Kiütéses győzelem Szerbia ellen, még él a remény a továbbjutásra

A Horvátország elleni siralmas játék után Szerbia ellen a szebbik arcát mutatta a női kézilabda-válogatott, és 38-26-ra győzött a dániai Európa-bajnokságon. Szöllősi-Zácsik Szandra tíz gólt szerzett, sőt még a kapus, Bíró Blanka is betalált. A csoportból való továbbjutás kedden dől el, emberi számítás szerint legalább egy pontot kell szerezni a világbajnok holland válogatott ellen.

Szilágyi
2020. 12. 06. 17:24
Serbia vs Hungary
Szöllősi-Zácsik Szandra reaktiválása eddig remekül sült el Fotó: BO AMSTRUP Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bent Nyegaard tehet mindenről. A dán TV2 szakértője piszkálta fel a szerbek önérzetét, legalábbis Kristina Liscsevics megnyilvánulása erre engedett következtetni. A román Valcea irányítója megköszönte a korábbi kiváló edző sértegetését, miután Szerbia hatalmas meglepetésre 29-25-re legyőzte Hollandiát pénteken, a lapzártánk után véget ért mérkőzésen. Nyegaard egyébként azzal verte ki a biztosítékot a szerbeknél, hogy a szíve szerint hazaküldte volna a teljes keretet az Eb-ről az első pozitív minták után. A szerbek maradtak, és kezdésként a meccsen súlyos sérülést szenvedő világsztár, Andrea Lekics nélkül hatgólos hátrányból, főleg a hét a hat elleni támadó játékuknak és a nyitott védekezésüknek köszönhetően hatgólos hátrányról fordítottak a világbajnok Hollandia ellen 29-25-re. Így a mai meccsnek is felértékelődött a jelentősége: győzelem esetén életben maradnak a továbbjutási remények, a vereségre pedig nem is akartunk gondolni a mérkőzés előtt.

A magyar válogatott szakmai stábja, a két kapitány, a két Gábor, Danyi és Elek hangsúlyozta, hogy nem a tudás, hanem a lélektelen játék miatt veszített a csapat a vírus miatt megtizedelt, erősen tartalékos horvát válogatott ellen. Tóvízi Petra még ehhez hozzáfűzte, hogy őt aztán semmivel sem lepték meg a horvátok, sokkal inkább a saját teljesítményük volt meglepő.

Kíváncsian vártuk ezek után, hogy mire megy a feltüzelt, önérzetében sértett, de kevesebb, mint egy napot pihenő szerb válogatott az első meccset önmagát alulmúló magyarral szemben. Tétmérkőzésen eddig mindig legyőzte a magyar a szerb válogatottat.

Nálunk Szöllősi-Zácsik és Klujber volt a két átlövő, Kovacsics vezényelte a támadásokat, a kapuban Bíró kezdett, a két szélen Schatzl és Lukács, a beálló poszton Tóvizi kapott lehetőséget. Háfra meglepetésre a padon kezdte a meccset. Az első két magyar támadás pontatlan volt, Pop-Lazics góljával a szerbek szerezték meg a vezetést, de aztán az MTK átlövője, Szöllősi-Zácsik agresszív betörésből egyenlített, egyszersmind ki is küldte a Bonaventura bírókettős az egyik szerb védőt. Bíró Blanka bravúros védése után Kovacsics lőtt egészpályás gólt, majd Szöllősi-Zácsik is hozzátett még egyet a terméshez. Három perc, három magyar gól. Jól indult a meccs.

Lukács Viktória magabiztos volt a szélről
Fotó: EPA/Bo Amstrup

Pop-Lazics szépített. Kovacsics a horvátok elleni bágyadt játéka után már két találatnál járt az ötödik percben. Szöllősi-Zácsik pedig a harmadiknál hat perc után. Radiszavljevics szélről szépített, majd két elkapkodott támadásvezetés után rögtön egyenlő lett az állás. 3-0-s rohamot mutattak be a szerbek. Schatzl Nadine zárta le a rossz sorozatot, megint itt volt a vezetés, sőt Kkujber első hétméteresével megint kettő volt ide. Aztán megint három, megint Szöllősi-Zácsik villant. A félidő felénél eljött a pillanat, hogy a szerbek átálljanak a híres nevezetes hét a hat elleni játékra, de ez sem hozott áttörést, legalábbis rövid távon nem. Megint csak Szöllősi-Zácsik alakított a különbségen, 10-6-nál kért időt a szerb kapitány. Trifunovics szépített, de Schatzlt ez egyáltalán nem hatotta meg, nagy gólt dobott a szélről. Bíró Blanka hetest védett. Trifunovics szépített.

