időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Labdarúgó-válogatottunk javított a legtöbbet a világranglistán

Fábik Tibor
2020.11.27. 12:57
Labdarúgó-válogatottunk javított a legtöbbet a világranglistán

Az eredmények követésével és némi matematikai érzékkel már eddig is lehetett tudni, hogyan néznek majd ki a „kalapok” december 7-én a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának sorsolásakor, és ez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pénteken nyilvánosságra hozott legfrissebb világranglistája alapján hivatalossá is vált.

A magyar válogatott – köszönhetően az Európa-bajnokságra való kijutásnak, illetve a Nemzetek Ligájában aratott csoportgyőzelemnek, amellyel az elitbe került –, hét helyet javítva a negyvenedik helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján. A Magyar Labdarúgó-szövetség pénteki tájékoztatása szerint ezzel biztossá vált, hogy december 7-én, a világbajnoki selejtezőcsoportok sorsolásakor a harmadik kalapból húzzák ki Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét.

A világranglista élcsoportjában nem történt jelentős változás, így a belgák vezetnek, megelőzve a világbajnok francia, illetve a brazil nemzeti csapatot. A rangsorban az első százban a magyar válogatott lépett előre a legtöbbet, holtversenyben a románokkal, akik a 44. helyről a 37.-re ugrottak. A legnagyobb visszaesés az izlandiaké, ők a 39. helyről a 46.-ra csúsztak – nem utolsósorban azért, mert az Eb-pótselejtezőn 2-1-re legyőztük őket. De ha a FIFA valamennyi, 210 tagállamát nézzük, akkor is csak két válogatott javított többet nálunk a pozícióján: Afrikában Egyenlítői-Guiena és a Burundi egyaránt tíz helyet, így kerültek a 134., illetve a 138. helyre. Az izlandiakat pedig a líbiaiak múlták alul, ők kilenc helyet visszaesve most a 111. helyen állnak.

A FIFA-ranglista (zárójelben az előző helyezés):

1. ( 1.) Belgium 1780 pont

2. ( 2.) Franciaország 1755

3. ( 3.) Brazília 1743

4. ( 4.) Anglia 1670

5. ( 5.) Portugália 1662

6. ( 6.) Spanyolország 1645

7. (8.) Argentína 1642

8. (7.) Uruguay 1639

9. (11.) Mexikó 1632

10. (12.) Olaszország 1625

11. (9.) Horvátország 1617

12. (13.) Dánia 1614

13. (14.) Németország 1610

14. (15.) Hollandia 1609

15. (10.) Kolumbia 1601

...40. (47.) MAGYARORSZÁG 1460

A vb-selejtezők európai csoportsorsolása előtt a kalapok:

1. kalap: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia

2. kalap: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia

3. kalap: MAGYARORSZÁG, Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország

4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Georgia, Luxemburg

5. kalap: Örményország, Ciprus, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra

6. kalap: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

A jövő márciustól novemberig tartó kvalifikációból a csoportgyőztesek kijutnak a világbajnokságra. A csoportmásodikokhoz csatlakozik majd két olyan csapat, amely a Nemzetek Ligájában megnyerte csoportját, de a vb-selejtezők során nem végzett az első két helyen – ez tehát lehet akár a magyar válogatott is. A playoffban ez a tizenkét válogatott játszik majd a fennmaradó három európai helyért, három ágon, két egymeccses párharcban.

A Nemzetek Ligájában a csoportgyőztesek az A divízióban, 1. csoport: Olaszország, 2. csoport: Belgium, 3. Franciaország, 4. Spanyolország; a B divízióban, 1. csoport: Ausztria, 2. csoport: Csehország, 3. csoport: Magyarország, 4. csoport: Wales. Az A divízió csoportgyőztesei automatikusan előttünk vannak a rangsorban, de az osztrákok, a csehek és a walesiek is megelőznek bennünket, mivel a Nemzetek Ligájában több pontot szereztek. Ha a vb-selejtezős csoportunkban mi nem végzünk az első vagy második helyen, abban az esetben lehetünk pótselejtezősök, ha a felsorolt nyolc ország közül legalább hat első vagy második lesz a selejtezőcsoportjában. Ausztria és Wales a második kalapból várja a sorsolást, legjobb lenne velük összekerülni, mert ha megelőzzük őket, az nagyon jó, de az is jó lehet, ha ők végeznek előttünk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.