Federernek sikerült az, ami Fajta Péternek majdnem összejött

Minden évben megrendezik Floridában a juniorkorú teniszezők egyik legnagyobb presztízsű versenyét, az Orange Bowlt. Idén két játékos képviselte a magyar színeket a Miami mellett található Plantationben: a Fajta Péter, Velcz Zsombor kettős megnyerte a párosok versenyét, Fajta egyéniben a döntőig menetelt, de ott alulmaradt a francia Filsszel szemben.

2020. 12. 14. 15:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az edző és kondícionáló tréner nélkül útra kelő két magyar tinédzser szép sikert ünnepelt Plantationben. Fajta Péter párhuzamosan játszotta az egyest és a párost, mindkét viadalon a döntőig menetelt. Az előbbit megnyerte Velcz Zsomborral, az egyes győzelem nem jött össze, de szégyenkezésre semmi ok. Sőt! Fajta lapunknak elemezte a zöld salakos borításon rendezett versenyt. – A párosban első fordulóban mérkőzéslabdákat kellett hárítanunk. Mi voltunk a favoritok, de későn játszottunk, meggyűlt a bajunk a világítással, végül azt a meccset is hoztuk. A folytatásban nem volt gond. Az egyes az elején tűnt nehezebbnek, az első két fordulóban a számszerű eredményt tekintve nem volt sima a mérkőzésem. A legnehezebb meccset az elődöntőben játszottam: három és fél órás küzdelemben a döntő szettet 1-3-as állásról sikerült megfordítanom. Sajnos ez elég sokat kivett belőlem, és a döntőben elmaradtam a legjobb játékomtól – tájékoztatott a 18 éves versenyző, a győri színekben teniszező, valójában Palágyi Miklós irányításával a budapesti Nemzeti Edzésközpontban készülő tehetség.

Fajta menetelése nem volt előzmények nélkül való: párosban Velczcel hét éve alkot egy kettőst. 2018-ban korosztályos Eb-ezüstérmet nyertek, itthon évek óta egyeduralkodók. A 19 éves játékos egyesben már megmérette magát a junior Grand Slam-versenyen: az Australian Openen a harmadik fordulóig jutott. Az elvi lehetőség adott: ha minden jól megy, és Balázs Attila mögött kezd felnőni a magyar tenisz új nemzedéke, de Fajta felelősen tervez. Tudja, hogy a junior sikerek nem jelentenek garanciát a későbbi sikeres felnőtt karrierre. Igaz, több klasszis, (1998-ban), Dominic Thiem (2011-ben), Robin Söderling (2001-ben), Andy Roddick (1999-ben), Nicolas Massu (1997-ben), Jim Courier (1987-ben), Ivan Lendl (1977-ben), John McEnroe (1976-ban), Björn Borg (1972-ben), is megnyerte junior korában az Orange Bowlt, majd sikeresen integrálódott a felnőttmezőnybe, és lett később az ATP Tour meghatározó szereplője.

– Federer a példaképem, az ő játéka tetszik a legjobban – mondta lapunknak a fiatalember. Aki amikor éppen nem versenyez vagy gyakorol, akkor a junior Grand Slam-bajnok barátnője, Nagy Adrienn mellett próbál kikapcsolni. A tenisz teljesen átszövi az életét.

 

 

 

Az adottságain nem fog múlni

Fajtáék sikere előtt 33 évvel, a magyar Davis-kupa válogatott szövetségi kapitánya, Köves Gábor 1987-ben az olasz Cristian Caratti oldalán diadalmaskodott párosban az Orange Bowlon. Köves figyelemmel követi utódja fejlődését, és óvatos optimizmussal tekint a jövőbe. Méltatja Fajta erényeit, de nem akar elhamarkodott kijelentéseket tenni a játékos jövőjével kapcsolatban. – Elismerésre méltó eredményt ért el a Fajta, Velcz páros ezen a komoly presztízsű versenyen, Fajta egyéniben is ott volt a siker kapujában. Ahhoz, hogy stabilan tudjon fejlődni, a következő években rendszeresen jól kell szerepelnie az ITF-Future versenyeken, majd a challenger viadalokon, s ha azt a szintet is megugorja, utána csatlakozhat az ATP Tour mezőnyéhez. A lehetőség adott: Fajta Peti testalkata abszolút megfelel a mai modern tenisz elvárásainak. Magas, jól szervál, nagy és kemény alapütései vannak, ez önmagában szép reményekre jogosít. De ne kergessünk hiú ábrándokat, kemény munka nélkül nem fognak jönni az eredmények. Petinek, mint minden tehetséges fiatalnak rengeteg kell dolgoznia ahhoz, hogy folyamatosan magas szinten tudjon teniszezni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.