Drasztikusan csökkent Eden Hazard és Lionel Messi értéke

Az év utolsó napjaiban megnéztük, hogy a labdarúgók közül kik veszítettek a legtöbbet piaci értékükből 2020-ban. A negatív listát a Real Madrid labdarúgója, Eden Hazard vezeti, akinek becsült ára a felére olvadt, pedig most kellene a csúcson lennie, de Messi is ott van a top ötben.

2020. 12. 27. 17:50
La Liga Santander - Atletico Madrid v Real Madrid
Eden Hazard (fehérben) végre magára talált Fotó: Sergio Perez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány a futballt sem kímélte, tavasszal hónapokra leálltak a bajnokságok, teljesen felborult a versenynaptár, és az év jelentős részében zárt kapus mérkőzéseket rendeztek. Mindennek komoly gazdasági következményei voltak, sok klubnak megszorító intézkedéseket kellett bevezetnie, csökkentették a játékosok fizetését, de az Arsenal például több mint ötven alkalmazottját leépítette, köztük a klub kabalafiguráját – vagyis annak gazdáját – is kirúgta. A pénzügyi nehézségek természetesen az átigazolási piacra, és azon keresztül a labdarúgók értékeire is negatív hatással voltak.

Eden Hazard-nak nem sok oka volt az örömre 2020-ban – Fotó: EPA/MATTEO BAZZI

– A nyáron már látszott, hogy csökkentek az árak, akár az átlagokat, akár a legdrágább klubváltásokat nézzük – árulta el érdeklődésünkre Christian Schwarz, az átigazolási szakportál, a Transfermarkt értékbecslésért felelős nemzetközi vezetője. – Évek óta most először nem volt 100 millió eurós adásvétel, és úgy gondolom, ez a tendencia folytatódik, legalább a következő évben. Megfigyelhető, hogy a jelenlegi helyzetben inkább a fiatalokért hajlandók magasabb összeget fizetni a csapatok, mert ők a viszonteladási értékük miatt várhatóan jobban megtérülő befektetések.

A pandémiás helyzet miatt a Transfermarkt általánosságban kb. húsz százalékkal csökkentette a labdarúgók értékét. A visszaesés, mint mindig, az életkor és a teljesítmény függvényében nagyobb is lehetett. 2020 legtöbbet vesztett futballistája aki január elsején még 120 millió eurót ért, ma viszont már csak hatvanat. Ötven százalékkal csökkent a Real Madrid középpályásának piaci ára, noha 28 évesen papíron a legjobb korban van, most kellene a csúcson lennie.

Ezzel a szemben a belga játékoson mintha átok ülne Madridban. 2019 nyarán 115 millió euróért vette meg őt a királyi gárda, ám azóta 40 mérkőzést hagyott ki sérülés miatt, és mindössze 28 találkozón lépett pályára. A jelenlegi idényben is csak hatszor futballozott klubjában, egyébként nem volt bevethető.

Az értékükből legtöbbet vesztett labdarúgók 2020-ban:

1. Eden Hazard (Real Madrid) –60 millió euró, jelenlegi érték: 60 millió euró

2. Dele Alli (Tottenham) –52 millió, jelenlegi érték: 38 millió

3. (Manchester City) –50 millió, jelenlegi érték: 110 millió

4. Kepa Arrizabalaga (Chelsea) –45 millió, jelenlegi érték: 15 millió

5. (Barcelona) –40 millió, jelenlegi érték: 100 millió

Rajta kívül az öt leginkább leértékelődött labdarúgó között a 24 éves angol válogatott Dele Alli idén kiszorult a Tottenham kezdőjéből José Mourinhónál, Raheem Sterling eredményessége visszaesett a Manchester Cityben, a kapus Kepa Arrizabalaga csak csere a Chelsea-ben, Messi pedig egyrészt már 33 éves, másrészt pályafutása talán leggyengébb őszén van túl.

Ki fogja így megdönteni 222 millió eurós világrekordját? – A közeljövőben, főleg a Covid alatt senki – fogalmazott Schwarz. – Ha lesz egyszer új rekord, azt valószínűleg egy olyan játékos állítja majd fel, aki még nincs huszonöt éves. Mint például Mbappé, Håland vagy Ansu Fati. Vagy valaki, akit még nem is ismerünk, mert nem lesz új csúcs egyhamar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.