Szöllősi-Zácsik Szandra élete meccsét játszotta a magyar válogatottban
Fotó: EPA/Bo Amstrup

A támadásban hibázgató Kovacsicsot Lakatos váltotta támadásban, Háfra továbbra is ült a padon. De nem hiányzott: Szöllősi-Zácsik elképesztő erejű lövésével és Klujber góljával a meccs során először öt gól a különbség. Majd négy, Krpezs-Slezák valamit faragott a hátrányból. Lukács állította vissza az ötgólos differenciát, és ugyanő hajította be a 15., majd Schatzl a 16. magyar gólt. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Trifunovics valamit hozzátett a szerbek játékához, Háfra pedig egy betörésből szerzett góllal kezdett.

Irányító nélkül, két balátlövővel, Háfrával és Szöllősi-Zácsik Szandrával, na meg emberelőnnyel folytattuk. Klujber sajnos a lécet találta telibe. De ez is simán belefért, Lukács két góljával kilencre hízott az előny. Háfra üres kapura célzott pontosan. 20-11-es magyar vezetésnél kért időt a magyar kapitányduó. Végül nem lett meg a tíz közte, de egy szavunk sem lehetett az első félidőre, főleg azok után, hogy a horvátok ellen összesen dobtunk 22-t, a szerbek ellen meg harminc perc alatt összejött 21.

Bíztunk a nyugodt folytatásban. És nem csalódtunk: Lukács góljával lett meg a tízgólos különbség. Bíró bemutatott két nagy bravúrt, Szöllős-Zácsik pedig bebombázta a hetedik találatát, Kovacsics keze is elsült. 3-0-s magyar rohammal kezdődött a második félidő. Bíró zseniális sorozatot tudhatott magáénak. Szöllős-Zácsik pedig nem bírta abbahagyni, a szaggatottról lőtt irtózatos nagy gólt. 24-12 volt ekkor az állás. Lavko gyors egymásutánban kétszer is kellemetlenkedett, és Radoszavljevics azért rázta az öklét, mert visszatornázta a csapatát a tízgólos különbségre. Szöllősi-Zácsik újabb rakétát küldött a sarokba, ez volt a kilencedik gólja. Nem úgy tűnt, hogy változik a képlet. Már csak azt mondja meg valaki, hogy mi volt ez a pénteki produkció a horvátok ellen, ha ez a csapat így tud játszani…?

A szerbek hét a hat elleni játékába több hiba csúszott, így kedvére dobálhatta az egész pályás gólokat a magyar válogatott. A kapitánypáros arra is ügyelt, hogy bevesse Schatz váltótársát, Márton Grétát, egyedül Kácsor Gréta ült fegyelmezetten a padon. Nem került sor a játékára. Mondjuk az ekkor már tízgólos Szöllős-Zácsik árnyékában nem nagyon érvényesülhetett volna.

Faluvégi Lukácsot váltotta, s ha már ott volt, lőtt egy gólt a szélről, aztán Bíró Blanka is feliratkozott a góllövők közé: egész pályáról dobott az üres kapuba. Negyedórával a vége előtt Kácsor is beállt, Lakatos pedig visszajött. Háfra pedig a legszebb napjait idézve támadta a szerb falat, és lőtt szép gólt. Majd még egyet, a változatosság kedvéért üres kapura.

Bírót Szikora váltotta az utolsó tíz percre, Lakatos megszerezte az első Eb-gólját, sőt Kácsor is. 38-26 lett a vége. Nem meglepő módon a tízgólos Szöllősi-Zácsik Szandrát választották a mérkőzés emberének.

A magyar válogatott úgy léphet pályára kedden a csoportkör utolsó fordulójában, hogy már tudja a Horvátország-Szerbia találkozó végeredményét. Ha az eddig hibátlan horvátok nyernek, akkor a hollandok elleni meccstől függetlenül a magyar csapat továbbjut. Minden más esetben legalább egy pont kell a továbbjutáshoz.

Női kézilabda Európa-bajnokság, C csoport, Kolding: Magyarország–Szerbia 38-26. Hollandia–Horvátország 25-27. A csoport állása 1. Horvátország 4 pont, 2. Magyarország 2 (60-50), 3. Szerbia 2 (55-63), 4. Hollandia 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.