Benedek Tibor lett a XXI. század legjobb vízilabdázója

Rendhagyó módon hirdette meg idén hagyományos szavazását a világ vezető vízilabdás szaklapja, a Total Waterpolo. Mivel a koronavírus-járvány elsöpörte a versenyrendszereket, most nem az év, hanem az elmúlt húsz esztendő legjobb férfi és női csapatának tagjait keresték. Az álomcsapatba Benedek Tibor, Kásás Tamás és Varga Dénes is bekerült, a pontszámok alapján pedig a XXI. század legjobb pólósa a júniusban életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor lett.

Forrás: vlv.hu2020. 12. 27. 10:16
HUNGARY'S BENEDEK THROWS BESIDE YUGOSLAVIA'S SAPIC AT OLYMPIC WATER POLO.
Hungary's Tibor Benedek (R) prepares to throw the ball beside Yugoslavia's Aleksandar Sapic during the men's semifinal water polo match at the Olympic Games in Sydney September 30, 2000. BY/HB - RP2DRIADUMAA Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról a vlv.hu szaklap beszámolt, maga a szavazás menete nem változott: a felkért szakemberek és a média képviselői juttatták el listájukat a Total Waterpolo szerkesztőségéhez, az így kapott voksok pedig kiegészültek a közönségszavazás eredményeként megkapható pontokkal. A Total Waterpolo posztonként jelölt meg „kínálatot”. (A sajtó köréből Magyarországról idén is a Vlv.hu szakportált kérték fel a szavazásra.)

A férfiak álomcsapatába három magyar vízilabdázó is bekerült
Forrás: Total-waterpolo.com

Nos, negyven zsűritag véleménye és több mint ötvenezer közönségszavazat után alakult ki a végső sorrend. A férfiaknál az álomcsapatba két háromszoros olimpiai bajnokunk, Benedek Tibor és Kásás Tamás, valamint a Pekingben ötkarikás aranyérmes is bekerült. A XXI. század legjobb pólósa pedig Benedek Tibor lett! A topcsapatba a három magyaron kívül kapusnak horvát Josip Pavicot, továbbá a szerb Filip Filipovićot és Vladimir Vujasinovićot, valamint a kubai származású spanyol Iván Pérezt szavazták be. A legtöbb pontot tehát a júniusban életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor kapta, 48-at, s nagy fölénnyel végzett az első helyen; mögötte az élcsoport sorrendje a következő lett: Vujasinović 32, Kásás 31, Filipović 24, Varga Dénes és Pavic 13-13.

Benedek Tibor a 2000-es olimpián, Sydney-ben a jugoszlávok elleni elődöntőben, vele szemben az egyik nagy ellenfél, Aleksandar Šapić
Fotó: BY/HB – RP2DRIADUMAA

A nőknél a kétszeres olimpiai bajnok amerikai Maggie Steffens kapta a legtöbb szavazatot, az első tízbe itt nem került magyar játékos. A Total Waterpolo azonban nemcsak arany-, hanem ezüstcsapatokat is hirdetett, ebben a férfiaknál ott van a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, a nőknél pedig a kétszeres világbajnok Stieber Mercédesz.

A férfiaknál a magyar szavazók döntése a következő volt:

a Bajnokok Ligája-győztes FTC–Telekom Waterpolo vezetőedzője: Szécs Zoltán – Vladimir Vujasinović, Slobodan Nikić (szerb), Kásás Tamás, Varga Dénes, Benedek Tibor, Kiss Gergely.

Varga Dénes: Frano Vićan (horvát) – Vladimir Vujasinović, Duško Pijetlović (szerb), Biros Péter, Kásás Tamás, Benedek Tibor, Filip Filipović.

Vlv.hu: Stefano Tempesti (olasz) – Vladimir Vujasinović, Slobodan Nikić, Kásás Tamás, Varga Dénes, Benedek Tibor, Filip Filipović.

Ez pedig a női álomcsapat a Total Waterpolo szavazásán (a szakmai zsűriben ott volt Bíró Attila női szövetségi kapitány és Benczur Márton, az UVSE női csapatának vezetőedzője is) – itt az Egyesült Államok dominál: Ashleigh Johnson (amerikai) – Melissa Seidemann (amerikai), Alexandra Asimaki (görög), Jekatyerina Prokofejva (orosz), Maggie Steffens (amerikai), Brenda Villa (amerikai), Tania Di Mario (olasz).

Forrás: Total-waterpolo.com

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.