Örömmel Magyarországra igazolna a kézilabdázás Messije

Aligha gondolhatta napjaink talán legjobb női kézilabdázója, Anna Vjahirjeva, amikor a minap hosszabb interjút adott az Orosz Olimpiai Bizottság magazinjának, hogy a róla készült portrénak sok magyar olvasója lesz. Így semmiképpen sem azért mondta, amit mondott, hogy jó pontokat szerezzen nálunk: Budapest lenyűgözi, és ha úgy adódna, hogy külföldre igazolna a Rosztov-Don csapatától, akkor szívesen folytatná a pályafutását Magyarországon.

2020. 11. 08. 16:05
Anna Vyakhireva
2917931 08/20/2016 Anna Vyakhireva, member of the Russian national team, winners of the gold medal in women's handball at the XXXI Summer Olympics, during the medal ceremony. Konstantin Chalabov/Sputnik Fotó: Konstantin Chalabov Forrás: AFP_Sputnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikkre a Szport-Ekszpress sportnapilap weboldalán bukkantunk rá, a kollégák átemelték a Komanda Rossziji (Orosz csapat) oldaláról, amely az Orosz Olimpiai Bizottság hivatalos magazinja. A legfrissebb szám címlapján maga Anna Vjahirjeva feszít, kezében a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián szerzett aranyérmével. (S milyen kicsi a világ, az orosz csapatban ott volt a nővére is, a férje nevét felvevő Polina Kuznyecova.) A döntőben az oroszok 22-19-re verték a franciákat, a jobbátlövő Vjahirjeva csapata legeredményesebb játékosaként öt gólt dobott, és őt választották meg a torna legértékesebb játékosának (MVP). Van vb-bronza (2019) és Eb-ezüstje (2018), s a két évvel ezelőtti kontinenstornán is ő kapta az MVP-díjat.

Anna Vjahirjeva a 2016-os riói olimpia nagy sztárja volt
Fotó: Konstantin Chalabov / AFP_Sputnik

Anna Vjahirjevát gyakran emlegetik a női kézilabdázás Lionel Messijeként, és nemcsak azért, mert szinte ugyanolyan magas – 168 centi –; a kézilabdapályán ő is olyan kiismerhetetlen, briliáns megmozdulásokkal kirukkoló egyéniség, mint a hatszoros aranylabdás argentin játékos a futballpályán.

A Komanda Rossziji által készített interjúban a még mindig csak 25 éves Vjahirjeva beszél a gyermekkoráról, hogy hiányzik neki az igazi tél, a hófúvások, az erdő, ezekben annak idején Togliattiban volt része, és ott kezdett el kézilabdázni is, az edzőként dolgozó édesapja, Viktor Vjahirjev kezei alatt. (Anna születésétől jobbkezes, de édesapja bal kézzel is megtanította kézilabdázni, és a pályán azóta is ballal lő, jobbal csak passzol.)

Elmondása szerint azért manapság Rosztovban – ahol ötödik éve él – is jól érzi magát, mert a Don folyó bal partján is ki lehet kapcsolódni a természetben. A pályán a 13-as számú mezben játszik, amit a véletlen hozott, de mutatja, hogy egyáltalán nem babonás; inkább szórakoztatja, hogy milyen sokan félnek ettől a számtól.

Vjahirjeva nagyon óvja a magánéletét, így amikor idén áprilisban a Szport-Ekszpress interjút készített vele, és megkérdezték tőle, igaz-e, hogy hamarosan férjhez megy, azt válaszolta, hogy ez a nyilvánosság kizárásával már meg is történt. Ám a meglepett szakírónak azt nem árulta el, hogy kihez ment hozzá… A mostani interjúban is csak annyit közölt az illetőről, hogy jelenlegi klubjának az alkalmazottja, akivel így sok időt tud együtt tölteni. (Az Instagram-oldalán mindenesetre már vannak közös képeik.)

Anna Vjahirjeva akkor már sokkal bőbeszédűbb lett, amikor a kedvenc országairól kérdezték. Elmondta, hogy Spanyolország van nála az első helyen, különösen a Kanári-szigetek, Tenerife, ahol mindig süt a nap, de nagyon szereti Barcelonát is. Kár, hogy ott nincs komoly női kézilabdacsapat – jegyezte meg.

Anna Vjahirjeva szeret világot látni
Fotó: Instagram/annavyakhireva13

S ezen a ponton érkeztünk el az interjú számunkra izgalmas pontjához, amikor az került szóba, hogy külföldön hol tudná elképzelni a játékos-pályafutását.

– Kevés olyan ország van, ahol magas szinten űzik a kézilabdát, de itt van például Magyarország. Budapest ráadásul gyönyörű város, lenyűgöző építészeti remekekkel. Ha választhatnék, alighanem Magyarországot vagy Franciaországot választanám, utánuk pedig még Dánia és Románia jöhetne szóba – szögezte le Anna Vjahirjeva.

Így aztán ne zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy az elkövetkezendő években valamikor még magyar csapatban is láthatjuk a világ talán legjobb játékosát. Aki abban az áprilisi interjúban határozottan kijelentette, hogy ha lejár a szerződése Rosztovban – ami még két évig érvényes –, mindenképpen szeretne külföldre igazolni, más kultúrát megismerni – s így össze is állna a kép a magyarországi folytatást illetően.

A 2019/20-as Bajnokok Ligája-sorozat 9. fordulójában Anna Vjahirjeváé volt a legszebb gól, érdemes kivárni a videó végét. Még akkor is, ha a kézilabdázás Messije ezt történetesen a Ferencvárosnak lőtte.

A Bajnokok Ligája 2020/21-es kiírásában az A csoportban a Rosztov-Don szombaton hazai pályán 28-24-re nyert a dán Esbjerg ellen, Vjahirjeva négy gólt szerzett. Az orosz csapat öt meccséből négyet megnyert és egy döntetlenje van, kilenc pontjával a csoport második helyén áll az egy mérkőzéssel többet játszott, tízpontos CSM Bucuresti mögött. A csoportban a Ferencváros az ötödik, a zöld-fehérek öt találkozón négy pontot gyűjtöttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.