Mourinho Southgate-nek üzenget a City elleni meccs előtt

Igazi ínyencségekkel tér vissza a válogatott szünet után a Premier League: szombaton és vasárnap is rangadót rendeznek az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság kilencedik fordulójában. Ma 18:30-kor a Tottenham Hotspur fogadja a Manchester Cityt, holnap 20:15-kor pedig Liverpool–Leicester-találkozót rendeznek. Ez alkalommal az előbbit vesszük górcső alá.

2020. 11. 21. 8:30
Guardiola, Mourinho
Soccer Football - Premier League - Manchester City v Manchester United - Etihad Stadium, Manchester, Britain - November 11, 2018 Manchester City manager Pep Guardiola with Manchester United manager Jose Mourinho after the match REUTERS/Darren Staples EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details. - RC1F78383150 Fotó: Darren Staples
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken volt egy éve, hogy a Tottenham Hotspur vezetőedzője lett José Mourinho, megkezdve ezzel negyedik angliai turnusát (korábban kétszer volt kinevezve a Chelsea élére, egyszer pedig a Manchester Unitedéra). 2019 novemberében egy formán kívüli csapat irányítását vette át a portugál Mauricio Pochettinótól. A Spurs akkor a Premier League tizennegyedik helyén tanyázott, tizenkét bajnoki alatt mindössze tizennégy pont összegyűjtésére volt képes.

Azóta nagyot fordult vele a világ, ebben az idényben tizenhét pontjával az éllovas Leicester mögött a második a tabellán, az Aston Villával, Wolverhamptonnal és a Manchester Cityvel egyetemben a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban, emellett a legtöbbet rúgta. A londoniak támadóduója brillírozik, Szon Hung Min nyolc góllal és két gólpasszal vezeti a góllövőlistát, míg hét találatával és nyolc asszisztjával az ötödik. Nem véletlen, hogy a Tottenham teljesítménye szombat esti fellenfelének vezetőedzőjét, egyben Mourinho régi nagy riválisát, Pep Guardiolát is lenyűgözte.

Guardiola marad

A Manchester City meghosszabbította a katalán sztáredző szerződését 2023 nyaráig.

– A számok magukért beszélnek. Az utolsó percben hullajtottak el pontokat a West Ham és a Newcastle ellen is. Képzelhetjük, hogy hol tartanának, ha ez nem történik meg velük. A minőség mindig megvolt a csapatban. Négy-öt éve folyamatosan bejutnak a Bajnokok Ligájába, sőt, még annak döntőjében is ott voltak tavaly. Pochettino kinevezése óta jó csapatnak számít a Tottenham. Fantasztikus kerete van – dicsérte ellenfelét a Manchester City edzője.

Guardiola gárdája nem büszkélkedhet ehhez hasonló statisztikákkal, jelenleg a tabella tizedik helyét foglalja el, igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott a Premier League klubjainak többségénél. Legendás támadógépezete akadozik ebben az idényben, hét találkozójából mindössze hármat tudott megnyerni. Ennek egyik okaként lehet emlegetni, hogy a világoskékek sérülésekkel küszködtek az elmúlt időszakban: és Fernandinho októbertől nem áll Guardiola rendelkezésére, míg és Nathan Ake hazája válogatottjánál sérült meg. A támadóduó már teljes edzésmunkát végez, van esély a visszatérésükre, de Fernandinho és Ake biztosan kihagyja a Spurs elleni slágermeccset. A házigazda három futballistája játékára nem számíthat: Erik Lamela és Harry Winks sérült, Matt Doherty pedig házi karanténban van, miután megfertőződött a koronavírussal.

Hosszú időre tekint vissza a két sztáredző közös múltja
Fotó: MTI/EPA/Chema Moya

A két klub formakülönbsége ellenére a fogadóirodák vendéggyőzelmet várnak, pedig a City két mérkőzés óta nyeretlen a Tottenham ellen, idegenben legutóbb két éve tudta megszerezni a három pontot. Ez lesz a sztáredzők második fellépése egymás ellen ebben a felállásban, de rivalizálásuk tíz évvel korábbra nyúlik vissza, amikor a két spanyol gigász, a Barcelona és a Real Madrid irányítójaként tevékenykedtek. Azokban az időkben előfordult, hogy a mérkőzések utáni kézfogás idején még a szemkontaktust is elkerülték. Napjainkban ennél sokkal nyugodtabb a viszony kettejük között, ezt bizonyítja, hogy Mourinho Guardiola helyett a meccs előtt inkább az angol szövetségi kapitánynak üzengetett. A Tottenham mestere Gareth Southgate korábbi nyilatkozatára reagált, miszerint a klubok nyomást helyeznek a játékosokra a válogatottban való szereplésük miatt.

– Szeretném tudni, melyik edzőkre gondolt Southgate. Kik mondják azt a játékosoknak, hogy ne menjenek a válogatotthoz? – tette fel a kérdést Mourinho.

Azért végül odaszúrt egyet a Manchester Citynek is.

– Amikor Eric Dier sérülten jött haza az angol válogatottól a múlt hónapban, akkor utána a Tottenham két mérkőzését ki kellett hagynia. Néhány hétre szüksége volt a visszatérésre. Ehhez képest Raheem Sterling játszani fog ellenünk – utalt a portugál menedzser arra, hogy a City játékosa sérülésre hivatkozva kihagyta Anglia múlt vasárnapi és szerdai meccsét, szombaton viszont már játékra jelentkezik a klubjánál.

El lehet képzelni, milyen fancsali arcot vágna José Mourinho, ha esetleg éppen Sterling góljával kapna ki a csapata.

A 9. forduló programja:

szombat:

Newcastle United–Chelsea 13.30 (tv: Digi Sport 1)

Aston Villa–Brighton 16.00 (tv: Spíler 1)

Tottenham Hotspur–Manchester City 18.30 (tv: Digi Sport 1)

Manchester United–West Bromwich Albion 21.00 (tv: Digi Sport 1)

vasárnap:

Fulham–Everton 13.00 (tv: Digi Sport 2)

Sheffield United–West Ham United 15.00 (tv: Spíler 1)

Leeds United–Arsenal 17.30 (tv: Spíler 1)

Liverpool–Leicester City 20.15 (tv: Spíler 1)

hétfő:

Burnley–Crystal Palace 18.30

Wolverhampton Wanderers–Southampton 21.00

Az állás:

1. Leicester City 8 18- 9 18 pont

2. Tottenham Hotspur 8 19- 9 17

3. Liverpool 8 18-16 17

4. Southampton 8 16-12 16

5. Chelsea 8 20-10 15

6. Aston Villa 7 15- 9 12

7. Everton 8 16-14 13

8. Crystal Palace 8 12-12 13

9. Wolverhampton Wanderers 8 18- 9 13

10. Manchester City 7 10- 9 12

11. Arsenal 8 9-10 12

12. West Ham 8 14-10 11

13. Newcastle United 8 10-13 11

14. Manchester United 7 12-14 10

15. Leeds United 8 14-17 10

16. Brighton and Hove Albion 8 11-14 6

17. Fulham 8 7-15 4

18. West Bromwich 8 6-17 3

19. Burnley 7 3-12 2

20. Sheffield United 8 4-14 1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.