Lujza 2024. március 2.
logo

Benedek Tibor lett a XXI. század legjobb vízilabdázója

Fábik Tibor
Forrás: vlv.hu
2020.12.27. 10:16
Benedek Tibor lett a XXI. század legjobb vízilabdázója

Rendhagyó módon hirdette meg idén hagyományos szavazását a világ vezető vízilabdás szaklapja, a Total Waterpolo. Mivel a koronavírus-járvány elsöpörte a versenyrendszereket, most nem az év, hanem az elmúlt húsz esztendő legjobb férfi és női csapatának tagjait keresték. Az álomcsapatba Benedek Tibor, Kásás Tamás és Varga Dénes is bekerült, a pontszámok alapján pedig a XXI. század legjobb pólósa a júniusban életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor lett.

Amint arról a vlv.hu szaklap beszámolt, maga a szavazás menete nem változott: a felkért szakemberek és a média képviselői juttatták el listájukat a Total Waterpolo szerkesztőségéhez, az így kapott voksok pedig kiegészültek a közönségszavazás eredményeként megkapható pontokkal. A Total Waterpolo posztonként jelölt meg „kínálatot”. (A sajtó köréből Magyarországról idén is a Vlv.hu szakportált kérték fel a szavazásra.)

A férfiak álomcsapatába három magyar vízilabdázó is bekerült
Forrás: Total-waterpolo.com

Nos, negyven zsűritag véleménye és több mint ötvenezer közönségszavazat után alakult ki a végső sorrend. A férfiaknál az álomcsapatba két háromszoros olimpiai bajnokunk, Benedek Tibor és Kásás Tamás, valamint a Pekingben ötkarikás aranyérmes is bekerült. A XXI. század legjobb pólósa pedig Benedek Tibor lett! A topcsapatba a három magyaron kívül kapusnak horvát Josip Pavicot, továbbá a szerb Filip Filipovićot és Vladimir Vujasinovićot, valamint a kubai származású spanyol Iván Pérezt szavazták be. A legtöbb pontot tehát a júniusban életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor kapta, 48-at, s nagy fölénnyel végzett az első helyen; mögötte az élcsoport sorrendje a következő lett: Vujasinović 32, Kásás 31, Filipović 24, Varga Dénes és Pavic 13-13.

Benedek Tibor a 2000-es olimpián, Sydney-ben a jugoszlávok elleni elődöntőben, vele szemben az egyik nagy ellenfél, Aleksandar Šapić
Fotó: BY/HB – RP2DRIADUMAA

A nőknél a kétszeres olimpiai bajnok amerikai Maggie Steffens kapta a legtöbb szavazatot, az első tízbe itt nem került magyar játékos. A Total Waterpolo azonban nemcsak arany-, hanem ezüstcsapatokat is hirdetett, ebben a férfiaknál ott van a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, a nőknél pedig a kétszeres világbajnok Stieber Mercédesz.

A férfiaknál a magyar szavazók döntése a következő volt:

a Bajnokok Ligája-győztes FTC–Telekom Waterpolo vezetőedzője: Szécs Zoltán – Vladimir Vujasinović, Slobodan Nikić (szerb), Kásás Tamás, Varga Dénes, Benedek Tibor, Kiss Gergely.

Varga Dénes: Frano Vićan (horvát) – Vladimir Vujasinović, Duško Pijetlović (szerb), Biros Péter, Kásás Tamás, Benedek Tibor, Filip Filipović.

Vlv.hu: Stefano Tempesti (olasz) – Vladimir Vujasinović, Slobodan Nikić, Kásás Tamás, Varga Dénes, Benedek Tibor, Filip Filipović.

Ez pedig a női álomcsapat a Total Waterpolo szavazásán (a szakmai zsűriben ott volt Bíró Attila női szövetségi kapitány és Benczur Márton, az UVSE női csapatának vezetőedzője is) – itt az Egyesült Államok dominál: Ashleigh Johnson (amerikai) – Melissa Seidemann (amerikai), Alexandra Asimaki (görög), Jekatyerina Prokofejva (orosz), Maggie Steffens (amerikai), Brenda Villa (amerikai), Tania Di Mario (olasz).

Forrás: Total-waterpolo.com

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.