Németh legyőzte Milákot, Kapás pedig a betegséget

Az előfutamban új országos csúcsot úszott Németh Nándor 100 gyorson, és Plagányi Zsolt tanítványa a mai döntőt is megnyerte Milák Kristóf és Szabó Szebasztián előtt. Kapás Boglárka a múltkori rosszulléte után nemcsak versenyzett, hanem aranyérmet szerzett az úszók kaposvári országos bajnokságán.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 11:10
KAPÁS Boglárka
Szeretett volna 2:07 perc alá menni, de a győzelem fontosabb volt Fotó: Darko Bandic Forrás: MTI/AP/Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 400 mix vegyes váltóval kezdődtek a csütörtöki döntők – ez mindig csalóka, hiszen a férfi és a női versenyzők keveredve úsznak a csapatokban. Így aztán megtörténhetett az, hogy a győriek hajrázója, Szabó Szebasztián az utolsó 75 méteren tízméteres hátrányból négyméteres előnyt csinált a mindössze 14 éves Rátkai Zsófiával szemben, így behozva csapatát az első helyre.

Következett a 400 vegyes, amelyen a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Verrasztó Dávid volt az esélyes, és ennek megfelelően magabiztos győzelmet aratott Gyurta Gergely és Sós Dániel előtt. A negyedik helyen a 200 vegyes tegnapi bajnoka , csapott be a célba, de olimpiai A szintes időt egyedül Verrasztó úszott, akinek korábbról már egyébként is megvolt a szintideje.

Újra mosolyogni láthattuk Kapás Boglárkát – Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

távollétében női 400 vegyesen mások is esélyt kaptak a győzelemre. Jó hírrel kezdődött a futam, hiszen is ott volt a rajtrácson, akinek korábban a világbajnoki aranyérmes számában, 200 pillangón vissza kellett lépnie hirtelen rosszullét miatt , amelynek oka feltehetően a nyáron diagnosztizált autoimmun betegsége volt. Akkor Kapás nélkül sima győzelmet aratott most pedig fordított helyzet állt elő, ugyanis a nemrég még a mix vegyesben részt vett győri úszó lépett vissza, csatájuk így ezúttal is elmaradt. Kapás a mellen összeszedett hátrányt gyorson ledolgozva, szép hajrával győzött előtt.

– Sokkal jobban vagyok, mint a döntők első napján, ezért is mertem bevállalni a négyszáz vegyest, és örülök, hogy most már le tudtam úszni – fogalmazott Kapás a győzelme után. – Nagyon sajnáltam a kétszáz pillangót, nehéz volt lemondani róla, de úgy voltam vele, hogy ha már jól sikerült a felkészülésem, akkor mindenképpen maradni szerettem volna Kaposváron, és folytatni a versenyzést.

Férfi 100 gyorson Szabó Szebasztián, és Németh Nándor csatája tartogatott izgalmakat. Utóbbi az előfutamban új országos csúcsot (48,08) úszott csütörtök délután, ez volt az ob első és eddigi egyetlen új magyar rekordja. Azt már megszokhattuk, hogy a délelőtti döntőkben lassul a mezőny a délutáni, esti előfutamokhoz képest, és Németh ideje is kicsit visszaesett (48,67), de az elejétől vezetve nyerte meg a számot az erős hajrát indított Milák előtt, a harmadik pedig Szabó lett.

– Most is próbáltam az országos csúcs körül úszni, de a reggel az reggel, erre jobban rá kell állni az olimpiára – értékelt Németh Nándor, aki zsinórban harmadszor lett magyar bajnok 100 gyorson. – Negyvennyolcon belüli időt szerettem volna, mert ott kezdődik a világelit, de nem vagyok elégedetlen, örülök az új országos csúcsnak, jövőre faragjuk tovább. A forduló még mindig nem az igazi, ha dinamikusabban csinálnám meg, sok időt lehetne nyerni vele, illetve most kicsit erősen kezdtem, és az utolsó tíz méterre elfogytam, az edzéseken ezeket kell gyakorolni.

A nők között Gyurinovics Fanni szoros csatában győzte le 100 gyorson Verrasztó Evelynt, a harmadik helyen Késely Ajna csapott be a célba. A férfi 200 hát Telegdy Ádám fő száma, aki 100-on olimpiai A szintet úszott korábban, és jó formáját ezúttal is bizonyította az újabb győzelemmel. – Az, hogy százon tudtam javulni, magabiztosságot adott a kétszázas kezdéshez – árulta el Telegdy, aki menyasszonyára, Kapásra is kitért. – Azt gondolom, hogy Kapás Boglárka nem jöhet el egy országos bajnokságról úgy, hogy nem nyert aranyat.

Országos úszóbajnokság, Kaposvár, a pénteki döntők győztesei:

4*100 mix vegyes váltó: Győri Úszó SE (3:55,67), 400 férfivegyes: Verrasztó Dávid (4:15,71), 400 női vegyes: Kapás Boglárka (4:42,06), 200 férfimellúszás: Christopher Rothbauer (2:12,12), 200 női mellúszás: Békési Eszter (2:28,31), 100 férfigyors: Németh Nándor (48,67), 100 női gyors: Gyurinovics Fanni (55,45), 200 férfihátúszás: Telegdy Ádám (1:56,82), 200 női hátúszás: Burián Katalin (2:08,92), 4*100 férfigyors: Győri Úszó SE (3:20,83), 4*100 női gyors: Szegedi Úszó Egylet (3:48,14).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.