Robert Lewandowski lett az év játékosa a virtuális FIFA-gálán

A Bayern München lengyel labdarúgója, Robert Lewandowski nyerte 2020 legrangosabb egyéni elismerését, ő lett a FIFA-nál az év játékosa. A támadó három trófeához is gólkirályként segítette a bajorokat.

2020. 12. 17. 21:01
Champions League - Group B - Bayern Munich v Olympiacos
SOCCER-CHAMPIONS-BAY-OLY/REPORT Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt az elmúlt néhány évben megszokott pompa és csillogás, bár a nemzetközi labdarúgó-szövetség igyekezett mindezt pótolni az első virtuális FIFA-gálán. A holland Európa-bajnok labdarúgó, Ruud Gullit és a brit televíziós, Reshmin Chowdhury volt az est házigazdája a zürichi FIFA-központban, az egyes kategóriák győztesei pedig saját otthonukból vagy éppen csapatuk edzőközpontjából jelentkeztek be.

A gála elején futballsztárok megszólalásaiból összeállított videóval mondtak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak a vírus elleni küzdelmükért. Megemlékeztek a közelmúltban elhunyt két futball-legendáról, Diego Maradonáról és Paolo Rossiról is.

A legjobban várt díjat, az év férfi játékosának járó elismerést a lengyel kapta, aki 2020-ban öt trófeát nyert a Bayern Münchennel. Lewandowski a Bajnokok Ligájában, a Bundesligában és a Német Kupában is gólkirály lett. A támadó volt az egyetlen, akit Gianni Infantino, a FIFA elnöke személyesen lepett meg, hogy átadja neki a díjat. 2008 óta mindössze másodszor fordult elő, hogy nem Messi vagy Ronaldo kapta a díjat.

Az elmúlt évtized meghatározó kapusa, Lewandowski müncheni csapattársa, Manuel Neuer először nyerte el a 2017-es kiírás óta a legjobb kapusnak járó elismerést. A hölgyek között is a BL-győztes, a Lyon aratott: a mezőnyjátékosok között az angol védő, az ősszel már a Manchester Cityben játszó Lucy Bronze, a kapusok versenyében pedig a francia Sarah Bouhaddi nyerte az elismerést.

Címvédés történt a férfi edző kategóriában: a Liverpoolt harminc év után angol bajnoki címre vezető Jürgen Klopp nyerte a díjat, aki maga is meglepődött, hogy legyőzte a Bayern Münchennel idén megállíthatatlan Hans-Dieter Flicket. A hölgyeket irányító szakemberek között 2017 után ismét a holland válogatott szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman kapta az elismerést, aki jövőre már az angol nemzeti csapatot vezényli.

Az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat a Tottenham dél-koreai játékosa, Szon Hungmin nyerte el, aki a Burnley ellen a saját tizenhatosától elindulva végigvitte a pályán a labdát, mielőtt a kapuba lőtt. Bejelentkezett a virtuális eseményre Christine Sinclair, a kanadai női válogatott játékosa, aki 186 találatával megdöntötte a legtöbb válogatottban szerzett gól rekordját.

A Fair Play-díjat a tizenhét éves olasz labdarúgó, Mattia Agnese kapta, aki utánpótlásbajnoki meccsen gyors közbeavatkozásával megmentette a pályán összeeső ellenfele, Matteo Briano életét. Elismerést kapott a Manchester United gyermekszegénység ellen küzdő támadója, akinek alapítványát százezer dollárral támogatja a FIFA. A szurkolói díjat Marivaldo, a brazil Recife rajongója nyerte, aki csapata minden mérkőzésre tizenkét órát gyalogol.

Az év férfiálomcsapata: Alisson – Alexander-Arnold, van Dijk, Ramos, Davies – Kimmich, de Bruyne, Thiago – Messi, Lewandowski, C. Ronaldo.

Az év női álomcsapata: Endler – Bronze, Renard, Bright – Heath, Boquete, Bonansea, Rapinoe – Cascarino, Miedema, Harder.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.