipőcz Richárd a második fordulóban fatális bírói hibák sorozatának áldozata lett. A grúz Zaalisvilivel három percen át gyúrták egymást, miközben versenyzőnk két intést gyűjtött be, a grúz pedig egyet. Ezt követte Sipőcz Richárd remek akciója, amelyre elsőre ippont ítélt a versenybíró, és felállította a feleket a magyar fiú leszorításából. A grúz mutatta, hogy ő csak a könyökére esett, így nem járna ippon a dobásért, a bíró vissza is vonta az ippont, és vazarit adott. Csakhogy ahelyett, hogy visszahelyezte volna a feleket a leszorítás helyzetbe, állásból folytatódott a küzdelem, amelyben nyomban kiosztottak egy – jogos – intést fals indításért Sipőcznek. Aki így kikapott, kiesett, helyezetlenül zárt, és ezen akár az olimpiai indulása is múlhat. A grúz fiú pedig végül bronzérmes lett nálunk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.